۲ دی ۱۳۹۶، ۸:۲۲
کد خبر: 82772274
T T
۰ نفر

بيت‌كوين سقوط آزاد كرد

۲ دی ۱۳۹۶، ۸:۲۲
کد خبر: 82772274
بيت‌كوين سقوط آزاد كرد

تهران- ايرنا- روزنامه دنياي اقتصاد در گزارشي نوشت: طي دو روز پاياني هفته گذشته، بيت‌كوين كه طي ماه‌هاي اخير در يك روند صعودي چشمگير مرز قيمتي 20 هزار دلار را هم پشت‌سر گذاشته بود، در حدود 8 هزار دلار از ارزش خود را از دست داد.

در ادامه اين گزارش مي خوانيم: اين سقوط غيرمنتظره از يكسو تقويت‌كننده فرضيه بدبينانه و البته ثابت‌نشده حباب قيمتي در بيت‌كوين بود و از سوي ديگر معامله‌گران پيش‌تر خوش‌بين به كسب سود از بيت‌كوين را به برزخ تصميم‌گيري وارد كرد. «دنياي اقتصاد» در اين گزارش هفت دليل احتمالي كارشناسان براي توجيه اين سقوط آزاد را بررسي كرده است.

همزمان با زلزله تهران، پيكره ژاپني بيت‌كوين نيز به لرزه درآمد و ارزش هر واحد از آن نزديك به 8 هزار دلار فرو ريخت. بيت‌كوين پس از ركورد‌شكني‌هاي متوالي در طول چند هفته اخير، از قيمت 10 هزار دلاري تا سقف 20 هزار دلاري پيش رفته بود؛ اما پس از فروكش تب استقرار بازارهاي آتي دوگانه در شيكاگو، با فقدان عناصر حمايتي روبه‌رو شد و ديروز تا قيمت 12 هزار و 100 دلاري سقوط كرد.

سقوط ارز رمزنهاد موجب شد اقتصادداناني كه نسبت به وجود حباب بيت‌كوين هشدار داده بودند، فضاي خبري بازارهاي جهاني را تصرف كنند. هرچند پديده حباب، به‌دليل نبود شواهد كافي و دلايل علمي مستند در حد يك فرضيه باقي مانده، با اين حال برخي از كارشناسان روز موعود درهم شكستن بيت‌كوين را نزديك دانسته‌اند. با گذر از جو حاكم عليه ارزهاي رمزنهاد، پاسخ به پرسشي كه چرايي افت نزديك به 40 درصد ارزش بيت‌كوين را جست‌وجو مي‌كند با اشاره به 7 دليل عمده امكان پذير است. كليات اين دلايل به وجود شبهه درخصوص امنيت كافي در كارگزاري‌هاي فعال، محدوديت حجم فعاليت پولي در شبكه، رشد هزينه ثبت تراكنش‌ها، آربيتراژ حاكم بر بازار اين پديده ديجيتالي، ظهور انواع ارزهاي رمزنهاد جديد همزمان با انشقاق «بيت‌كوين‌كش» از بيت‌كوين «ساتوشي» (پدر مجازي بيت‌كوين)، افزايش هزينه الكتريسيته مصرفي روزانه شبكه و در آخر، گمانه‌زني‌هاي جديد درباره بيت‌كوين‌هاي ميليوني كه سال‌ها در شبكه وارد نشده‌اند و تحت كنترل «وال»‌ها يا «نهنگ‌هاي قاتل» بازار بيت‌كوين هستند، مربوط مي‌شود. «دنياي‌اقتصاد» در اين گزارش، هفت دليل سقوط 48ساعته بيت‌كوين را بررسي كرده است.

** مجازات بيت‌كوين با هفت گناه كبيره
روياي «ساتوشي ناكاموتو»ي ژاپني براي استقرار اتوپياي ارزي در سال 2017 ميلادي با بازدهي شگفت‌انگيز ناقوس بانك‌هاي مركزي سراسر دنيا را به صدا درآورد؛ اما روياي ساتوشي پس از رشد نزديك به 2200 درصدي سال جاري ميلادي كه تا چند روز گذشته ثبت كرده بود، با سقوط 8 هزار دلاري به لرزه افتاد. زلزله در بازار بيت‌كوين، روياي شيرين دموكراسي ديجيتالي و آزادي پولي ناكاموتو را به كابوس هبوط مبدل ساخت. اسكلت ساختمان ژاپني كه تا همين يك هفته پيش، ضدزلزله به‌نظر مي‌رسيد، دچار خسارت فراواني شد و ارزش بازار آن از حدود 350 ميليارد دلار به 215 ميليارد دلار كاهش يافت. اين افت شديد سبب شد سرمايه‌گذاراني كه در بازار نقدي و آتي ظرف كمتر از 48 ساعت چند هزار دلار متضرر شده بودند، شوكه شده، خود را در ميانه برزخ ديجيتالي حس كنند كه راه خروج از آن به هيچ وجه مشخص نيست. يك معامله‌گر فعال در بازار آتي كه بيت‌كوين خريداري شده خود را براي فروش آماده كرده بود، با گذشت 48 ساعت نزديك به 7000 دلار ضرر كرد و يك معامله‌گر بازار نقدي با شرايط مشابه به‌ازاي هر بيت‌كوين نزديك به 8000 دلار زيان ديد. با اين اوصاف، بررسي دلايل هفت‌گانه‌اي كه به هفت گناه كبيره بيت‌كوين تشبيه شده‌اند، سقوط 40 درصدي اين ارز رمزنهاد را تا حدي روشن مي‌كند.سه دليل از هفت‌گانه موجود به شرايط تراكنش‌هاي بيت‌كوين در شبكه بلاك‌چين مربوط مي‌شود. الگوريتم شبكه اين ارز رمزنهاد در بيشترين حالت، امكان ثبت 400 هزار تراكنش را به‌صورت روزانه مهيا مي‌كند كه براي يك ارز با اين ارزش بازار، بسيار ناچيز است. اين محدوديت در طول چند ماه اخير باعث شد، هزينه ثبت هر تراكنش در نوبت‌هاي متعدد چند برابر شود و تا 32 دلار به ازاي يك تراكنش برسد.

