۱ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۵:۰۷
کد خبر: 82892679
T T
۰ نفر

اديبان هند از مقام سعدي تجليل كردند

۱ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۵:۰۷
کد خبر: 82892679
اديبان هند از مقام سعدي تجليل كردند

دهلي نو - ايرنا - گروهي از اديبان فارسي گوي هند به مناسب روز بزرگداشت سعدي شيرازي بر نقش اين شاعر بزرگ در تقويت مشتركات فرهنگي بين دو ملت و اشاعه زبان فارسي در شبه قاره هند تاكيد كردند.

به گزارش ايرنا در مراسمي كه به مناسبت روز بزرگداشت سعدي مصادف با اول ارديبهشت ماه در مركز تحقيقات زبان فارسي در دهلي‌نو برگزار شد، تني چند از استادان، دانشجويان و علاقه مندان زبان و ادبيات فارسي با ايراد سخنراني و شعرخواني جايگاه وي را در ادبيات فارسي گرامي داشتند.
احسان‌الله شكراللهي رئيس اين مركز ، درباره‌ جايگاه وي در ادب فارسي بويژه در شبه ‌قاره و همچنين فلسفه نامگذاري اين روز به نام سعدي، و علت نامگذاري بنيادي در ايران به نام سعدي براي آموزش زبان فارسي به غيرفارسي‌زبانان سخن گفت.
علي دهگاهي رايزن فرهنگي ايران در دهلي‌نو نيز باتوجه به تخصص خود در رشته‌ي تاريخ درباره تاريخچه‌ي زندگاني و اشعار سعدي سخنراني كرد و سپس پروفسور شريف حسين قاسمي استاد دانشگاه دهلي، طي سخناني سعدي را به عنوان شناخته شده‌ترين شاعر ايراني در شبه‌قاره معرفي كرد، و اين را از عجايب گلستان سعدي دانست كه از دوره ابتدايي تا پيش دكتري همه گلستان را مي‌خوانند و از آن بهره مي‌برند.
وي همچنين برخي استنباط‌ ها از اشارات تاريخي در گلستان و بوستان را از اشتباهات پژوهشگران در تحليل زندگي سعدي برشمرد و در انتها از تاثير سخنان صوفيانه‌ي سعدي بر برخي شخصيت هاي ديني و تاريخي هند به ويژه خواجه نظام‌الدين اوليا و معين‌الدين چشتي و پيروان ايشان سخن گفت.
پرفسور اختر مهدي استاد بازنشسته‌ي دانشگاه جواهرلعل نهرو نيز از تاثير گلستان سعدي و مثل‌واره‌هاي آن در زبان مردم فارسي‌گوي و اردوزبان هند سخن به ميان آورد.
حجت‌الله عابدي معاون رايزني ايران در دهلي نو نيز نگاه اخلاق‌گرايانه‌ي اين شاعر بلندآوازه را به عنوان نقطه‌ي قوت وي برشمرد و توجه به اخلاق و ترويج آن را مهمترين كاركرد ادبيات سعدي دانست.
دكتر «قمرغفار» رئيس بنياد بيدل دهلوي هم نكاتي درباره جلسات سعدي خواني كه در طي سالهاي همواره در هند برقرار بوده است ذكر كرد.
پس از وي دكتر چندر شيكهر استاد دانشگاه دهلي و مدير گروه تدوين فرهنگ چهارزبانه‌‌ي فارسي، اردو، هندي و انگليسي، از نسخه‌هاي آثار سعدي در شبه‌قاره و ويژگي‌هاي آن صحبت‌كرد.
در اين مراسم همچنين ، كتاب ديوان شوكت يزدي كه به دست خانم دكتر فاطمه عطار‌پور تصحيح شده است رونمايي شد. وي ضمن معرفي اين اثر و نسخه‌هاي آن و شيوه‌ي تصحيح، از مضامين مورد استفاده‌ي اين شاعر فارسي‌سرا سخن‌گفت.
اول ارديبهشت ماه در تقويم ملي ايرانيان همزمان با سالروز تولد شيخ اجل سعدي شيرازي كه به‌عنوان 'استاد سخن' شناخته مي شود، به عنوان يادروز سعدي ثبت شده است.
سعدي پژوهان، سعدي شناسان و علاقمندان به شعر و ادب فارسي هر سال با اجتماع بر تربت وي با نكوداشت ياداين پيام آور انسانيت به تبيين آرا و انديشه‌هاي شيخ اجل مي‌پردازند.
سعدي از شاعران شناخته شده ايراني و فارسي گو در هند است و آثار او در ميان دانشگاهيان و مردم عادي علاقi مندان زيادي دارد.
آساق**1424 **1663**