۱۳ اسفند ۱۳۹۶، ۱۸:۳۵
کد خبر: 82851359
T T
۰ نفر
آب درياي خزر تا 15 متر در سه سال آينده در خشكي پيشروي مي كند

نوشهر - ايرنا - مدير مركز ملي مطالعات و تحقيقات درياي خزر، با اشاره به بررسي هاي علمي اخير از افزايش 42 سانتيمتري تراز آب اين دريا و به تبع آن پيشروي بين 10 تا 15 متري آب درياي خزر در سه سال آينده خبر داد.

داريوش يوسفي كبريا روز يكشنبه در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: ايران بيشترين جمعيت ساحل نشين درياي خزر را دارد و هر نوع تغييري در تراز آب اين درياچه مي تواند يك فرصت و يا يك تهديد همچون دهه 70 براي مردم حاشيه آن به همراه داشته باشد.
وي با اشاره به توقف كاهش تراز آب درياي خزر در سالهاي 95 و 96 افزود: بيشترين افزايش تراز آب درياي خزر با 250 سانتيمتر در سال 74 شاهد بوديم و در 20 سال بعد از آن نيز كاهش تراز آب درياي خزر با 130 سانتيمتر را تجربه كرديم.
مدير مركز ملي مطالعات و تحقيقات درياي خزر گفت: پيش بيني هاي علمي صورت گرفته بيانگر افزايش تراز آب درياي خزر به ميزان 42 سانتيمتر در 3 سال آينده خواهد بود كه موجب پيشروي 10 تا 15 متري آب در سواحل به ويژه در غرب مازندران را شاهد خواهيم بود.
وي با تاكيد بر ضرورت رصد سطح دقيق تراز آب درياي خزر تصريح كرد: در اين راستا بايد داده هاي بقيه كشورهاي حاشيه درياي خزر را نيز در اختيار داشته باشيم تا بتوانيم با برنامه ريزي پيش گيرانه از خطرات پيشروي آب جلوگيري و در حفاظت از سواحل و كاربري اراضي و توسعه پايدار در گردشگري و بنادر بدون وقفه گام برداريم.
يوسفي كبريا ادامه داد: با توجه به مطالعات پنج كشور ساحلي درياي خزر در كوتاه مدت پيشروي محسوسي را شاهد خواهيم بود ولي در بلند مدت با توجه به آغاز گرمايش زمين و افزايش ميزان تبخير پس روي آب درياي خزر بيشتر خواهد بود.
وي با بيان اينكه 865 كيلومتر از كل ساحل هفت هزار كيلومتري درياي خزر در اختيار ايران است ، اظهار داشت: روسيه با دارا بودن بيشترين ساحل درياي خزر در حال حاضر با سد سازي هاي اخير موجب كاهش آب ورودي به درياچه شده و اين درحالي است كه رودخانه ولگا با 260 ميليارد مترمكعب در سال به عنوان بزرگترين حوزه آبريز درياي خزر 85 درصد آب درياي خزر را تامين مي كند.
يوسفي كبريا تصريح كرد: شيب كم آب درياي خزر از سمت روسيه ، پائين آمدن تراز آب دريا در سواحل درياي خزر و موجب بروز شديدترين صدمات به بخش هاي شيلات ، ناوبري و دريانوردي روسيه خواهد شد و از اين جهت آنها مجبور به حفظ تراز آب درياي خزر هستند.
مدير مركز ملي مطالعات و تحقيقات درياي خزر خاطرنشان كرد: ادامه كاهش تراز آب درياي خزر در چند سال گذشته موجب خشك شدن خليج گرگان و وارد شدن آسيب به حوزه شيلات ، افزايش آلودگي و افزايش غلظت آب اين دريا شده است.
وي از دست دادن 130 سانتيمتر تراز آب درياي خزر در 20 سال گذشته را معادل حجم 17 برابر آب درياچه اروميه در زمان پر آبي دانست و گفت: هم اكنون شاهد اثرات كاهش تراز آب درياچه خزر بر تالاب ميانكاله و انزلي هستيم و در اين سو تالاب ميانكاله بيشترين آسيب را ديد كه در حال بررسي طرحهاي نجات بخش براي اين تالاب هستيم.
يوسفي كبريا با اشاره به تاثير كاهش تراز آب ، كاهش حجم آب و اثرات سوء همچون افزايش غلظت آلاينده ها در آب درياي خزر افزود: براي جلوگيري از بحراني شدن وضعيت درياچه خزر بايد به عنوان عامل انساني از آلوده كردن اين دريا از طريق رودخانه هاي آلوده و فاضلاب شهرهاي ساحلي پرهيز كنيم.
وي انتقال آب درياي خزر به ساير استان ها را با توجه به شرايط تغيير اقليم موجود درياي خزر نيازمند بررسي دقيق زيست محيطي و ظرفيت سنجي اكولوژي خاص اين درياچه دانست.
طي آئيني با حضور مدير مركز ملي مطالعات و تحقيقات درياي خزر، مسئولان سازمان بنادر و دريانوردي كشور و مازندران روز يكشنبه سه ايستگاه ترازسنجي ديجيتالي آب درياي خزر در سه بندر نوشهر ، امير اباد و بندر انزلي به بهره برداري رسيد.
1899/1295/ 1602/