۳ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۲۰:۱۶
کد خبر: 82895205
T T
۰ نفر
دومين روز گفت وگوهاي فرهنگي ايران و افغانستان برگزار شد

كابل - ايرنا-گفت وگوهاي فرهنگي ايران و افغانستان كه از روز گذشته (يكشنبه) در تالار دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه كابل با حضور شماري از اساتيد دانشگاه هاي دو كشور آغاز شد، امروز دوشنبه نيز ادامه يافت.

به گزارش ايرنا؛ نخستين دور گفت وگوهاي فرهنگي ايران و افغانستان همزمان با برپايي نمايشگاه كتاب ايران در دانشگاه كابل با حضور 10 تن از رئيسان و اساتيد دانشگاه هاي ايران و جمعي از استادان و فرهيختگان افغانستان به مدت دو روز جريان داشت.
در اين گفت وگوها استادان ايراني و انديشمندان افغانستان مقالات خود را زير عنوان «جايگاه عرفان و تصوف در متون كلاسيك ادبي» ، «نسبت عرفان و تصوف با ادبيات» و «عرفان در نگاه و انديشه بزرگان ادبيات» به بحث گذاشتند.
در نشست صبح امروز مقالاتي زير عنوان «ميراث ادبي و قدرت در عصر مدرن»، « بازسازي دل» ، «سهم فرهنگ مشترك در ادبيات جهاني با رهيافت مطالعات تطبيقي» و «تصوف و هم عصري ادبيات فارسي دري در عصر پسامدرن» به ترتيب از سوي نصيرفقيه ملك مرزبان، سيدعلي محمد اشراقي،نعمت الله ايران زاده از ايران و يامان حكمت از افغانستان ارايه شد.
در اين نوبت همچنين مقاله اي ازسوي اجمل شِكلي به زبان پشتون ارايه شد كه ترجمه عنوان مقاله او «تصوف در انديشه امروز» است.
در وقت دوم صبح مقاله هاي «عرفان و تصوف و ادب فارسي» ، « پيشينه و پيدايش زبان فارسي دري»،«نسبت جهان فارسي زبان با تصوف و عرفان» ازسوي محمدكاظم كهدويي از ايران، خواجه محمد نيستاني از افغانستان، محمد تقوي از ايران ارايه شد.
همچنين عبدالغفور ليوال از افغانستان مقاله خود را با عنوان 'نشانه هاي عرفان در شعر كلاسيك' به زبان پشتون ارايه كرد.
در نوبت عصر مقالات 'معين الدين چشتي' بنيان گذار طريقت چشتيه در هند و تعليمات روح پرور آن» توسط سيداكرم الدين حصاريان، «ابوالمعاني بيدل و افغانستان» از سوي شمس الحق آريان فر، «عرفان در شعر سيد نادرشاه كياني» از فريبا فرخت، «از خيرت و حضور تا نياز و ناز الهيات فراآييني بيدل» توسط محمدمحق و «تصوير حيرت در غزل هاي بيدل» ازسوي خالده فروغ همگي از اساتيد افغانستان خوانده شد.
آخرين بخش از نخستين دور گفت وگوهاي فرهنگي ايران و افغانستان عصر دوشنبه با ارايه مقالات احمد رضي، غلامرضا ذكياني، محمدعلي رباني و بلقيس علوي جعفري از ايران پايان يافت.
استادان ايران در اين بخش به ترتيب مقالاتي با عناوين « رويكردهاي عرفان اسلامي در ايران و افغانستان»،« الزامات تثبيت و تعميق روابط فرهنگي افغانستان و ايران» ، «ظرفيت هاي ادب و عرفان فارسي براي تعامل و گفت وگوي فرهنگي ايران و افغانستان و «بازنمايي مهاجرت و مهاجر در فرهنگ شفاهي افغان ها» را به فرهيختگان حاضر در جلسه عرضه كردند.
رئيسان دانشگاه فردوسي مشهد و دانشگاه گيلان و استادان دانشگاه هاي يزد ، بيرجند ، سيستان وبلوچستان ، الزهرا (س) تهران و علامه طباطبايي در اين نشست دو روزه حضور داشتند.
سطح همكاري هاي فرهنگي ايران و افغانستان بعد از برگزاري نشست هاي تخصصي كميته هاي مشترك كه براي تدوين سند جامع همكاري هاي دو كشور انجام شد، رشد چشمگيري يافته است.
قرار است دبيرخانه دائمي اين گفت وگوها در دانشگاه كابل و يكي از دانشگاه هاي ايران فعال شود و دور بعدي گفت وگوها در ايران ادامه يابد.
شبك**آساق*1104*1392