۶ دی ۱۳۹۶، ۱۴:۱۹
کد خبر: 82777451
T T
۰ نفر
فرهنگ و  معماري، عامل مهم معرفي يزد به جهانيان است

يزد - ايرنا - ويژه برنامه شب فرهنگ و معماري با حضور شهردار، رئيس و اعضاي شوراي شهر يزد و جمعي از مسئولان و اهالي فرهنگ، ادب و هنر در فرهنگسراي شهرداري يزد برگزار شد و سخنرانان تاكيد كردند كه فرهنگ و معماري اين شهر، مهم ترين عامل معرفي ميراث جهاني اين شهر به جهانيان است.

در اين نشست، علي اكبر جعفري ندوشن نويسنده و استاد حقوق دانشگاه يزد، اصغر دادبه پژوهشگر و استاد فلسفه اسلامي در باره فرهنگ يزدي ها، ايرج پارسي نژاد استاد ادبيات فارسي در دانشگاه هاي خارج از ايران در باره زنده ياد ايرج افشار يزدي (محقق و ايران شناس برجسته)، عبدالعظيم پويا محقق و نويسنده يزدي در باره قنات هاي يزد، محمدحسين آيت اللهي رئيس دانشكده معماري دانشگاه يزد در باره معماري اين شهر و محمدرضا اوليا عضو هيات علمي دانشكده معماري دانشگاه يزد در باره خدمات زنده ياد محمدكريم پيرنيا (پدر معماري سنتي ايران) سخنراني كردند.
نويسنده و استاد حقوق دانشگاه يزد در اين نشست ، گفت: پس از ثبت يزد در فهرست ميراث جهاني براي بهره برداري از اين فرصت بي نظير در رشد و توسعه شهر بايد عوامل برازندگي يزد كه مورد توجه جهانيان قرار گرفته را معرفي و از همه ابزارها و امكانات رسانه اي در اين راستا استفاده كرد.
جعفري ندوشن افزود: برگزاري نشست هاي فرهنگي در موضوع مختلف و بحث و سخني كه ناظر به ويژگي هاي ممتاز شهر يزد است همراه با انعكاس آن مي تواند به پشتوانه جهاني شدن يزد به رشد و رونق گردشگري اين شهر كمك كند.
پژوهشگر و استاد فلسفه اسلامي نيز با تبيين مولفه هاي ويژه فرهنگ مردم يزد، خردورزي، تساهل، مدارا، تكثرپذيري و تعامل جويي مردم يزد را يادآور شد و گفت: يزد همواره داراي فرهنگ مسالمت جويي با مردمان گوناگون و با آداب و عقايد مختلف بوده است.
دادبه سه شنبه شب در اين نشست افزود: در حاليكه در جهان كنوني متعصبان سلفي بر چهره رحماني اسلام خدشه هاي خشونت باري كشيده اند، مسلمانان با فكر و فضيلت يزد در طول تاريخ خود همواره بر اديان و عقايد ديگر حرمت نهاده اند و همزيستي مسالمت آميزي را ترويج كرده اند.
وي ادامه داد: تعقل و تعادل، زندگي آرامي را در اين سرزمين خشك و كم بهره طبيعي فراهم آورده است و باعث شده تا مردم حتي فرزندان خود را مستقل و پركار و با درايت پرورش دهند و از ناز پروردگي و تنعم زدگي دور بدارند.
همچنين استاد ادبيات فارسي در دانشگاه هاي خارج از ايران با تبيين خدمات ايرج افشار يزدي در ثبت و ضبط آثار تاريخي يزد گفت: اگر افشار نبود كه در نيم قرن پيش بيش از 2 ماه در اين شهر و استان به ثبت و آثار تاريخي آن بپردازد و در معرفي داشته هاي ارزشمند آن اهتمام كند، شايد امروز ثبت اين شهر به اين سهولت در فهرست شهرهاي جهاني يونسكو محقق نمي شد.
پارسي نژاد با بيان اينكه بيش از 2هزار صفحه مطلب جاندار و ارزشمند در كتاب يادگار هاي يزد اثر ماندگار زنده ياد ايرج افشار يزدي موجود است، اظهار اميدواري كرد كه نام ايرج افشار در يكي از خيابان هاي شهر نقش بندد.
در اين نشست رئيس دانشكده معمادري دانشگاه يزد نيز به ويژگي هاي معماري شهر يزد و ويژگي هاي منحصر به فرد اين نوع معماري پرداخت.
آيت اللهي افزود: معماري يزد در مقايسه با معماري ساير شهر سنتي تر بوده و دست نخورده باقي مانده است.
همچنين عضو هيات علمي دانشكده معماري دانشگاه يزد با يادآوري نقش استاد محمدكريم پيرنيا در احياي آثار تاريخي شهر يزد و صيانت و حفاظت از آن گفت: استاد پيرنيا روح حاكم بر اين معماري را كشف كرده و به پيوندهاي فرهنگي و اجتماعي بناهاي تاريخي پي برده بود.
محمدرضا اولياء افزود: استاد پيرنيا با حفظ و معرفي آثار تاريخي يزد بي شك نقش ممتازي در ثبت جهاني شهر يزد داشته است.
پويا محقق و نويسنده نيز آب و قنات را پيش نياز تحقيقات فرهنگي در يزد دانست و گفت: آب با توجه به شرايط جغرافيايي و واقع شدن يزد در سرزمين خشك و بياباني از اهميت ويژه اي برخوردار است و مردم يزد بر اين اساس به حفر قنات روي آوردند.
كميته ميراث جهاني يونسكو 18 تير ماه 1396 در چهل و يكمين نشست خود در شهر كراكوف لهستان ، با اجماع اعضا، شهر تاريخي يزد را در فهرست ميراث جهاني ثبت كرد و به اين ترتيب نخستين پرونده يكي از شهرهاي تاريخي ايران در فهرست جهاني به ثبت رسيد.
پيش از ثبت جهاني بافت تاريخي شهر يزد حدود 750 هكتار از بافت تاريخي اين شهر در سال 1384 به ثبت آثار ملي رسيد و هم اكنون حدود 200 هكتار از اين بافت ثبت جهاني شده است.
استان يزد 6 هزار و 500 اثر تاريخي دارد كه از اين تعداد، يكهزار و 850 اثر به ثبت ملي رسيد.
استان يزد 2 هزار و 270 هكتار بافت تاريخي دارد و شهر يزد به عنوان نخستين شهر خشت خام و دومين شهر تاريخي جهان مشهور است.
پيش از اين باغ هاي دولت آباد يزد و پهلوان پور مهريز و قنات هاي زارچ و حسن آباد از استان يزد در فهرست ميراث جهاني به ثبت رسيده بود.
يزد گنجينه اي از هنر، فرهنگ و تمدن ايراني را در خود جاي داده است،از آن جمله مي توان به بناهاي مذهبي، بقعه، مسجد، حسينيه ها، زيارتگاه هاي زرتشتيان، خانه هاي تاريخي، آب انبارها، باغ هاي تاريخي، بادگيرها و بازارچه ها اشاره كرد.
يزد با عناويني چون به شهر بادگيرها، شهر كار، كاريز و كاهگل، دارالعباده، دارالعلم و دارالعمل، حسينيه ايران، شهر دوچرخه ها، شيريني، شهر قنات، قنوت ، قناعت ،شهر آتش و آفتاب معروف است.
7532/ 2047 خبرنگار: سعيد صادقي مقدم** انتشار: عباسقلي اشكورجيري
irnayazdd@