۴ دی ۱۳۹۶، ۱۳:۰۸
کد خبر: 82774924
T T
۰ نفر
قزوین نیازمند توسعه ایستگاه های لرزه نگار است

قزوین-ایرنا-عضو پژوهشكده بین المللی زلزله از مسئولان قزوین خواست ضمن اقدام به توسعه ایستگاه های لرزه نگاری در استان، آنها را به دستگاه های شتاب نگاشت مجهز كنند.

به گزارش ایرنا، سید رضامهرنیا روز دوشنبه در همایش ایمنی و مقابله با زلزله كه در استانداری قزوین برگزار شد با اشاره به اینكه فعلا زلزله در هیچ نقطه دنیا قابل پیش بینی نیست اما باید قبل از وقوع حوادث تمهیدهای لازم را داشته باشیم، از مسئولان قزوین خواست ایستگاه های لرزه نگاری را با محوریت گسل شمال قزوین به منظور رصد بهتر، توسعه داده و آنها را به شتاب نگاشت مجهز كنند.
وی با بیان اینكه قزوین تاكنون در حوادث مختلف دیگر نقاط كشور نشان داده استان معین قدرتمندی است،اضافه كرد: امیدواریم مدیریت بحران قزوین نیز با توسعه چشمگیر سنجش های دستگاهی در استان برای مدیریت بهینه و به روز و داده محور برای مقابله با بلایای طبیعی آمادگی كامل داشته باشد.
مهرنیا درباره گسل قزوین نیز گفت: گسل قزوین در فاصله كمتر از 10كیلومتری شهر قزوین و گسلی لرزه زا با طول هشتاد كیلومتر و توان 6.5 تا هفت ریشتر است كه مانند بسیاری از گسل های ایران تحت تاثیر 2 نیرو است اما چون به دریای مازندران نزدیك است بیشتر تحت فشار قرار دارد.
عضو پژوهشكده بین المللی زلزله در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: ایران یكی از نقاط زلزله خیز دنیاست كه زیر فشارهای طبیعی از پوسته های اقیانوسی قرار دارد.
وی اظهار كرد: به دلیل اینكه عادت داشته ایم در كنار دره ها شهرها و روستاهای خود را بساریم، بیشتر منازل مسكونی ما در كنار گسل ها واقع شده اند.
مهرنیا با بیان اینكه نباید زلزله بترسیم بلكه باید وضعیت خود مقابل آنرا تغییر دهیم،افزود: كشور ما از هزاران سال قبل تاكنون زلزله خیز بوده است اما كاری كه باید امروز انجام دهیم استفاده از فناوری برای مقابله با خسارت این بلای طبیعی است.
مهرنیا با اشاره به زلزله اخیر كرمانشاه، گفت: تحربه بزرگ از این زلزله این بود كه ما متاسفانه خیلی از مسیرها و آثار گسلی كشور خود را به درستی نمی شناسیم و نقشه های ما نیاز به بازنگری دارد.
وی افزود: شهرهایی مانند قزوین، تهران ،كرج و بخش هایی از تبریز به طور كلی بر روی رسوبات ضخیم بنا شده اند كه نكته مثبت آنها دسترسی آسان به آب و خانه سازی راحت بر روی خاك است و اما نكته منفی آن هم در این است كه اگر چشمه های لرزه ای بزرگ زیر این رسوبات داشته باشیم شاهد زمین لغزش های بسیار بزرگ خواهیم بود بنابراین مدیریت بحران ما باید مدیریت بحران این زمین لغزش ها باشد.
وی با بیان اینكه سازوكار گسلی اغلب مناطق كشور به گونه ای است كه زمین لغزش ایجاد می كند، گفت: خاك نرم و سطحی زیر پی های ساختمانی یكی از عوامل موثر تخریب منازل بوده كه بخشی از آن به درست ساخته نشدن ساختمان ها و بخشی نیز به نداشتن دانش ما از زمین شناسی مربوط است.
این كارشناس عضو پژوهشكده بین المللی زلزله با اشاره به نقش ساخت و سازهای اصولی در كاهش خسارت های مربوط به زمین لرزه، ادامه داد: در یك مقطع زمانی ساخت و سازهای بعد از جنگ كه توسط جهاد سازندگی انجام شده بودند در مقابل زلزله به خوبی مقاومت كردند و این خود یك درس برای ما در حوزه عمران است كه ساختمانی بعد از بیست سال چنین در برابر یك حادثه طبیعی چون زلزله مقاوم بماند.
مهرنیا در ادامه بر مدیریت فضای مجازی در زمان حوادث نیز تاكید كرد و گفت: گاهی اوقات فناوری یك نعمت و برخی اوقات نیز نقمت است به گونه ای كه در زلزله اخیر كرمانشاه شاهد سیاه نمایی و شایعات بی اساس در این فضا بودیم كه این خود یك بحران جدی را ایجاد كرد.
وی همچنین گفت: در زمین لرزه چند روز گذشته در ملارد نیز از همان دقایق اولیه نكات ایمنی زیادی در فضای مجازی منتشر و از مردم می خواست باك خودرو های خود را از بنزین پر كنند و بعد از این پیام در فاصله ای كوتاه بزرگراه های تهران از صف های طولانی خودروها برای سوخت گیری مسدود شد.
مهرنیا با بیان اینكه به منظور ایمنی در برابر حوادث هر خودرو در هر شرایطی باید حداقلی از بنزین را داشته باشد،گفت: این به آن معنا نیست كه مردم بلافاصله پس از زلزله برای سوخت گیری به خیابان ها بریزند و اگر در شب زمین لرزه ملارد، زلزله دیگری اتفاق می افتاد مرگ و میرها با چنین ترددهایی در بزرگراه های شهر چندین برابر بیشتر از زمانی می شد كه مردم در خانه ها می ماندند.
وی با بیان اینكه در زمان زلزله و حوادث طبیعی هیچ چیزی به اندازه همكاری با دستگاه های امدادرسان مفید نخواهد بود،گفت: مدیریت بحران استانداری ها باید یك بخش فرهنگ سازی داشته باشد تا در زمان زلزله و حوادث طبیعی شاهد چنین بی نظمی ها و نا آرامی هایی نباشیم.
عضو پژوهشكده بین المللی زلزله در ادامه همچنین بر استفاده از نماهای استاندارد در بناهای ساختمانی نیز تاكید كرد و گفت: گاهی ساختمان هایی را مشاهده می كنیم كه با استانداردهای كامل ساخته شده اند اما در نمای آنها از مصالح و شیشه هایی استفاده شده كه در صورت حادثه، همین مواد ساكنان را با خطر مواجه می كند.
پنجم دی ماه سال 82 سالروز زلزله بم كرمان كه 30هزار كشته برجای گذاشت به عنوان روز ملی ایمنی برابر زلزله و كاهش اثرات بلایای طبیعی نام گذاری شده است.
7388*3013
خبرنگار: پریسا نوروزی**انتشار دهنده: رضا اولادی