يكي از سياست هاي دولت تدبير و اميد از ابتداي كار ، احياي آثار تاريخي و فرهنگي در سراسر كشور، هم به دليل حفظ هويت تاريخي و فرهنگي كشور و هم براي توسعه صنعت و اقتصاد گردشگري بود.
دولت در اين مسير نه تنها حفظ و حراست آثار تاريخي و فرهنگي را در دستور كار قرار داد بلكه سعي كرد با احياي اين آثار و معرفي آن به گردشگران خارجي و داخلي منابع دائمي براي كشور ايجاد كند.
استان مازندران داراي 2 هزار و 800 اثر شناسايي شده تاريخي و فرهنگي است كه از اين تعداد حدود 600 بناي تاريخي و فرهنگي ثبت ملي است.
ميراث تاريخي مازندران در كنار جاذبه هاي طبيعي پذيراي بسياري از علاقمندان و گردشگران استان است تا جاييكه بر اساس گزارش ميراث فرهنگي مازندران در تعطيلات نوروزي 97 ، تعداد 372 هزار نفر مسافر و گردشگر از بناها و اماكن فرهنگي و تاريخي استان بازديد كردند كه نسبت به سال قبل 36 درصد افزايش نشان مي دهد.
اين آمار نشان دهنده ظرفيت بالاي اين حوزه در جذب گردشگر و درآمد زايي در بخش بناهاي تاريخي است كه احيا و مرمت آن را ضروري مي كند.
معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مازندران به ايرنا گفت : از سال 92 تاكنون 120 اثر تاريخي و فرهنگي استان مرمت شد كه از اين تعداد 74 باب بناي تاريخي بود كه حدود 90 ميليارد ريال اعتبار براي آن اختصاص و هزينه شده است .
عبدالمطلب شريفي از خانه نيما در روستاي يوش شهرستان بلده ، خانه كلبادي ها در ساري و برج رسكت در سوادكوه به عنوان نمونه اي از بناهاي مرمت شده در چند سال اخير ياد كرد و افزود : برخي از اين بناها قدمت چند صد ساله و برخي نيز داراي شاخصه فرهنگي جهاني هستند .
وي با اشاره به نياز برخي از آثار به مرمت مستمر ، افزود : بسياري از اين بناهاي تاريخي به دليل ساختمان چوبي ، خشتي و كاهگلي و يا قرارگيري در ارتفاعات و شرايط سخت آب و هوايي هر ساله نيازمند مرمت هستند .
معاون ميراث فرهنگي مازندران گفت : در حال حاضر 55 اثر به صورت همزمان در دست مرمت هستند كه عزم دولت و ميراث فرهنگي براي تسريع در احياي بناهاي تاريخي را نشان مي دهد .
شريفي از بناهاي تاريخي در دست مرمت به مسجد فرح آباد ساري ، حمام مير كلاي كندلوس نوشهر ، مسجد گيل محله تنكابن ، خانه نادري آمل ، هتل قديم رامسر و مسجد امام بابل اشاره كرد و افزود : اولويت مرمت بناهاي تاريخي و فرهنگي به ميزان تخريب و شاخص هاي تاريخي و فرهنگي آن بستگي دارد و به هيچ وجه معيار منطقه اي ملاك نيست .
وي از ديگر اولويت ها در مرمت بناهاي تاريخي و فرهنگي را تامين منابع مالي و داشتن 'طرح' مرمتي عنوان كرد و گفت : بناهايي كه طرح هاي مرمتي آنها آماده عملياتي شدن است در صورت تامين اعتبار در اولويت قرار خواهند گرفت .
**345 بناي تاريخي و فرهنگي مازندران چشم انتظار مرمت
شريفي با اشاره به اينكه تعداد بناهاي تاريخي شناسايي شده و نشده استان بسيار هستند ، گفت : در حال حاضر 345 باب بناي تاريخي و فرهنگي مازندران چشم انتظار مرمت مي باشند .
او اظهار كرد : اين بناها كه شامل خانه هاي قديمي ، سقاخانه ها ، تكيه ها ، ساختمان هاي اداري و اماكن فرهنگي مي باشند، به دليل تعداد زياد و فقدان اعتبارات مالي كافي بايد در صف انتظار مرمت باقي بمانند .
معاون ميراث فرهنگي مازندران گفت: يكي از دلايل انتظار اين تعداد بنا براي مرمت ، ثبت آنها در چند سال گذشته براي جلوگيري از دست اندازي و يا تخريب توسط افراد سودجو يا مالكان آنها بود .
شريفي تاكيد كرد : استفاده از سرمايه گذاران خصوصي و يا تقبل مرمت به مالكان بناها تحت نظر ميراث فرهنگي يكي از راه حل هاي جلوگيري از تخريب و احياي اين بناها است .
وي با اشاره به محدوديت اعتبارات مالي ميراث فرهنگي در كشور، افزود : جذب سرمايه گذار و پاي كار آمدن مالكان در اين بخش بسيار حائز اهميت است و اين آمادگي در ميراث وجود دارد كه براي مرمت بناهاي تاريخي با سرمايه گذاران همكاري كند .
معاون ميراث فرهنگي مازندران همچنين اظهار داشت : تمامي طرح هاي مرمتي حتي از سوي مالك بايد تحت نظارت و به تاييد ميراث فرهنگي باشد تا تغييري در هويت بنا ايجاد نشود .
شريفي گفت : تا كنون براي برطرف شدن محدوديت هاي مالي با برخي شهرداري ها تفاهم نامه هايي برقرار شده كه بر اساس آن برخي از بناهاي تاريخي به شهرداري ها سپرده مي شود كه هم هزينه مرمت آن را متقبل شوند و هم از طريق آن با جذب گردشگر درآمد زايي كنند .
وي همچنين افزود : برخي بناهاي تاريخي نيز در تكفل نهادهاي دولتي و خصوصي هستند و بايد با اجازه آنها عمليات مرمت اجرا شود كه در اين زمينه همكاري و مساعدت مالي و معنوي اين نهادها را مي طلبد .
معاون ميراث فرهنگي مازندران با اشاره به اينكه سرمايه گذار براي مرمت بناهاي تاريخي و ايجاد يك مجموعه گردشگري در استان كم نداريم ، گفت : بايد همه دستگاه ها با سرمايه گذاران همكاري كنند تا انها درگير سردرگمي و گرفتار در مسير بروكراسي نشوند .
شريفي بيان كرد : برخي مالكان يا سرمايه گذاران به دليل طولاني شدن روند دريافت مجوز بازسازي و مرمت از سوي نهادهاي مالك بنا ، از ورود خود به اين بخش صرف نظر مي كنند .
وي تعلل در احيا و مرمت بناهاي تاريخي را زيان آور دانست و تاكيد كرد : نبايد اجازه دهيم برخي از اين بناها به خاطر كشمكش و اتلاف وقت به دست طبيعت تخريب و به دست فراموشي سپرده شود زيرا اين بناها بخشي از هوبت مازندران و حتي هويت ملي ما است .
7335/1899
ساري – ايرنا – 120 بناي تاريخي و فرهنگي استان مازندران در پنج سال اخير مرمت و قابل استفاده براي بازديد علاقه مندان شده كه اين مساله روح تازه اي به اثار تاريخي و فرهنگي استان داده است.