ديروز (يكشنبه) وزير خارجه جديد آمريكا پس از سفر امنيتي بروكسل، راهي پايتخت عربستان شد تا آخرين تحولات را با متحد منطقه اي خود بررسي كند. پمپئو كه تا همين يكي، دو هفته پيش، رييس سازمان اطلاعات مركزي آمريكا، (سيا )بود، اينك در مقام وزارت خارجه آمريكا پروندههاي مهمي از برجام، كره شمالي ، يمن، قطر و ... را در دست بررسي دارد. با توجه به تسلط اطلاعاتي او بهخاطر فعاليت در سازمان سيا، بايد گفت كه مايك پمپئو با يك نگرش امنيتي- اطلاعاتي در بخش سياست خارجي آمريكا عمل خواهد كرد و احتمالا آمار ريز و درشت سران عرب خاورميانه در دست او است. بنابراين هنگام مذاكره با طرف هاي سعودي، كاملا مي داند كه با چه كساني در حال مذاكره و گفت وگو است!
** ماموريت هاي پولساز به مملكت سعودي
اينكه چرا پمپئو در آستانه تصميم گيري مهم ترامپ درباره برجام در مملكت سعودي، آفتابي ميشود، سوال مهمي است كه جز كاخ سفيد نمي تواند به آن پاسخ بدهد. در ماه هاي گذشته، سرزمين شن ها، يكي از پرترافيك ترين مقصدهاي خاورميانه اي براي مقامات آمريكايي به شمار رفته است. جداي از ترامپ كه شخصا در نخستين سفر خاورميانه اي خود سر از رياض در آورد و ميلياردها دلار قرار داد نظامي با ملك سلمان امضا كرد، بايد به رفت و آمد ديپلمات هايي چون ركس تيلرسون به رياض هم اشاره كرد. خرج دلارهاي سعودي براي اعمال سياست هاي خشن در مناطقي چون سوريه و ديگر پروژه هاي امنيتي در منطقه، كاخهاي رياض را تبديل به بنگاه هاي پولساز براي ايالات متحده كرده است.
يك ديدار كوتاه از عربستان براي هر مقام آمريكايي جداي از انتفاع از قراردادهاي پروپيمان، براي شخص آن مقام هم هدايا و منفعتهاي مالي جذابي دارد. بنابراين به محض اينكه يك بليت براي مقامي آمريكايي از واشنگتن به سمت رياض اوكي شود، آن ماموريت تبديل به يك موقعيت ايده آل و پولساز مي شود.
** دستور كار پمپئو در عربستان
به نظر مي رسد دستور كار نخست پمپئو در عربستان آنهم در نخستين سفر ديپلماتيك به منطقه، شنيدن خواسته هاي سعودي و در مقابل ارائه فاكتور بابت انتظارات دربار سعودي باشد! مساله حضور در سوريه، ايران، عراق، يمن و قطر مي تواند در ليست هزينه اي براي سعودي قرار بگيرد.
جداي از اين، مايك پمپئو شايد از اين پس، وظيفه «ايران هراسي» و پمپاژ اين پروژه را بر عهده خواهد داشت. ديپلمات امنيتي اطلاعاتي آمريكا ، البته ديروز با عتاب درباره حركات كودكانه سران سعودي در مواجهه با قطر هم دستور صادر كرد. پمپئو در واكنش به حفر خندق در نوار مرزي با قطر از عبارت «بس كنيد ديگر» استفاده كرد تا شايد حكام سعودي دست از بازي هايشان با دوحه بردارند.
** اظهارات پمپئو در عربستان
پمپئو در اولين سفر خود به منطقه خاور ميانه به عنوان وزير خارجه آمريكا باز هم تاكيد كرد كه كشورش هرگز اجازه دسترسي به سلاح هستهاي به ايران را نخواهد داد!
