۱۶ آبان ۱۳۹۶، ۱۳:۰۷
کد خبر: 82722677
T T
۰ نفر
فرآيند انتخاب صادركنندگان نمونه پايتخت به اتاق تهران واگذار شد

تهران - ايرنا - رئيس كنفدراسيون صادرات ايران، از واگذاري فرآيند انتخاب صادركنندگان نمونه استان تهران، به اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي تهران خبر داد.

به گزارش ايرنا از اتاق بازرگاني تهران، «محمد لاهوتي» كه مسئوليت دبيرخانه انتخاب صادركننده نمونه را برعهده دارد، روز سه شنبه در اين باره گفت: در نخستين جلسه كارگروه انتخاب صادركننده استان تهران به دليل تعاملي كه ميان اتاق تهران و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران وجود دارد، مسئولان اين سازمان پذيرفتند كه انتخاب صادركننده نمونه استان تهران را به اتاق تهران واگذار كنند.
وي ادامه داد: بر اين اساس، با پيموده شدن فرآيند قانوني اين واگذاري و دريافت مجوز شوراي عالي صادرات استان تهران، دبيرخانه و كارگروه انتخاب صادركنندگان نمونه به اتاق تهران انتقال يافت.
لاهوتي كه با حكم رييس اتاق تهران به عنوان رييس كارگروه و نماينده تام‌الاختيار اتاق تهران انتخاب شده است، افزود: نخستين بار در تاريخ انتخاب صادركنندگان نمونه استان تهران است كه اين فرآيند از نخستين مرحله آن يعني بررسي پرونده‌ها، امتيازدهي تا انتخاب صادركنندگان نمونه و برگزاري مراسم تقدير از اين صادركنندگان به بخش خصوصي يعني اتاق تهران واگذار شده است.
وي ادامه داد: محول كردن مسئوليت دبيرخانه برگزاري روز ملي صادرات يكي از مطالبات اتاق ايران از دولت بود كه تاكنون به نتيجه نرسيده اما اميد است اين مطالبه براي سال آتي به سرانجام برسد و كار بخش خصوصي به خودش واگذار شود.
رئيس كارگروه انتخاب صادركنندگان نمونه استان تهران به برخي شروط و ضوابط انتخاب صادركنندگان نمونه اشاره كرد و گفت: عضويت صادركنندگان در تشكل‌هاي ملي و استاني، اتاق‌هاي مشترك و اتاق تعاون الزامي بوده و كسي ‌مي‌تواند در اين فرآيند شركت كند كه در يكي از اين تشكل‌ها عضويت داشته باشد.
رئيس كنفدراسيون صادرات افزود: در فرآيند انتخاب صادركنندگان نمونه نوعي سطح‌بندي صورت گرفته است تا حق كساني كه حجم صادرات يا ارزآوري آنها به نسبت ديگر اقلام صادراتي بالا نيست، تضييع نشود.
لاهوتي با بيان از يك هفته پيش رسيدگي به پرونده‌ها آغاز شده است، افزود: آيين‌نامه انتخاب صادركنندگان نمونه، مصوبه هيات وزيران است و از سوي سازمان توسعه تجارت به استان‌ها ابلاغ و از طريق پرتال سازمان توسعه تجارت و پرتال سازمان‌هاي استاني اطلاع‌رساني شده است.
وي ادامه داد: افراد واجد شرايط براي شركت در آيين انتخاب صادركنندگان نمونه استاني، مدارك خود را به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران ارائه كرده‌اند و اين پرونده‌ها و مدارك به اتاق تهران منتقل شده است.
به گفته رئيس كنفدراسيون صادرات در باره واگذاري انتخاب صادركنندگان نمونه به اتاق تهران و احتمال شائبه حذف شركت‌هاي دولتي صادركننده استان تهران از دايره گزينه‌هاي مورد بررسي اتاق تهران گفت: حدود 47 درصد سبد صادرات غيرنفتي در هفت ماهه سال جاري متعلق به صادرات محصولات پتروشيمي و مشتقات نفتي است.
