به گزارش ايرنا حامد درزاده روز يكشنبه در نشست با خبرنگاران افزود: بيشترين تعداد زمين لرزه در 6 سال گذشته استان كرمان مربوط به زمين لرزه هاي بين يك تا سه ريشتر به تعداد يكهزار و 770 مورد بوده است.
وي با بيان اينكه طي مدت ياد شده بيشترين زلزله مربوط به فصل پاييز و بهار بوده است اظهار كرد: بين ماهها بيشترين زلزله مربوط به آذرماه با 800 زلزله، آبانماه با 195 و ارديبهشت ماه 226 بار استان كرمان لرزيده است.
اين كارشناس گفت: همچنين بيشترين زلزله اين استان در شهرستان هاي كرمان و راور رخ داده و بخش گلباف، كوهساران، فارياب و جيرفت نيز بيشترين تعداد زلزله را در بخش هاي استان كرمان داشته اند.
**اضافه برداشت آب عامل فرونشست زمين است
اين كارشناس با بيان اينكه فرونشست زمين از جمله مخاطرات زمين شناختي است و اضافه برداشت از منابع آب زيرزميني عامل اصلي فرونشست زمين است افزود: فرونشست همان زلزله خاموش است و اگر فرونشست اتفاق افتد قابل بازسازي نيست.
درزاده تصريح كرد: اضافه برداشت از آب هاي زير زميني يكي از مخرب ترين اتفاقات فرونشت زمين كه مي تواند جوامع شهري را موثر از خود كند و دشت كرمان، رفسنجان و دشت جيرفت و فارياب از جمله دشت هاي استان كرمان دچار فرونشست زمين هستند.
**مخاطرات طبيعي علت و معلول يكديگرند
وي با بيان اينكه استان كرمان با فرسايش بادي و ريزگردها نيز درگير است گفت: تمامي مخاطرات طبيعي غير از زمين لرزه در استان كرمان علت و معلول يكديگر هستند.
رئيس اداره مخاطرات زمين شناختي اداره كل زمين شناسي و اكتشافات معدني استان كرمان افزود: يكي از كانون هاي ريزگردها بيابان ها و ازبين رفتن پوشش سطحي خاك است.
**خسارت سيل بيش از زلزله است
وي عنوان كرد: طبق تعريف و برآورد سازمان ملل متحد، سيل و طوفان خساراتي بيش از زمين لرزه در دنيا داشته اند و خسارات سيل و طوفان تاكنون بيش از 21 ميليارد دلار بوده و زمين لرزه 18 ميليارد دلار خسارت زده است.
درزاده گفت: از سال 92 هر سال سيل در استان كرمان داشتيم و اين مخاطره طبيعي در سال 96 به شهرستان رودبار جنوب و حوضه جازموريان آسيب زده است.
وي افزود: براي مقابله با مخاطرات طبيعي راهكارهايي در كشور وجود دارد ازجمله براي مقابله با زلزله صيانت از آبهاي زيرزميني و بازسازي سازه ها، در طوفان نوسازي بافت هاي فرسوده، در ريزگردها با اجراي طرح هاي جنگل كاري، مرتع داري و همچنين براي مواجهه با سيل پهناي سيل مشخص شود و ساخت و ساز در مناطق سيل خيز نباشد.
**شناسايي 120 گسل فعال در استان كرمان
كارشناس زمين شناسي و اكتشافات معدني استان كرمان و دكتري تكتونيك نيز در اين نشست بيان كرد: 120 گسل فعال در استان كرمان شناسايي شده است و اين گسل ها مي توانند تخريب فراواني داشته باشند.
احمد رشيدي گفت: طي 40 سال 12 زمين لرزه همراه با گسيختگي سختي در استان كرمان رخ داده و با اين گسيختگي ها هيچ سازه بشري نمي تواند سالم بماند.
وي با بيان اينكه در 2 ناحيه استان كرمان گپ لرزه اي وجود دارد افزود: گسل سبزواران (واقع در شهرستان هاي كهنوج، جيرفت و دلفارد) و گسل نايبند (در روستاي چهار فرسخ و شمال ديگ رستم) در گپ لرزه اي است و در آينده اين گسل ها پتانسيل و احتمال زمين لرزه هاي مخرب را دارند.
به عقيده اين كارشناس زمين شناسي در استان كرمان بيشترين خطر زمين لرزه مربوط به منطقه بهاباد، كوهبنان، جنوب راور، بم، شمال فارياب و جيرفت است.
وي اظهار كرد: بين سالهاي 1900 تا 2015 ميلادي در سال 1981 بيشترين انرژي دروني از زمين آزاد شده و زمين لرزه سيرج و گلباف را رقم زده است.
رشيدي گفت: در شهر كرمان ازجمله گسل هاي زنگي آباد، سرآسياب و صاحب الزمان تاكنون زمين لرزه بزرگي نداشته است و 14 گسل در شعاع 25 كيلومتري كرمان وجود دارد.
وي با بيان اينكه تاكنون حدود 49 زمين لرزه بزرگتر از چهار ريشتر در هجدك راور اتفاق افتاده است گفت: گسل لكركوه (واقع در شرق شهرستان راور) هشت زمين لرزه بزرگتر از 5 ريشتر و سه زمين لرزه بزرگتر از 6 ريشتر همراه با گسيختگي سطحي را بوجود آورده است.
استان پهناور كرمان روي كمربند خطر مخاطرات طبيعي ازجمله زلزله قرار گرفته لذا اين استان كلكسيوني از خطرها و مخاطرات طبيعي است.
گسل لكركوه با روند شمال به شمال شرقي، جنوب به جنوب غربي تقريبا به موازات گسل نايبند و به طول 130 كيلومتر در غرب آن قرار دارد و مسبب وقوع زمين لرزه ويرانگر سال 1290 هجري راور كه منجر به كشته شدن 700 نفر شد، اين گسل بوده است.
سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني از سازمان هاي وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
خبرنگار: حامد سالاري ** انتشار: بهنام احمدي *
7420/ 5054
كارشناس زمين شناسي:
بيش از سه هزار زمين لرزه طي 6 سال گذشته در كرمان رخ داد
۱۰ دی ۱۳۹۶، ۱۵:۱۰
کد خبر:
82781579
كرمان - ايرنا - كارشناس و رئيس اداره مخاطرات زمين شناختي اداره كل زمين شناسي و اكتشافات معدني استان كرمان گفت: سه هزار و 37 زمين لرزه در بازه زماني 6 سال گذشته در استان كرمان رخ داده است.