ناصر حافظی مقدس روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: فرونشست زمین، فروریزش یا پایین رفتن سطح زمین است كه به صورت تغییرات ارتفاعی عمودی سطح زمین قابل مشاهده می باشد و با جابجایی های اندك افقی نیز همراه است.
وی اظهار كرد: فرو نشست زمین در دشت ها اغلب ناشی از برداشت بیش از حد آب های زیرزمینی است و سبب تغییرات ژئومورفولوژیكی دشت و بروز عملكردهای زیست محیطی می گردد.
وی گفت: از نظر فرونشست زمین، دشت مشهد را می توان به سه بخش غرب، محدوده شهری و شرق تقسیم كرد كه مطالعات رادار و ایستگاه های نقشه برداری نشان می دهد در بخش غرب دشت مشهد سطح زمین در حال فرونشست است.
حافظی مقدس افزود: فرونشست غرب دشت مشهد به دلیل برداشت بیش از حد آب زیرزمینی با نرخ حداكثر 18 سانتی متر در سال در حال رخ دادن است.
وی اظهار كرد: در محدوده شهری مشهد به دلیل بالا بودن سطح آب زیرزمینی در اثر پساب شهری، فرونشست رخ نداده ولی در شرق مشهد فرونشست با نرخ كمتر از هفت سانتی متر در سال آغاز شده است.
وی گفت: در صورت تكمیل شبكه فاضلاب شهری و كاهش سطح آب در شهر مشهد، تمام بخش های دشت مشهد دچار فرونشست زمین خواهد شد.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: هم اكنون بیشترین نشست زمین در منطقه 'توس' اتفاق افتاده كه سبب تخریب چاه ها، شكستگی زمین و كاهش كیفیت آب زیرزمینی شده است.
وی اظهار كرد: ترك و شكستگی زمین، آسیب دیدگی زمین های كشاورزی، خسارت به سیستم های زیرساختی از قبیل دكل های انتقال برق و سیستم های انتقال نفت، گاز و آب، خسارت به سیستم های حمل و نقل، سیل خیز شدن منطقه، تخریب چاه های كشاورزی و كاهش كیفیت آب های زیرزمینی از تبعات فرونشست زمین است.
7489 / 6053
مشهد- ایرنا- عضو هیات علمی گروه زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: فرونشست زمین در مناطق شرق و غرب دشت مشهد رخ داده و مناطق مزبور گرفتار این پدیده زمین شناسی شده اند.