تخلف هاي شهرسازي شهري بدمنظر و نازيبا براي آيندگان برجاي مي گذارد

ايلام - ايرنا - عضو هيات مديره سازمان نظام مهندسي ساختمان استان ايلام گفت: عدم برخورد قانوني قاطع با متخلفان جرائم معماري و شهرسازي از سوي شهرداري به خصوص در زمينه سطح اشغال و تراكم از معضلات بسيار جدي شهر ايلام است و باعث مي شود شهري بدمنظر و نازيبا براي آيندگان بر جاي بماند.

منصور بهادري روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با بيان اينكه تاثيرات منفي اين اقدامات را در آينده نزديك بر سيما و منظر و خرده اقليم ايلام خواهيم ديد، اظهار كرد: ما در قبال نسل هاي آينده اين شهر مسئول خواهيم بود و با ادامه اين روند شهري برايشان به جاي خواهيم گذاشت كه پر از آپارتمان هاي بدمنظر و نازيبا است.
وي تاكيد كرد: شهري كه تهي از فضاهاي باز شهري، فضاي سبز و امكان فعاليت پياده مدارانه انسان است و گسترش شهر ايلام به نحوي است كه امكان حضور انسان در آن از صرفا طريق ماشين امكان پذير است.

**انسان، طبيعت و آسمان سه غايب بزرگ شهر ايلام
عضو هيات مديره سازمان نظام مهندسي ساختمان استان ايلام و نائب رئيس سازمان نظام مهندسي ساختمان كشور، انسان، طبيعت و آسمان را سه غايب بزرگ شهرهاي امروز و بخصوص شهر ايلام عنوان كرد و گفت: شهرهاي امروز ما به تنفس نياز دارند، به فضاهاي باز و وسيعي مانند ميدان نقش جهان در اصفهان كه در آن مردم دور هم جمع شوند و با آسمان و نور و طبيعت و آب ارتباط برقرار كنند. شهرهاي ما، امروزه نه زندگي كردن، بلكه زيستنِ صرف را فراهم مي كنند.
بهادري تاكيد كرد: فضاهاي باز شهري كه براي انجام فعاليت هاي شهرنشيني و تعاملات بين شهروندان و ايجاد فضاي سبز به شدت در شهر ايلام مورد نياز است اما بيشتر اين فضاها با توجه به تصميمات غير فني اتخاذ شده در كميسيون ماده پنج دچار تغيير كاربري مي شوند.

**از بين رفتن ثروت و سرمايه هاي ملي از مهم ترين تبعات طراحي نامناسب و غيراصولي شهر ايلام است
عضو هيات مديره سازمان نظام مهندسي ساختمان استان ايلام و نائب رئيس سازمان نظام مهندسي ساختمان كشور گفت: از بين رفتن ثروت و سرمايه هاي ملي از مهم ترين تبعات اين شكل از شهرسازي و طراحي نامناسب و غيراصولي شهر ايلام است.
بهادري با بيان اينكه امروزه در دنيا كيفيت ساختمان ها را با فاكتوري به نام عمر مفيد ساختمان مي سنجند، اضافه كرد: در مقابل آمار متوسط حداقل 100 ساله دنيا، ساختمان هاي ما حداكثر 30 سال عمير مفيد دارند؛ اين به معناي اتلاف سرمايه هاي مادي كشور است.
وي يادآور شد: آسيب دوم اين روند شهرسازي در ايلام از بعد زيست محيطي است؛ ساخت و ساز با مصالح كم دوام و مضر و با عمر مفيد پائين منجر به استفاده بي حد از آب و خاك و معادن زمين جهت توليد مصالح ساختماني مي شود از طرف ديگر نيز توليد دائم نخاله هايي است كه هنوز در بدترين شرايط در محيط رهاسازي مي شوند.

**زمين به عنوان يكي از اصلي ترين سرمايه هاي بشر در اثر ساخت و ساز نامطلوب در ايلام اتلاف مي شود
عضو هيات مديره سازمان نظام مهندسي ساختمان استان ايلام و نائب رئيس سازمان نظام مهندسي ساختمان كشور گفت: زمين به عنوان يكي سرمايه هاي امروز شهرها در دنيا است و با سياست هايي از قبيل ساخت و سازهاي چندمنظوره و هدفمند به استفاده مناسب از آن اقدام مي شود اما زمين در چنين ساخت و سازهاي نامطلوبي در شهر ايلام اتلاف مي شود و از بين مي رود و از همه مهم تر حقوق شهروندي افراد ضايع مي شود.
بهادري تاكيد كرد: شهرونداني كه مي بايست به صورت متوازن به امكانات و كاربري هاي عمومي و فضاهاي سبز شهري دسترسي داشته باشند، شهرونداني كه حق استفاده از هوا و آفتاب و تهويه مطلوب دارند، شهرونداني كه مي بايست در خانه هايشان از حريم صوتي و بصري برخوردار باشند و شهرونداني كه مي بايست در فضاهاي شهري انسان محور و پياده محور به فعاليت بپردازند در شهرهاي بي قواره امروز ما جايي ندارند.