اين درحالي است كه كشورمان بارها در سطح جهاني اعلام كرده كه هرگز به دنبال سلاح هستهاي نخواهد بود و احتياجي به سلاح هاي كشتار جمعي ندارد.
مايك پمپئو صحبت هايش را اينگونه ادامه داد: « كه توافق هستهاي ايران، رفتار اين كشور در حمايت از خشونت و تسليح و آموزش شبه نظاميان مسلح در يمن را اصلاح نكرده است!»
ايران بارها اتهام كمك تسليحاتي به حوثيهاي يمن را رد كرده است و در مقابل، عربستان و متحدانش را مسئول كشتار غيرنظاميان يمن و وضعيت بحراني انساني در اين كشور ميداند.
** صحبت هاي عادل الجبير
عادل الجبير، وزير امور خارجه عربستان سعودي در نشست مشترك خبري با مايك پمپئو ،همتاي آمريكايي اش در رياض گفت: «از سياست دونالد ترامپ، رييس جمهور آمريكا در مقابل ايران به ويژه درباره توافقنامه هستهاي حمايت مي كنيم».
وي افزود:« بايد تحريم هاي بيشتري بر ايران به علت حمايت از تروريسم (مقابله با تروريستهاي تكفيري- صهيونيستي) و سياست هاي اين كشور در منطقه برقرار شود. از اعمال تحريم هاي جديد بر ايران درباره برنامه موشكي اين كشور حمايت مي كنيم».
** موضع گيري برايان هوك
از سوي ديگر برايان هوك، از نزديكترين مشاوران وزير خارجه جديد آمريكا ميگويد: «جامعه بينالمللي بايد براي متوقف كردن برنامه موشكي ايران، تحريمهاي شديدي عليه تمام افراد و نهادهاي مرتبط با اين برنامه اعمال كنند».
هوك كه مايك پومپئو را در نخستين سفر منطقهاي به عنوان وزير خارجه آمريكا همراهي ميكند، تاكيد كرده كه او در ديدار با مقامات اروپايي اين درخواست را به صراحت مطرح كرده است.
به گزارش اشپيگل آنلاين، برايان هوك در رياض گفت برنامه هاي موشكي ايران تهديدي براي ثبات و امنيت جهاني است.
مشاور ارشد وزير خارجه آمريكا ميگويد كه ضرورت بازنگري در توافق هستهاي با ايران و برنامه جامع اقدام مشترك (برجام) از محورهاي اصلي رايزنيهاي واشنگتن با كشورهاي اروپايي بوده است.
** مقصد بعدي پمپئو
مقصد بعدي وزير خارجه آمريكا در نخستين سفرش به خاورميانه در اين سمت، بيتالمقدس خواهد بود. برايان هوك به خبرنگاران گفته كه برنامههاي موشكي ايران يكي از مسائل اصلي مذاكرات پومپئو با مقامات ارشد عربستان و اسراييل در روز يكشنبه است. رييس جمهور آمريكا بايد تا روز 12 ماه مي (22 ارديبهشت) درباره پايبندي به توافق و ادامه تعليق تحريمهاي هستهاي عليه ايران تصميم بگيرد.
امانوئل مكرون، رييس جمهور فرانسه و آنگلا مركل، صدراعظم آلمان در روزهاي گذشته و در ديدار با دونالد ترامپ تلاش كردند او را به پايبندي به توافق هستهاي ترغيب كنند كه ظاهرا موفق نبودهاند.
*منبع: روزنامه قانون؛ 1397،2،10
**گروه اطلاع رساني**9117**2002
اينكه چرا پمپئو در آستانه تصميم گيري مهم ترامپ درباره برجام در مملكت سعودي، آفتابي ميشود، سوال مهمي است كه جز كاخ سفيد نمي تواند به آن پاسخ بدهد. در ماه هاي گذشته، سرزمين شن ها، يكي از پرترافيك ترين مقصدهاي خاورميانه اي براي مقامات آمريكايي به شمار رفته است.