۱۹ اسفند ۱۳۹۶، ۱۱:۲۱
کد خبر: 82857389
T T
۰ نفر
آيين سنتي چهارشنبه سوري نيازمند بازشناسي فرهنگي است

گناباد- ايرنا- عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي گناباد گفت: تبيين آيين سنتي چهارشنبه سوري نيازمند مهندسي و بازشناسي فرهنگي است و بايد از نخبگان و صاحبنظران براي نهادينه سازي آن بهره گرفت.

ابوالقاسم شفيعي روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: چهارشنبه سوري در طول تاريخ كهن ايران در نقاط مختلف با آئين هاي خاص همراه بوده ولي پيام مشترك اين آيين ها، اتحاد، همدلي و تحكيم دوستي بين ايرانيان در آستانه سال نو است.
وي اظهار كرد: رسوم سنتي اين آيين به تدريج به فراموشي سپرده شده و آييني كه مي توانست تبديل به همايش ملي و انسجام اجتماعي شود به دليل سوء استفاده برخي اشخاص به تدريج از فلسفه وجودي خود خارج شده و تبديل به دلهره ترين رويداد ايراني شده است.
وي گفت: نخبگان مصلح اسلامي در طول تاريخ تلاش كردند، آيين‌ ايراني را با آيين‌ اسلامي تلفيق و آميزه اي زيباتر از پيش خلق كنند و پيش روي مردم قرار دهند و مردم ايران هم در سده هاي گذشته اين فرهنگ غني شده را با آغوش باز پذيرفتند.
شفيعي افزود: اين مهندسي دقيق و ظريف را در قرائت قرآن و دعاي تحويل سال نو و بسياري مناسبت هاي ديگر شاهد هستيم.
وي اظهار كرد: پريدن از روي آتش در شب چهارشنبه آخر سال از ديرباز يك آيين پر نشاط خانوادگي و فاميلي بوده كه با هر بار انجام آن، از خداي يگانه، استمداد سلامتي مي ‌شده است ولي اين آيين كهن ناخواسته به دست فراموشي سپرده شده و در گذر زمان دستخوش تغيير هاي بسيار گشته و يك سري آتش بازي هاي خطرناك جاي آن را گرفته است.
وي گفت: آيين سنتي چهارشنبه سوري به دليل مديريت نكردن اين رويداد، در آستانه سال نو به يك واقعه ناگوار اجتماعي همراه با رفتارهاي خشونت بار و تنفر انگيز تبديل شده است.
شفيعي افزود: پرتاب نارنجك و مواد محترقه و آزار و اذيت ‌هاي بيمارگونه تناسبي با آيين مهرورزي و خردمندانه چهارشنبه سوري ندارد.
وي اظهار كرد: دمل چركين خشونت و دگرگوني نامطلوب در اين آيين كهن محرز شده و بايد با بهره گيري از ظرفيت نخبگان و بازشناسي و مهندسي فرهنگي، آيين متنوع و سنتي چهارشنبه سوري دوباره در جامعه و بين مردم و جوانان احيا شود.
وي گفت: افراد با شركت در آيين هاي مختلف احساس مي كنند تكليف خود را انجام داده و نوعي رضايت مندي به دست مي آورند و از طرفي با شركت در اين آيين ها، فرد به جمع مي پيوندد تا هويت جمعي شكل گيرد و برگزاري آيين سنتي نظير چهارشنبه سوري باعث تقويت و تاييد دوباره پايبندي جامعه به يك رشته ارزش ها مي شود و زمينه حمايت هاي رواني و كاهش اضطراب، ترس و دلهره در ميان اعضاي جامعه فراهم شده و كشمكش هاي اجتماعي كاهش مي يابد.
چهارشنبه ‌سوري به جشن غروب آخرين سه شنبه (شب چهارشنبه) هر سال اشاره دارد كه طبق آيين باستان در اين روز آتش بزرگي افروخته و تا صبح زود و برآمدن خورشيد روشن نگه داشته مي شد و مردم با پريدن از روي اين آتش، خواهان تطهير و دوري از بدي و پليدي، بيماري و غم و رنج بوده اند.
شهرستان گناباد در 287 كيلومتري جنوب مشهد واقع است.
2095/ 6053