**ساختمان سازي يك صنعت چندوجهي است و فقدان هر كدام باعث عدم دست يابي به شهرسازي مطلوب مي شود
نايب رئيس سازمان نظام مهندسي ساختمان كشور گفت: امروزه ساختمان سازي يك صنعت چندوجهي است، صنعت از اين نظر كه با تكنولوژي و فناوري هاي روز دنيا در ارتباط است و چندوجهي بودن به اين معني كه با تخصص ها و گرايش هاي متنوعي در ارتباط است.
بهادري با تاكيد بر اينكه فقدان هر كدام از اين موارد باعث عدم دستيابي به كمال مطلوب در شهرسازي و معماري مي شود، اظهار كرد: در بعد معماري، استفاده از مصالح و فرآورده هاي ساختماني استاندارد كه داراي ويژگي هايي چون مقاومت، كارآيي، عدم آسيب به محيط زيست و ... باشد از عوامل بسيار مهم در كيفيت معماري ساختمان است.
وي يادآور شد: نيروي انساني ماهر و داراي تخصص و نه افرادي كه بر حسب تجربه يا اجبار معيشتي به كار در كارگاه هاي ساختماني اشتغال دارند و توجه به مسائلي مانند رعايت عدالت شهري در توزيع كاربري، توجه به سيما و منظر شهري، اجتناب از سايه اندازي نامطلوب و بخصوص رعايت تعداد طبقات و تراكم از عوامل مهم در كيفيت بخشي به شهرهاست.
وي تاكيد كرد: سازمان نظام مهندسي به عنوان مرجع تخصصي، اداره استاندارد و مبادي گمركي در بحث مصالح، سازمان فني و حرفه اي و دانشگاه هاي تربيت كننده تكنسين ساختمان در بحث نيروي انساني و شهرداري به عنوان مرجع قانوني صدور پروانه، رسيدگي به مغايرت هاي حين ساخت و خصوصا پايان كار در كيفيت نهايي صنعت ساختمان مسئول هستند.

**شوراي اسلامي شهر و شهردار ايلام مهمترين آسيب هاي حوزه هاي مختلف را شناسايي كنند/تاكيد بر سپردن مشكلات شهر به دانشگاهيان
عضو هيات مديره سازمان نظام مهندسي ايلام گفت: اعضاي شوراي اسلامي شهر و شهردار ايلام در دوره جديد بايد در سريع ترين زمان ممكن مهم ترين آسيب هاي شهري ايلام درحوزه هاي مختلف را شناسايي و رصد و با تشكيل كارگروه هايي، موضوعات دسته بندي و در رسته تخصصي خود بررسي كنند تا براي حل آنها چاره انديشي شود.
بهادري افزود: ساماندهي مبادي ورودي شهر، روان سازي ترافيك و اهتمام به رعايت قوانين معماري و شهرسازي از جمله مواردي است كه در كوتاه مدت بايد مورد توجه مديران شهري ايلام قرار گيرد.
وي با بيان اينكه بسياري از مشكلات شهري امروز ايلام با فرهنگ سازي و آشنا كردن شهروندان به مسائل، قابليت كاهش و حتي مرتفع كردن دارد، تاكيد كرد: در اين زمينه مي توان با تدوين يك برنامه مدون از پتانسيل رسانه هاي جمعي بخوبي استفاده كرد و آموزش هاي مفيدي را به شهروندان داد.
وي اظهار كرد: مسائل و مشكلات خاص شهري ايلام بايد به دانشگاه ها و پژوهشگران تخصصي استان سپرده شده و بودجه مناسبي براي آنها اختصاص داده شود تا از اين طريق به راه حل هاي تجويزي و مختص ايلام دست يافت، بسياري از متدهايي كه در ادوار مختلف شورا و شهرداري در ايلام پياده سازي شد منطبق بر نيازها و شرايط اجتماعي و فرهنگي ايلام نبود و از اين بابت دوام پيدا نكرد.
وي يادآور شد: سازمان نظام مهندسي ساختمان استان ايلام با اعضاي پژوهشگر و توانمند خود آمادگي دارد در حوزه هاي مختلف به عمران و آباداني استان و شهر ايلام كمك كند.
شهر 220 هزار نفري ايلام به عنوان مركز استان ايلام با مشكلات متعددي از جمله ترافيك، نبود فضاهاي سبز و فرهنگي تفريحي و همچنين رشد بي قواره و نامتوازن مواجه است.
خبرنگار: معصومه اميدي** انتشار دهنده : شهريار حيدري فر
6032/6034