«وقوع آتشسوزي در بيش از150 هكتار از جنگلهاي شمال در ايام نوروز»، خبر نگرانكنندهاي بود كه قلب دوستداران محيط زيست و مردم خطه شمالي كشور را به درد آورد.
سرهنگ «قاسم سبزعلي» فرمانده يگان حفاظت از جنگلها، مراتع و آبخيزداري در گفتوگو با «ايران» اعلام كرد: اين ميزان آتشسوزي در ايام نوروز در 10 سال گذشته بيسابقه بوده است. در اين ايام همچنين آتشسوزيهاي پراكندهاي در استانهاي غير شمالي داشتيم كه قابل توجه نبود.
هر چند گرماي هوا زمينهساز وقوع آتشسوزي در جنگلهاي استانهاي شمالي بود، اما اين مسئول سازمان جنگلها تأكيد كرد كه در 100 درصد اين آتشسوزيها عامل انساني دخيل بوده و سهلانگاري مسافران در خاموش كردن آتش عامل اصلي آتشسوزي شناخته شده است.
سبزعلي گفت: هر وقت كه سفرهاي بين استاني افزايش مييابد متأسفانه شاهد افزايش آتشسوزي در جنگلها و مراتع هستيم و اين يك چالش بزرگ پيش روي منابع طبيعي است. در چند روز گذشته بسياري از دوستداران محيط زيست با راهاندازي فراخوانهايي از مسئولان خواستهاند با آن دسته از مسافران و گردشگراني كه اقدام به روشن كردن آتش در جنگلها ميكنند برخورد قانوني كنند.
اين مسأله را با فرمانده يگان حفاظت از جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشوردر ميان گذاشتيم كه وي تصريح كرد: اي كاش برخي از مردم بهجاي اينكه با آنان به صورت قهري برخورد قانوني شود سعي كنند ياور ما در حفاظت از اين سرمايه ملي باشند. با وجود فرهنگسازيهاي صورت گرفته و تذكرات و حتي خواهشهاي مكرر ما و دوستداران طبيعت از مسافران براي خاموش كردن آتشي كه خود براي درست كردن چاي يا تهيه غذا روشن ميكنند، باز هم شاهد چنين رقم فاجعه باري هستيم.
بهگفته وي آتشسوزي در 150 هكتار از جنگلهاي شمال منجر به آسيب جدي به 15 هكتار از اين سرمايههاي ملي شد كه قطعاً خسارت جبرانناپذيري براي منابع طبيعي كشور به شمار ميرود.
معمولاً در ايام نوروز نيروهاي يگان حفاظت سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري در آماده باش كامل هستند تا علاوه بر كنترل آتشسوزيها در جنگلها و مراتع از تخلفات و تجاوز به عرصههاي منابع طبيعي نيز بهدليل تعطيلي ادارات جلوگيري كنند. امسال نيز 3 هزار تيم گشت و مراقبتي يگان حفاظت سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري از 25 اسفندماه سال 96 درعرصههاي منابع طبيعي كشور در حالت آمادهباش بودند.
اما فرمانده يگان حفاظت سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري تأكيد كرد: درست است كه با كمبود نيروي متخصص در بحث اطفاي حريق جنگلها روبهرو هستيم و حتي از كمبود امكانات در مضيقه هستيم، اما واقعيت اين است تا زماني كه با اين فرهنگ بهمنابع طبيعي نگاه كنيم بايد شاهد تكرار چنين فجايعي باشيم. بارها گفته شده منابع طبيعي متعلق به خود مردم است و ما فقط امانتداري هستيم كه بايد آن را به نسلهاي آينده منتقل كنيم، اما بازهم شاهد سهلانگاري در خاموش كردن آتش توسط مسافران و گردشگران هستيم.
اين در حالي است كه به نظر نميرسد خاموش كردن آتشي كه خود مسافران از آن استفاده ميكنند بيشتر از چند دقيقه از وقت آنان را بگيرد و اين درحالي است كه اين سهلانگاري موجب ميشود تا ما به محل آتشسوزي برسيم وسعت آتش به 20 كيلومتر برسد. اميدواريم فضايي فراهم شود تا با كمك مردم ضمن استفاده از منابع طبيعي كشور، حداقل خسارت به آن وارد شود.
پيگيري طرح جامع حفاظت، پيگيري و مقابله با حريق در جنگلها
در همين حال، سبزعلي از پيگيري جدي طرح جامع حفاظت، پيگيري و مقابله با حريق درجنگلها در دولت و مجلس از سوي اين سازمان خبر داد و تصريح كرد: اين طرح با همكاري ما، سازمان حفاظت محيط زيست و سازمان مديريت بحران كشور تدوين شده و مهمترين بحث آن ايجاد ناوگان اطفاي حريق است.
گفتني است، در حال حاضر يگان حفاظت سازمان جنگلها در كنار وظايف ديگر خود به اطفاي حريق نيز ميپردازد، اما بدون شك كنترل حريق در جنگلها نياز به نيروهاي متخصص دارد كه تنها به اين مهم بپردازند.
