به گزارش ایرنا، شورای معدن كردستان روز دوشنبه به ریاست بهمن مرادنیا استاندار و با حضور دست اندركاران حوزه معدن برگزار شد و راهكارهای مختلف توسعه فعالیت های این صنعت در استان بررسی و برخی موانع آن نیز اعلام شد.
استاندار كردستان در این نشست با بیان اینكه وزارت صنعت، معدن و تجارت برخی اختیارات خود را به شورای معدن واگذار كرده است، گفت: الازم است این شورا با دقت تمام امور را بررسی كرده تا تخلف و كم كاری در این بخش صورت نگیرد.
بهمن مرادنیا اظهار كرد: باید در تمدید پروانه های بهره برداری از معادن و صدور پروانه های جدید دقت لازم از سوی صنعت، معدن و تجارت و شورای معدن انجام گیرد تا از این فرصت نهایت استفاده برای توسعه و ایجاد اشتغال برده شود.
وی افزود: انتظار می رود از سال آینده در تمدید پروانه های بهره برداری به كسانی كه توانایی مالی مكفی ندارند اجازه فعالیت داده نشود بلكه این فرصت به افراد و سرمایه گذاران توانمند اعطا شود.
استاندار كردستان تاكید كرد: انجام پهنه مطالعاتی معادن باید به افراد توانمند و دارای صلاحیت داده شود و در این خصوص تمام حساسیت ها برای شناسایی ظرفیت ها لحاظ شود.
مرادنیا با بیان اینكه تاكنون تنها 15 درصد از مساحت كل استان مورد مطالعه اكتشافات نوین قرار گرفته است، یادآور شد: می توان با افزایش این میزان، فرصت های جدید در عرصه های طلا، سنگ آهن و سنگ های تزئینی را شناسایی كرد و از توان سرمایه گذاران برای توسعه استان بهره برد.
رئیس مجمع نمایندگان استان كردستان در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه معادن استان را ظرفیتی برای اشتغالزایی و ارز آوری دانست و گفت: دستگاه های اجرایی متولی تمام تلاش خود را برای شكوفایی این ظرفیت بكار گیرند.
علی محمد مرادی اظهار كرد: هم اكنون برخی از معادن استان كردستان به علت نبود سرمایه در گردش به سمت تعطیلی حركت كرده و فرصت اشتغالزایی آنها از بین رفته است.
وی افزود: شهرستان قروه به عنوان قطب معدنی استان در اثر نبود سرمایه در گردش به سمت ركود در حوزه معدن می رود و واحدهای وابسته به معادن آن از جمله سنگ بری ها در حال تعطیل شدن هستند.
مرادی تاكید كرد: انتظار می رود برنامه های تدوین شده برای استان كردستان از جمله در حوزه معدن و صنعت با همكاری تمام دستگاه ها و با تامین اعتبارات مورد نیاز تحقق یابد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت كرستان نیز در این جلسه گفت: معدن ظرفیت خوبی برای توسعه كردستان است و هم اكنون راه شكوفایی این استعداد برای جذب ارزش افزوده فراهم شده است.
محمد دره وزمی با بیان اینكه رسیدن به این اهداف نیازمند اجرای برنامه ها در قالب 2 بخش مهم اجرای اكتشافات نوین و فرآوری محصولات معدنی در استان است، افزود: سازمان صنعت، معدن و تجارت بدنبال آن است پروانه های جدید را به شرط فراهم كردن فررآوری محصولات در داخل استان برای سرمایه گذاران صادر كند.
وی اظهار كرد: برنامه های توسعه معادن استان در سه بخش كشف ذخایر بیشتر، واگذاری ذخایر به سرمایه گذاران توامند و فرآوری تولیدات معدنی برای ارز آوری از محورهای تدوین توسعه معادن كردستان است.
دره وزمی یادآور شد: اكنون 12 هزار و 500 كیلومتر مربع پهنه معدنی در استان كردستان در سه قسمت تعریف شده یك قسمت آن در سال جاری به پایان رسید، قسمت دوم دارای 50 درصد پیشرفت فیزیكی و قسمت سوم نیز در سال آینده مورد مطالعات اكتشافات نوین قرار می گیرد.
وی اضافه كرد: با اتمام این سه پهنه میزان مطالعات اكتشافات نوین در كردستان از 15 درصد به 40 درصد مساحت كل استان می رسد.
وی گفت: هم اكنون برنامه های فراوری مواد معدنی در حوزه طلا، باریت، سلیس و سنگ آهن مشخص شده و تمركز بر فراوری این محصولات از سال جاری آغازشد و در سال آینده نیز پیگیری می شود.
معاون معدن سازمان صنعت، معدن و تجارت كردستان نیز در این جلسه با بیان اینكه كردستان داری 620 میلیون تن ذخیره معدنی است، افزود: 387 پروانه بهره برداری معدن در استان صادر شده كه 132 مورد از این تعداد فعال، 248 غیر فعال و هفت مورد نیز در حال تجهیز است.
مهدی مرادی عمده علت غیر فعال بودن استان را ركود صنعت ساختمان اعلام كرد و گفت: به طوری كه 183 مورد از 248 معدن غیر فعال استان مربوط به مصالح ساختمانی و 43 مورد نیز مربوط به سنگ تزئینی است كه هر دو از بخش های وابسته به صنعت ساختمان هستند.
به گفته وی، تنوع مواد معدنی استان كردستان شامل 18 نوع مواد فلزی، مهم غیرفلزی، مهم مصالح ساختمانی است و از جمله معادنی كه دارای پروانه بهره برداری هستند طلا، سنگ آهن، منگنز، سرب و روی، باریت، سیلیس، فلدسپات، سنگ های تزئینی (مرمر، مرمریت، گرانیت و تراورتن)، پوكه، پوزولان، سنگ آهك و سنگ لاشه است.
وی معدن های طلای ساریگونی و سنگ مرمر استان را از موفق ترین معادن اعلام كرد و یادآور شد: ظرفیت اشتغال تمام معادن استان 2 هزار نفر است.
مرادی تاكید كرد: امسال بیش از چهار هزار و 400 كیلوگرم شمش ناخالص در معدن طلای ساریگونی تولید شد كه سه هزار و 500 كیلوگرم از آن طلای خالص است.
ذخیره قطعی معادن استان 620 میلیون تُن است و اشتغال اسمی پروانه های بهره برداری چهار هزار و 47 نفر است و اكنون یك هزار و 851 نفر در معادن استان مشغول فعالیت هستند.
سهم كردستان از ذخیره قطعی 48 هزار میلیون تنی معادن كشور 1.2 درصد و در بخش اشتغال سهم استان سه درصد از 138 هزار و 879 نفر اشغال اسمی كشور دارد.
3034/9102
سنندج - ایرنا - مسئولان كردستان باور دارند صنعت معدن استان با 620 میلیون تن ذخیره قطعی در بخش های مختلف می تواند نقش اول را در توسعه كردستان ایفا كند.