وي ادامه داد: حدود نيمي از سبد صادراتي كشور در اختيار اين گروه از صادركنندگان قرار دارد و اين صادركنندگان در قالب شركت‌هايي فعاليت ‌مي‌كنند كه تحت عنوان شركت خصوصي و هم خصولتي شناخته ‌مي‌شوند.
به گفته لاهوتي، با اين وجود، آيين‌نامه اين اجازه را نمي‌دهد كه اين بنگاه‌ها از فرآيند انتخاب صادركنندگان نمونه به طور كامل حذف شوند و هر صادركننده‌اي كه بر اساس شرايط مندرج در آيين‌نامه انتخاب صادركنندگان نمونه استاني در زمان مقرر مدارك را تحويل داده، پرونده مورد رسيدگي قرار گرفته و با توجه به سطح‌بندي انجام شده به طور عادلانه رسيدگي خواهد شد.
وي درباره تفاوت‌هاي ساز و كار انتخاب صادركنندگان نمونه استان تهران در بخش خصوصي و دولت گفت: در سال‌هاي گذشته، دولت‌ها تلاش خود را براي انتخاب صادركنندگان نمونه و برگزاري مراسم به كار بسته‌اند، اگرچه سطح نارضايتي چندان بالا نبوده اما هميشه انتقاداتي از سوي بخش خصوصي وجود داشته است.
رئيس كنفدراسيون صادرات افزود: قرار است، اهليت صادركنندگان نيز بر اساس عضويت آنها در تشكل‌هاي ملي و استاني مورد ارزيابي قرار گيرد. ضمن اينكه در سال‌هاي گذشته، حجم صادرات گروه‌هاي مختلف به صورت يكسان مورد ارزيابي قرار ‌مي‌گرفت اما امسال، نوعي سطح‌بندي در آن لحاظ ‌مي‌شود.
وي ادامه داد: اين موارد در كارگروهي با حضور نمايندگان بخش خصوصي و سازمان‌هاي دولتي مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
به گفته لاهوتي، آيين انتخاب صادركننده نمونه از جمله موضوعاتي است كه هر ساله، روساي اتاق‌هاي بازرگاني سراسر كشور به نوع برگزاري و انتخاب برترين‌ها در آن انتقاداتي وارد ‌مي‌ كردند و به زعم آنها برگزاري اين رويداد، امري حاكميتي نبوده و بخش خصوصي شايسته برگزاري آن قلمداد ‌مي‌شد.
وي ادامه داد: البته گفته مي‌شد كه در صورت واگذاري اين امر، دولت ‌مي‌تواند نقش نظارتي خود را ايفا كند، اتاق‌ها نيز به دليل ارتباط با تشكل‌ها ‌مي‌توانند انتخاب اصلح‌تري داشته باشند؛ اتفاقي كه خوشبختانه اكنون در استان تهران رخ داده است.
لاهوتي با بيان اينكه يكي از امور بخش خصوصي به خود اين بخش واگذار شده كه جلوه‌اي از كاهش تصدي‌گري دولت است، افزود: اين امر، يكي از شعارهاي انتخاباتي رييس‌جمهوري و وزيران دولت دوازدهم در زمان اخذ راي اعتماد بود و اين واگذاري در صورت توسعه و تداوم، مي‌تواند نشانه‌ عزم دولت براي گشودن ميدان براي بخش خصوصي تلقي شود.
وي ابراز اميدواري كرد كه حاصل اقدام هاي اتاق تهران در اين زمينه به نحوي باشد كه مقدمه واگذاري دبيرخانه روز ملي صادرات به اتاق ايران شود تا در نهايت، سازمان توسعه تجارت نيز بپذيرد كه انتخاب صادركنندگان نمونه در سطح ملي را به بخش خصوصي و اتاق ايران واگذار كند.
IRNAeco@
اقتصام **1070*2025*خبرنگار: فريبا بابائي*انتشار: ليلا جودي