۲۵ اسفند ۱۳۹۶، ۱۵:۱۴
کد خبر: 82864185
T T
۰ نفر

سبزه یا نهال

۲۵ اسفند ۱۳۹۶، ۱۵:۱۴
کد خبر: 82864185
سبزه یا نهال

تهران- ایرنا- نوروز 97 نزدیك است و بار دیگر همچون سال های اخیر، مقوله حذف سبزه از سفره های هفت سین نظر موافقان و مخالفان زیادی را به خود جلب كرده است، موضوعی كه البته برخی فعالان محیط زیست ایده ای متفاوت راجع به آن دارند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، قرار دادن سبزه در سفره هفت سین سنتی دیرینه در ایران است كه از روزگاران كهن مرسوم بوده و به نسل امروز رسیده است.
در ایران باستان رسم بر این بود كه خشت هایی را از خاك نقاط مختلف تهیه و روی آن دانه های مختلف اعم از گندم، جو، ماش و یا عدس می كاشتند و هر یك كه بهتر سبز شده و رشد می كرد، همان را به عنوان محصول كشاورزی در سال نو می كاشتند.
سبزه به علت رنگ شادی آفرین آن شاید یكی از زیباترین ویژگی های سفره هفت سین نوروزی باشد؛ اما امسال پویش 'نه به سبزه' حذف این مولفه از سفره های هفت سین را تبلیغ كرده است، پویشی كه افراد را به كاشت نهال به جای استفاده از سبزه تشویق می كند.
اسماعیل كهرم فعال محیط زیست روز جمعه در این باره به خبرنگار علمی ایرنا گفت: پویش حذف سبزه نوروز به راه افتاده است و از من نیز خواستند به آن ملحق شوم كه نپذیرفتم چون به سبز كردن سبزه و استفاده از ان در سفره هفت سین به عنوان یك سنت قدیمی اعتقاد دارم.
وی افزود: عده ای بر این باور هستند كه برای سبزه حجم زیادی دانه از جمله گندم یا عدس از بین می رود، اما در نهایت می توان از این سبزه ها به نحو مطلوبی مثلا به عنوان غذا برای پرندگان و یا كود استفاده كرد.
وی با اشاره به این كه به هر حال كمپین های محیط زیستی معمولا با هدف حفظ طبیعت شكل می گیرند، گفت: اما می توان هم سبزه كاشت و هم نهال، در واقع این دو مغایرتی با هم ندارند؛ هدف حفظ طبیعت است و یكی از راه های آن نهالكاری است كه می توان ضمن حفظ سنت دانه سبز كردن، نهال هم كاشت.
وی گفت: در گذشته برای سبز كردن سبزه خشت هایی را از خاك مناطق مختلف درست و دانه های گندم، ماش، عدس و جو را بر روی آن می پاشیدند و هر كدام بهتر سبز شده بود آن سال همان محصول را كشت می كردند در واقع طبیعت خود راه درست را نشان می دهد، بنابراین باید برای حفظ این سنت زیبا تلاش كنیم و كمك به طبیعت نباید مستمسكی برای حذف این سنت باشد.
همچنین میترا جلوداری كارشناس حوزه شهری و فعال محیط زیست دراین باره به خبرنگار علمی ایرنا گفت: در بحث اینكه به جای سبزه نهال بكاریم دو مساله وجود دارد، یكی مساله فرهنگی است كه این كار در واقع مقابله با سنت ها است و مساله دیگر ورود سلبریتی ها و چهره های سرشناس به آن است كه در مواردی مشكل ایجاد می شود.
وی افزود: بحث كاشت نهال مانند تمام حوزه های تخصصی نیازمند ورود متخصصان است، با توجه به این كه با كم آبی در كشور به ویژه كلانشهرها از جمله تهران مواجه هستیم، بنابراین لازم است انتخاب و كشت نهال مورد نظر از سوی متخصصان صورت گیرد.
وی اظهار كرد: اینكه یك شهروند بدون هیچ تخصص مرتبط بخواهد بدون نظر كارشناسان به جای سبزه نهال بكارد، ممكن است در آینده مشكل ساز شود.
این فعال محیط زیست گفت: یكی از دلایل ارائه شده برای سبز نكردن سبزه، مصرف حجم زیاد انواع بذر به ویژه گندم است كه پس از سبز شدن دور انداخته می شوند.
جلوداری افزود: این مشكل را می توان با راهكارهایی مدیریت كرد؛ یكی از راهكارها می تواند این باشد كه در روز سیزدهم فروردین مكان هایی در نظر گرفته شود تا افراد سبزه خود را به آنها تحویل دهند تا در نهایت به جای دور ریختن، خوراك دام شود كه با این كار از هدررفت بذر و سبزه ها جلوگیری می شود و محیط زیست هم آلوده نمی شود.
وی تاكید كرد: به نظر می رسد به این مساله تك بعدی نگاه می كنیم و این نگاه در طولانی مدت مشكل ساز خواهد شد زیرا برای نهالكاری باید نهالی انتخاب شود كه با اقلیم منطقه سازگاری داشته باشد.
ایده ای كه محمد درویش عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع و تحقیقات بیابان كشور نیز موفق آن است و پیشتر در این باره به خبرنگار ایرنا گفته بود: اساسا نباید سوار موج های احساسی شویم و یادمان باشد كه كاشت درخت به صورت مطلق ارزش نیست.
به گفته وی، اصولا سیزده بدر زمان كاشت نهال نیست، در ایران در نیمه جنوبی در آذرماه زمان كاشت به پایان می رسد و نیمه شمالی و مركزی هم حداكثر تا 15 اسفندماه زمان نهال كاری است.
علمی 9014**2017
۰ نفر