دبیر کارگروه ملی مخاطرات زلزله وزارت راه و شهرسازی روز دوشنبه در جلسه کارگروه زلزله استان قزوین تصریح کرد: ۱۳ هزار پلاک ساختمانی تهران نیز در حریم گسل زلزله در شهر تهران بنا نهاده شده است.
علی بیت الهی با بیان اینکه ایران کشوری لرزه خیز بوده و گسل های فراوانی نیز در آن وجود دارد، افزود: گسل ها در گذشته های دور مظهر وجود آب بوده اند به همین جهت گذشتگان هر جا که آب بوده در اطراف آن مستقر شده اند.
این مسئول افزود: به همین دلیل شهرهای موجود کشور همگی دارای گسل هایی هستند که همه ساله زلزله های عجیبی در آنها به وقوع می پیوندد.
وی ادامه داد: گسل ها در محدوده هایی تا عمق ۴۰ کیلومتری شکسته شده و در عمق ۷۰ متری نیز جا به جا می شوند، به همین جهت قدرت شکستن لایه های سنگی تا قطر ۱۰ متر را نیز دارند.
به گفته وی، امروزه در بسیاری از کشورهای پیشرفته اجازه هیچ نوع ساخت و سازی در محدوده گسل ها داده نمی شود و حتی در صورت عبور لوله های ارتباطی آن را به صورت زیک زاک و بر روی ریل ها قرار می دهند.
این مسئول با اشاره به تهیه و تدوین آیین نامه طراحی ساختمانها در برابر زلزله (استاندارد ۲۸۰۰ ایران)، خاطرنشان کرد: براساس این آیین نامه مجوز ساخت هیچ ساختمان پرخطری مانند بیمارستان، پست برق، منابع آبی و سایر موارد در حریم گسل شهرها داده نمی شود و بر اساس مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری به مدارس و پمپ های بنزین نیز اجازه احداث در این حریم داده نشده است.
بیت الهی یادآور شد: طی یک سال و نیم گذشته تنها توانسته ایم حریم گسل در شهرهای تهران، تبریز، کرمان، کرج و مشهد را تعیین کرده و به تصویب شورای تامین این استان ها نیز برسانیم در حالیکه این حریم باید در بسیاری از شهرهای کشور تعیین شود.
قزوین در پهنه بندی خطر زلزله دومین شهر پرخطر است
دبیر کارگروه ملی مخاطرات زلزله وزارت راه و شهرسازی اضافه کرد: در پهنه بندی خطر زلزله قزوین پس از تهران دومین شهر پرخطر است و در بخش جایگاه تراکم گسل نیز ششمین استان کشور محسوب می شود.
وی با اشاره به اینکه ۱۳ میلیون ساختمان کشور دارای اسکلت بوده و ۱۰ میلیون نیز فاقد اسکلت هستند، گفت: خوشبختانه در این بخش قزوین جزو استان های شاخص و مطلوب است.
وی به میزان حریم پهنه گسل اشاره کرد و افزود: این میزان حریم در شهرهای مختلف متفاوت بوده تا جایی که در شهری مانند تبریز این میزان تا ۱۵۰ متر، کرج ۵۰۰ و مشهد ۳۰۰ متر بوده اما در شهری مانند تهران این میزان به یک کیلومتر هم می رسد.
این مسئول یادآور شد: این در حالی است که در برنامه ریزی های خود در حوزه زلزله به مسایلی مانند اسکان موقت نیز باید توجه داشت تا جایی که براساس دستورالعمل های موجود باید ۱۰۰ هزار واحد آماده اسکان موقت در مواقع ضروری داشته باشیم.
در ادامه این جلسه، اعضای کارگروه سوالات خود را در خصوص گسل های موجود و نحوه تعیین و محاسبه حریم آنها مطرح کردند.
۸۰۵۴*۶۱۰۱
نظر شما