۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۲:۲۲
کد خبر: 82902852
T T
۰ نفر

زنگ خطر تخريب محيط زيست با ورود زودهنگام عشاير

۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۲:۲۲
کد خبر: 82902852
زنگ خطر تخريب محيط زيست با ورود زودهنگام عشاير

اصفهان- ايرنا- ورود زودهنگام عشاير كوچرو به مناطق ييلاقي زاگرس مياني از جمله جنوب اصفهان زنگ خطر ازبين رفتن مراتع اين منطقه و تشديد خشكسالي را به صدا درآورده است.

به گزارش ايرنا، سختي هاي زندگي در ييلاق و قشلاق و ميانه مسير كوچ، با تصرف بي امان ايل راه ها، شهرك سازي ها ، روند صنعتي شدن، كم بارشي، تهي شدن مراتع و چراگاهها و مهمتر از همه تداوم گرما و خشكسالي تشديد شده است.
مطابق تقويم سالانه كوچ عشاير و ايام ورود به ييلاق از 25 ارديبهشت آغاز مي شود، اين در حاليست كه امسال عشاير 20 روز زودتر از اين زمان قرُق را شكستند و با عبور از مرزهاي عشايري جنوب استان اصفهان، وارد مراتعي شدند كه هنوز در بخش هاي مركزي و شمالي سميرم، گياهان بتازگي جوانه زده و حتي سبز هم نشده است.
مسئولان محلي سميرم و حتي مديران ارشد استاني از دستگاه هايي همچون منابع طبيعي فرمانداري و امور عشاير، هر سال قبل از نيمه فروردين و حتي اسفندماه با عزيمت به استان هاي گرمسيري، وضعيت عشاير قشلاق را جويا مي شوند و از آنان مي خواهند بگونه اي حركت و كوچشان را زمان بندي كنند كه زودتر از 25 ارديبهشت ماه به ييلاق نرسند.
برخي عوامل مانند گرماي طاقت فرساي هوا، خشكسالي گرمسير، ماشيني شدن كوچ و جابجايي دامها، دست كم در يك دهه اخير موجب شده است تا كوچ ييلاقي هرساله زودتر از سال قبل آغاز شود و اين روند با توجه تغييرات اقليمي و گرم شدن هوا سال به سال در حال تشديد است.
كارشناس ارشد اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان اصفهان، درباره آسيب هاي جبران ناپذير ورود زودهنگام دام عشاير به مراتع به خبرنگار ايرنا گفت: امروز در حالي شاهد ورود عشاير به مراتع هستيم كه در بخش عمده اي از مناطق شمال، شمال غرب و شمال شرق سميرم هنوز پوشش گياهي و علوفه مرتعي رشد نكرده است.
علي حسين بهراميان با بيان اينكه بهار امسال هواي به نسبت سردتر و با رگبارهاي بهاري بيشتري را شاهد هستيم افزود: گونه هاي گياهي جنوب سميرم نيز بتازگي باران خورده و پنجه زني كرده اند.
اين كارشناس با يادآوري اينكه در هر هكتار بايد 120 تا 200 كيلوگرم علوفه توليد شده باشد تا دام بتواند از آن بهره ببرد، اظهار كرد: اين در حاليست كه توليد علوفه در هر هكتار از مراتع مركزي و شمالي سميرم، به سه كيلو گرم در هر هكتار هم نرسيده اما قرُق آزاد شده است.
وي در توضيح آسيب هاي ورود زودهنگام عشاير به مراتع ييلاقي گفت: دام ها با سُم كوبي خود در زمين در اين فصل با وجود بارش هاي بهاري، گونه ها را از ريشه بيرون مي كشند و مراتع را به سمت قهقرايي و كويري شدن مي برند.
به گفته بهراميان، علاوه بر اين، تبخير و تعريق گياهان نيز كم شده، در نتيجه بارندگي كمتر مي شود و اين عوامل نيز فرسايش خاك و خشكسالي را تشديد مي كند.
همچنين سرپرست اداره منابع طبيعي و آبخيزداري سميرم نيز در اين زمينه به خبرنگار ايرنا گفت: ورود عشاير در اين زمان بي سابقه، غيرقانوني و تخلف است و پرونده تمام مختلفان در دادسرا تشكيل خواهد شد.
عزت الله مرادي اظهار كرد: سالهاي سال است عشاير ييلاق به سميرم سفر مي كنند و با وجود تذكرها و هشدارهاي متعدد و مداوم مسئولان منابع طبيعي هر سال با سفر زودتر از موعد قانوني، مشكلات و آسيب هايي را به عرصه هاي طبيعي وارد مي كنند.
وي تصريح كرد: ورود زودهنگام بويژه با وجود بارندگي هاي اخير، علاوه بر نابودي و تخريب طبيعت، مشكلاتي را نيز براي ساير سازمان ها بويژه هلال احمر ايجاد مي كند.
ادامه اين روند كه به نظر مي رسد با ادامه خشكسالي ها و بي آبي ها، زمان كوچ ييلاق سال به سال زودتر از هر سال خواهد بود تنها عايدي آن براي ما و خود عشاير، تنها كمتر شدن علوفه و نابودي بيش از پيش مراتع است.
مديران يا بايد يكجا نشيني در شهرك هاي عشايري را با توسعه اشتغال پايدار در اين شهرك ها چاره كنند يا براي حل مشكلات متعدد كوچ، راهكاري بيابند.
راهكارهايي كه دست كم زنگ خطر نابودي طبيعت را ديده و شنيده باشد و تكراري و تقويمي نباشند و يكبار براي هميشه، برنامه و تصميم هاي اساسي براي عشاير و دام ها و در حقيقت زندگي و معيشت آنان بگيرند.
استان اصفهان داراي 9هزار و 605 خانوار عشايري است.
عشاير كوچرو اصفهان كه شامل ايلات قشقايي و بختياري مي شوند ، بيش از 6 ماه از سال را در شهرستان ييلاقي و كوهستاني سميرم و مناطق جنوب و جنوب غربي اين استان زندگي مي كنند.
عشاير سميرم حدود 750هزار دام وارد اين منطقه مي كنند كه بيش از نيمي از اين دام ها مازاد بر پروانه چرا و وسعت مراتع و پوشش گياهي منطقه است.
/ گ/7147 /