فرمانده يگان حفاظت سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري در پاسخ به اين پرسش كه داشتن يگان متخصص اطفاي حريق و تجهيزات كامل مانند بالگرد به چه ميزان اعتبار نياز دارد، گفت: اين موارد نياز به اعتبار چند صد ميليارد توماني دارد، اما در حال حاضر نيز در بحث اطفاي حريق در قالب تفاهم چند جانبه سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري، سازمان حفاظت محيط زيست و وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح سالانه 100 ميليارد تومان وام از صندوق كوثر داده ميشود.
وي در خصوص كنترل آتشسوزي منطقه «كجور» مازندران كه حدود 4روز به طول انجاميد، افزود: اين منطقه سخت گذر بود و براي مهار آتش با مشكلات بزرگي روبهرو بوديم.
گلستان در روز ششم فروردين 35درجه دما داشت
گلستان يكي از استانهاي شمالي كشور است كه حدود 452 هزار هكتار جنگل و 860 هزار هكتار مرتع و 21 هزار هكتار اراضي ساحلي دارد و همه ساله در ايام نوروز بهدليل طبيعت زيبا پذيراي مسافران زيادي است.
«ابوطالب قزلسفلو» مدير كل منابع طبيعي و آبخيزداري گلستان در گفتوگو با «ايران» تصريح كرد: گلستان، جزو استانهايي است كه بخشي از جنگلهاي آن سوزني برگ دست كاشت است و اين نوع درخت نسبت به حريق حساستر است و در واقع يك جرقه ميتواند منجر به آتشسوزي بزرگي شود.
گلستان حدود 50 هزار هكتار جنگل سوزني برگ دست كاشت دارد. وي با اشاره به اينكه دماي هوا در روز ششم فروردين ماه در اين استان به 35 درجه سانتيگراد رسيده بود، افزود: اين دماي هوا در چنين ايامي غير عادي بود و همين دماي بالا زمينه ساز بروز آتشسوزي شد، زيرا موجب كم شدن رطوبت نسبي محيط شد و متأسفانه سهلانگاري مسافران در خاموش كردن آتش به اين مسأله دامن زد.
بهگفته قزلسفلو در ايام نوروز حدود 20 هكتار از اراضي جنگلي و مرتعي گلستان در منطقه حفاظت شده جهان نما و 8 هكتار در ساير مناطق دچار آتشسوزي شده بود.
مدير كل منابع طبيعي و آبخيزداري گلستان در خصوص بروز آتشسوزي دركل سال 96، گفت: در سال گذشته در مجموع 463 مورد حريق در جنگلها و مراتع استان رخ داده بود كه مساحت آن 482 هكتار بود كه خوشبختانه با كاهش 20 درصدي سطح نسبت به سال 95 همراه بود.
برش
آتشسوزي در عرصههاي جنگلي 13 شهر گيلان
در همين حال، در نوروز 97 آتشسوزي در عرصههاي منابع طبيعي گيلان بيسابقه بود، به گونهاي كه در اين ايام جنگلها و مراتع حومه 13 شهرستان از 16 شهرستان اين استان طعمه حريق شد.
«مرتضي يوسف پور» مديركل منابع طبيعي گيلان در گفتوگو با «ايران» در اين خصوص خاطرنشان كرد: در ايام نوروز در 60 نقطه از منابع طبيعي استان كه بيشتر شامل جنگل ميشد آتشسوزي داشتيم كه مساحتي حدود 134 هكتاررا در برگرفت.بهگفته وي همكاري مردم، ستاد مديريت بحران استان، شهرداريها و فرمانداريها موجب شد حريق بموقع كنترل شود و تنها 13.5 هكتار از اراضي آسيب جدي ببيند.
گيلان داراي 564 هزار هكتار عرصه جنگلي و 224 هزار هكتار عرصه مرتعي است كه حدود 70 هزار هكتار از جنگلهاي آن دست كاشت است. يوسفپور تصريح كرد: گرماي بالا و باد گرمي كه پديده كم سابقهاي در چند سال گذشته بود موجب شد هر عاملي كه در مواقع عادي جزو عوامل آتشسوزي نبود، خود به عامل بروز آتشسوزي تبديل شود ضمن اينكه سرعت وزش باد در برخي روزها مانند چهارم فروردين ماه به بيش از 35 كيلومتر رسيد كه عامل مضاعفي بود.
تهرام 7243**1625
150 هكتار از جنگلهاي شمال قرباني سهلانگاري مسافران نوروزي شد
۱۶ فروردین ۱۳۹۷، ۹:۰۲
کد خبر:
82878041
تهران - روزنامه ايران - شماره 6748 - هر وقت كه سفرهاي بين استاني افزايش مييابد، متأسفانه شاهد افزايش آتشسوزي در جنگلها و مراتع هستيم.