مانيفست بيت‌كوين بر پايه عدالت اجتماعي بنا شده بود كه بر ارزان بودن هزينه ثبت تراكنش‌ها تكيه داشت؛ اما رشد هزينه ثبت تراكنش‌ها، محدوديت سقف روزانه تعداد ورودي تراكنش‌ها در بلوك‌هاي شبكه و رسيدن هزينه مصرف برق آن به اندازه برق مصرفي در يك كشور اروپايي مانند دانمارك، در كنار يكديگر سه‌گانه ضد بيت‌كوين را شكل دادند كه به انشقاق در شبكه بيت‌كوين منتهي شدند. محدوديت شبكه بلوكي ارز رمزنهاد در ماه آگوست با بروز جبهه‌اي از مخالفان كه سعي داشتند استخراج بيت‌كوين را ارزان‌تر و آسان‌تر كنند، به ظهور «بيت‌كوين‌كش» (Bitcoin Cash)، كه سازنده دليل چهارم بود، منتج شد. بيت‌كوين‌كش با اينكه اشتراك زيادي با منشا خود دارد؛ تعداد تراكنش‌هاي ممكن را افزايش داد، هزينه تراكنش‌ها را كاست و ميزان مصرف برق را نيز كاهش داد.

با اين تفاسير، عده‌اي به سمت شبكه جديد جذب شدند تا بر تعداد رقباي جدي بيت‌كوين افزوده شود. بالطبع افزايش رقباي رسمي (ارزهاي رمزنهاد غيررسمي بسيار زياد هستند) كه تا به حال از عدد 1300 نيز عبور كرده‌اند، بيت‌كوين را با خطر مواجه كرده است. يكي ديگر از مزايايي كه براي بيت‌كوين به عنوان پشتوانه تلقي مي‌شد، امنيت آن بود. پنجمين دليل با اينكه به امنيت اثبات‌شده شبكه بيت‌كوين مربوط نيست؛ اما به امنيت كارگزاري‌ها و صرافي‌هاي فعال در شبكه آن مربوط مي‌شود. در هفته‌اي كه گذشت شركت كره‌اي«Youbit» (واقع در كره جنوبي)، 17 درصد از دارايي‌هاي خود را طي يك حمله سايبري از دست داد كه موجب ورشكستگي اين كارگزاري بزرگ شد. شركت‌هاي زيادي با اين مشكل مواجه شده‌اند كه به ناامن بودن سرورهاي خود كارگزاري‌ها مربوط مي‌شود. با اينكه بيت‌كوين بي‌تقصير به‌نظر مي‌رسد؛ اما سرمايه‌گذاران به اين اخبار واكنش منفي نشان داده، از خريد و فروش پرهيز كردند. دليل ششم همان‌طور كه در گزارش روز چهارشنبه «دنياي اقتصاد» به آن اشاره شده بود، آربيتراژ مكاني و زماني بيت‌كوين است كه سودگيري را تا 10درصد از ارزش هر ارز ساتوشي ممكن ساخته بود.

به عنوان مثال روز سه‌شنبه هفته گذشته، تفاوت قيمت 2000 دلاري براي سفته‌بازان مهيا بود. در انتها، هفتمين عاملي كه زلزله شديد را در بازار بيت‌كوين فعال كرده بود به موج‌سازاني مربوط بود كه به تعبيري مالك نزديك به 20 درصد از بيت‌كوين‌هاي موجود هستند. اين افراد يا گروه‌ها كه به «وال»‌ها و «نهنگ‌هاي قاتل» معروف شده‌اند، چند سالي است كه بيت‌كوين‌هاي خود را به بازار وارد نكرده و قدرت زيادي در جابه‌جايي قيمت آن دارند. در صورتي كه يكي از اين وال‌ها وارد بازار شود يا دارايي خود را به هر‌گونه‌اي فعال كند، بازار دچار نوسانات بزرگي خواهد شد كه معلوم نيست به كجا ختم خواهد شد. ارتكاب نمادين بيت‌كوين به اين هفت گناه كبيره، قيمت اين ارز رمزنهاد را با دامنه 4500 دلاري نوساني كرد.روز گذشته اونس فلز زرد بالاتر از مرز مقاومتي 1265 دلاري نوسان مي‌كرد و به قيمت 1275 دلاري هم رسيد و در ساعت 20ديشب قيمت آن 1274دلار بود اماتصويب نهايي طرح ماليات و اشتغال ترامپ و ارسال آن به دفتر رئيس جمهوري در كاخ سفيد، شاخص دلار را پشتيباني نكرد.

*منبع: روزنامه دنياي اقتصاد؛ 1396،10،2
**گروه اطلاع رساني**1699**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصي
۰ نفر