۲۰ آذر ۱۳۹۶، ۹:۴۴
کد خبر: 82759287
T T
۰ نفر

اتحاديه عرب در اوج انفعال

۲۰ آذر ۱۳۹۶، ۹:۴۴
کد خبر: 82759287
اتحاديه عرب در اوج انفعال

تهران- ايرنا- جاي تاسف است كه اتحاديه عرب به عنوان مرجع رسمي دفاع و حمايت از منافع و مصالح دنياي عرب چنين مواضع حقيرانه و مبتذلي را در قبال بزرگترين ضربه حيثيتي به پيكره فلسطين، دنياي عرب و دنياي اسلام اتخاذ كند و ديدگا‌ه‌هائي را مطرح سازد كه در صحنه بين‌المللي مورد تمسخر قرار بگيرد.

روزنامه جمهوري اسلامي در سرمقاله اي، آورده است: اجلاس اضطراري وزراي خارجه اتحاديه عرب در قاهره ضمن بررسي تصميم اخير آمريكا در مورد به رسميت شناختن بيت‌المقدس به عنوان پايتخت رژيم اشغالگر صهيونيستي، بيانيه‌اي صادر كرد و از موضع ضعف و انفعال فقط از آمريكا خواست در تصميم اخير خود تجديدنظر كند و از دنيا هم خواست كه براي تحقق اين خواسته، به آمريكا فشار بياورند. اتحاديه عرب در عين حال خواستار خويشتنداري در اين زمينه شد و اظهار اميدواري كرد كه فلسطيني‌ها و اشغالگران صهيونيست با يكديگر تعامل كنند و در محيطي به دور از تنش و تشنج درباره فرايند صلح بينديشند!

جاي تاسف است كه اتحاديه عرب به عنوان مرجع رسمي دفاع و حمايت از منافع و مصالح دنياي عرب چنين مواضع حقيرانه و مبتذلي را در قبال بزرگترين ضربه حيثيتي به پيكره فلسطين، دنياي عرب و دنياي اسلام اتخاذ كند و ديدگا‌ه‌هايي را مطرح سازد كه در صحنه بين‌المللي مورد تمسخر قرار بگيرد. اين نكته از آن جهت اهميت دارد كه مواضع ساير كشورها در قبال اين تصميم فاجعه بار واشنگتن، قاطع تر، شديدتر، جدي‌تر و رساتر از مواضع دنياي عرب است و در عين حال ثابت مي‌كند كه دنياي عرب در قبال اين رويداد بزرگ قرن قرار نيست حساسيت نشان دهد و بيش از اين كاري انجام دهد. انتظار مي‌رفت اتحاديه عرب ضمن انتقاد جدي و صريح از اين اقدام بي‌سابقه واشنگتن،‌ تمامي كشورهاي جهان و در قدم اول، دنياي اسلام و دنياي عرب را عليه اين تصميم واشنگتن بشورانند و با اتخاذ تصميمات اجرائي و موثر، از يكطرف آمريكا را از اين تصميم ابلهانه پشيمان سازند و از سوي ديگر ساير كشورهائي را كه ممكن است فردا براي پيمودن راه آمريكا وسوسه شوند، از هرگونه اقدام مشابهي منصرف سازند.

روشن است كه ترامپ با سوابق تجاري – اقتصادي خود، خط مشي كاسبكارانه‌اي را در پيش گرفته و در نتيجه رياض مي‌تواند با تعليق توافقات اخير براي پرداخت 500 ميليارد دلار به آمريكا، لرزه بر اندام ترامپ بيندازد و ساير كشورهاي عرب نيز تمامي تفاهمات اقتصادي – مالي – تجاري با آمريكا را به حال تعليق در آورند تا ديگران هم به آنها تاسي كنند. فراخواندن سفراي عرب از آمريكا و اخراج سفراي آمريكا نزد كشورهاي عرب مي‌تواند هنوز هم اقدامي موثر و هشدار دهنده براي آمريكا باشد.

