۸ فروردین ۱۳۹۷، ۸:۳۸
کد خبر: 82872854
T T
۰ نفر
كاروانسراي شاه عباسي قصرشيرين پذيراي گردشگران است

قصرشيرين- ايرنا- كاروانسراي شاه عباسي از آثار تاريخي دوران صفويه شهرستان قصرشيرين است كه در مركز اين شهر واقع شده، پذيراي شمار زيادي از گردشگران و مسافران نوروزي در تعطيلات نوروز و ديگر ايام سال است.

به گزارش خبرنگار ايرنا، كاروانسراي شاه عباسي در زمان شاه عباس صفوي به منظور اقامت و پذيرش زائران عتبات عاليات در زميني به مساحت سه هزار و 600 متر مربع و با مشخصات طول و عرض 60 متر و ارتفاع پنج متر از داخل ساخته شده است.
مواد يا ملات استفاده شده براي ساخت كاروانسراي شاه عباسي قصرشيرين از نوع ساروج است كه مخلوطي از آهك، خاكستر و گاهي سفيده تخم مرغ است.
كاروانسراي شاه عباسي قصرشيرين با توجه به شرايط اقليمي اين منطقه طراحي شده است به گونه اي كه در گرماي شديد تابستان هواي داخل آن خنك و در سرماي خشك زمستان هواي داخل آن گرم است.
كاروانسراي شاه عباسي قصرشيرين به وسيله سنگ و آجر ساخته شده كه در برخي از قسمت هاي آن از جمله ورودي نيز آجرهاي بناهاي ساساني به كار رفته است.
در گذشته كاروان هاي زيارتي و تجارتي در فصل تابستان با قرار گرفتن در حياط بيروني و بردن بار و بنه خود به درون اتاقك ها كه به وسيله يك رواق به آن متصل است به استراحت پرداخته و در فصل سرما در درون دالان هاي دروني كاروانسرا كه گرم مي ماند، استراحت مي كردند.
در درون هر راهرو يا دالان و يا شبستان چندين حجره قرار دارد كه هر حجره داراي طاق هاي هلالي شكلي است كه به وسيله رواق هايي به اتاق هاي كوچكتري متصل مي شود.
از اين حجره ها براي نگهداري بارهاي تجاري استفاده مي شد و گاهي نيز محل استراحت مسافران بود.
در چهار ضلع ديوار دور اين كاروانسرا برج هاي نگهباني براي حضور نگهبانان احداث شده كه وظيفه حفاظت و حراست از كاروان ها را در مقابل حمله دزدان و غارتگران برعهده داشته اند.
يكي از شاهكارهاي اين بناي تاريخي احداث طاق هاي گنبدي است كه به منظور استحكام طاق هايي به فاصله چند متر از يكديگر به صورت گنبدي زده اند كه از نماي بيرون و بالاي پشت بام گنبدي شكل و از داخل با يك ظرافت زيبايي به صورت چهار ضلعي كه از ابتدا و دهانه طاق بزرگ و هر چه به انتهاي طاق مي رود كوچكتر و باريكتر مي شود بنا شده است.
كاروانسراي شاه عباسي چندين سال است كه به مكان عرضه كالاهاي خارجي وارداتي تبديل شده و در همه ايام سال رونق خاصي دارد.
همه مسافران و گردشگراني كه به قصرشيرين وارد مي شوند به طور يقين سري به اين مكان مي زنند زيرا اجناس و كالاهاي اين محل با قيمت بسيار مناسب به مسافران و گردشگران عرضه مي شود.
اين مكان تاريخي در روزهاي تعطيل و بخصوص نوروز به قدري پذيراي حضور مسافران و گردشگران است كه خيابان هاي اطراف اين مكان مملو از خودروهايي با شماره پلاك هايي از سراسر كشور است.
در جريان جنگ تحميلي و حمله رژيم بعث عراق و اشغال قصرشيرين، قسمت اعظمي از اين بنا تخريب، هر چند در اين دوران تمام شهر قصرشيرين نيز به يك ويرانه واقعي تبديل شد كه پس از آن مورد مرمت قرار گرفت و در جريان زلزله مهيب 21آبان نيز قسمتي از نماي بيروني كاروانسراي شاه عباسي تخريب شد.
بخشي از اين كاروانسرا نيز هم اكنون از سوي ميراث فرهنگي، گردشگري به موزه مردم شناسي تبديل شده است.
اين مجموعه به همراه آثار متعدد تاريخي و فرهنگي، طبيعت بكر، زيبا و سرسبز و مناطق عملياتي و يادمان هاي شهداي دفاع مقدس از ابتداي نوروز تاكنون پذيراي شمار زيادي از گردشگران و مسافران نوروزي بوده است.
قصرشيرين به واسطه داشتن مرزهاي رسمي پرويزخان براي فعاليت هاي منحصر به فرد اقتصادي و مرز خسروي با داشتن بزرگترين پايانه زميني خاورميانه براي تردد زوار عتبات عاليات و مسافران خارجي و داشتن امكانات اقامتي و هتل هاي مناسب بهترين خدمات را به مسافران ارائه مي دهد.
وجود اماكن طبيعي و چشم اندازهاي زيبا و دلنواز، رودخانه خروشان الوند و بهار زودهنگام، آثار تاريخي عمارت خسرو، چهارقاپو، كانال ساساني، كاروانسراي شاه عباسي، بان قلعه و نهر شاه گدار و وجود بازارچه سنتي و نيز مناطق عملياتي دوران دفاع مقدس در قصرشيرين موجب شد تا هر ساله در ايام نوروز شمار زيادي از هموطنان به ويژه اهالي شهرهاي همجوار، اين منطقه را براي گذراندن تعطيلات نوروزي خود انتخاب كنند.
شهرستان قصرشيرين 97 اثر تاريخي و فرهنگي دارد كه از اين تعداد تاكنون 30 اثر در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
مهمترين آثار ثبت شده ملي اين شهرستان عمارت خسرو، چهارقاپي، كاروانسراي شاه عباسي، بان قلعه، نهرشاهگدار و كانال ساساني است.
قصرشيرين در غرب كرمانشاه بيش از 27 هزار تن جمعيت دارد.
8066/3012