بايد پرسيد وقتي اعراب كه خود را براي چندين دهه متولي مسئله فلسطين معرفي مي‌كردند و حتي در اين اواخر به برخي كشورهاي پيشتاز اسلامي گلايه مي‌كردند كه بيش از اعراب نبايد در امر فلسطين وارد شوند و احياناً بخواهند جايگاه اعراب در ماجراي فلسطين را مصادره كنند، چرا درباره چنين موضوع حيثيتي و عظيمي تا اين اندازه منفعل و ذلت پذير شده اند؟ در اين صورت از ساير كشورها چه انتظار مي‌رود؟ وقتي اتحاديه عرب از آنها مي‌خواهد به آمريكا فشار بياورند، انتظار دارد كه دقيقاً چه اقدامي عليه واشنگتن انجام دهند؟ آيا وقتي اتحاديه عرب فقط به صدور يك بيانيه نيم بند و خنثي اكتفا مي‌كند، از ديگران چه انتظاري مي‌توان داشت؟

موضوع مهم‌تر اينكه اين روزها تركيه موضعي به مراتب هشدار دهنده تر از اعراب را اتخاذ كرده و با تلاش براي تدارك و برپائي اجلاس سران كشورهاي عضو شوراي همكاري اسلامي سعي دارد موضع واحدي را از جانب دنياي اسلام عليه تصميم نابخردانه آمريكا اعلام نمايد. به نظر مي‌رسد تشكيل شتابزده اجلاس قاهره با چنين مواضع حقيرانه‌اي با اين هدف صورت گرفته كه در تلاش براي كم اهميت جلوه دادن موضوع، اين ارتجاع عرب باشد كه پيشدستي كرده و ابتكار عمل را دردست گرفته تا هر اقدام ديگر از جانب دنياي اسلام هم تحت الشعاع بي‌عملي و بي‌تفاوتي اتحاديه عرب قرار بگيرد.

موضوع مهم تر، تاثير همين بي‌تفاوتي اعراب در شكل گيري تصميم واشنگتن است. با قطعيت مي‌توان گفت كه ترامپ قبل از چنين تصميمي، برخي سران رژيم هاي ارتجاعي عرب را از تصميم خود آگاه كرده و با اطمينان از اينكه واكنش جدي، موثر و پشيمان‌كننده‌اي در كار نخواهد بود، چنين حركتي را انجام داده است. به ويژه آنكه برخي رسانه‌ها و شبكه‌هاي ا طلاع رساني غربي حتي قبل از تشكيل اجلاس قاهره تصريح مي‌كردندكه اعراب واكنش قابل ذكري در قبال آمريكا نخواهند داشت.

بعلاوه براي نخستين بار در تاريخ فلسطين، تصوير يك رهبر عرب توسط فلسطيني‌ها پاره شد كه نشانگر خشم و اعتراض مردم فلسطين عليه سياست‌هاي شاه سلمان و فرزندش تلقي مي‌شود. آمريكاي ترامپ آغازگر راهي است كه اگر با مخالفت جدي، موثر و اقدامات بازدارنده‌اي مواجه نشود، سرانجام دير يا زود، ديگران هم براي پيمودن راه ترامپ وسوسه خواهند شد. دقيقاً به همين دليل است كه نخستين واكنش‌ها و اقدامات دنياي عرب و جهان اسلام بايد به تناسب ابعاد فاجعه‌اي باشد كه ترامپ آغازگر آن محسوب مي‌شود.

قطع يا تعليق مناسبات سياسي – اقتصادي - تجاري با آمريكا، برخوردهاي قاطع عليه آمريكا و هشدار به ديگران با هدف ممانعت از پيوستن آنها به آمريكا در راه به رسميت شناختن قدس اشغالي به عنوان پايتخت رژيم صهيونيستي مي‌تواند ترامپ و ديگران را از انجام كاري كه طي 70 سال گذشته كسي جرات انجام آنرا نداشت، منصرف كند تا تصميم خود را پس بگيرد. اما قطعاً بي‌تفاوتي التماس براي تجديدنظر ترامپ نشان مي‌دهد كه اعراب خود را ناتوان و فاقد اهرم‌هاي بازدارنده و تاثيرگذار مي دانند و به ديگران هم فهمانده‌اند كه قادر به اتخاذ هيچ تصميمي عليه آمريكا و اشغالگران صهيونيست نيستند.

جاي تعجب است كه اتحاديه عرب حتي از كشورهائي هم كه با رژيم صهيونيستي رابطه دارند، هيچگونه تقاضايي را در نظر نگرفته كه حداقل آنها مناسبات خود با اين رژيم غاصب را قطع كنند و هرگونه روابطي را به حال تعليق در آورند. اين، يعني اوج انفعال اتحاديه عرب كه به روشني نشان دهنده فاصله زياد سران عرب با ملت هاي خود مي باشد، ملت هائي كه اين روزها با فرياد اعتراض خود به تصميم ضد اسلامي رئيس جمهور آمريكا، به سران رژيم صهيونيستي و شخص ترامپ فهماندند كه آرزوي بلعيدن بيت المقدس را به گور خواهند برد.

*منبع:روزنامه جمهوري اسلامي،1396،9،20
**گروه اطلاع رساني**1893**9131**انتشاردهنده: شهربانو جمعه
۰ نفر