۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۰:۰۵
کد خبر: 82921487
T T
۰ نفر

ایرنا بررسی كرد ؛

شوك بیمه‌ای تامین اجتماعی به هنرمندان

۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۰:۰۵
کد خبر: 82921487
شوك بیمه‌ای تامین اجتماعی به هنرمندان

تهران- ایرنا- چند وقتی است كه بحث كسر بیمه از قراردادهای هنرمندان توسط تامین اجتماعی مطرح شده، موضوعی كه حالا حسابی داد هنرمندان را در آورده است.

به گزارش روز دوشنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا، جامعه هنری ایران به تازگی با پدیده‌ «بیمه قراردادها» مواجه شده است. شوكی كه از 2 دوره پیش جشنواره فجر با اقدام تامین اجتماعی در كسر قرارداد هنرمندان با عنوان بیمه و البته بدون اطلاع آنها شروع شد. این ماجرا كه همچنان ادامه دارد اعتراض جامعه هنری را به همراه داشته و پرسش‌ها درباره چرایی آن ادامه دارد.
اما آنچه در ماده 38 قانون تامین اجتماعی آمده است در مواردی‌ كه‌ انجام‌ كار به‌ طور مقاطعه‌ به‌ اشخاص‌ حقیقی‌ یا حقوقی‌ واگذار می‌شود كارفرما باید در قراردادی‌ كه‌ منعقد می‌كند مقاطعه‌ كار را متعهد كند كه‌ كاركنان‌ خود همچنین‌ كاركنان‌ مقاطعه‌كاران‌ فرعی‌ را نزد سازمان‌ بیمه‌ كند و كل‌ حق‌ بیمه‌ را به‌ ترتیب‌ مقرر در ماده‌ 28 این‌ قانون‌ بپردازد. پرداخت‌ پنج‌ درصد بهای‌ كل‌ كار مقاطعه‌ كار از طرف‌ كارفرما موكول‌ به‌ ارائه‌ مفاصاحساب‌ از طرف‌ سازمان‌ خواهد بود.

** كارشناس بیمه: كسر حق بیمه هنرمندان مطابق قانون، اشتباه است
رضا علاقه‌مندنژاد كارشناس بیمه معتقد است با استناد به ماده 2 قانون تامین اجتماعی كه چهار عنصر كلیدی جهت پرداخت حق بیمه مشخص شده كه شامل كارگاهی كه بیمه شده در آنجا كار می‌كند، كارفرما شخص حقیقی یا حقوقی است كه بیمه شده به دستور او كار می‌كند، مزد یا حقوق و همچنین حق بیمه‌ است كه با تحلیل اجمالی این عناصر چهارگانه به این نتیجه می‌رسید كه حمایت مالی به انجمن‌های فرهنگی هنری و هنرمندان به دلیل عدم رابطه كارفرمایی و كارگری طبق نظر قانونگذار مشمول پرداخت حق بیمه نمی‌شود.
این در حالی است كه دیوان عدالت اداری در موارد مشابه نیز چنین رای داده است كه حكم مقرر در ماده 38 قانون تامین اجتماعی ناظر به پیمانكارانی است كه در اجرای قرارداد پیمانكاری از وجود كارگر استفاده می كنند، بنابراین تسری و تعمیم آن به پیمانكار فاقد كارگر انطباقی با هدف مقنن ندارد و رای به ابطال آن داده است.
اما این اتفاق كه موجی از اعتراضات را در میان هنرمندان به همراه داشت اخیرا باعث واكنش مدیرعامل خانه موسیقی شد.

** مدیرعامل خانه موسیقی: چرا بیمه باید از قرارداد هنرمندان كم كند
حمیدرضا نوربخش درباره آغاز اقدام سازمان تأمین اجتماعی مبنی بر مطالبه درصدی از قرارداد هنرمندان اعلام كرده كه تقریباً 2 سال پیش، ما به طور ناگهانی با پدیده‌ای مواجه شدیم كه برای همه جامعه هنری و هنرمندان شوك آور بود زیرا به یك‌باره دیدیم كه در قراردادها اعداد عجیب و غریبی به نام بیمه اضافه شده است كه درصد بهت‌آوری دارد.
وی ادامه داد: این اعداد زمانی مطرح شد كه جشنواره موسیقی فجر در حال اجرا بود و همه هنرمندان از اجرای آن شوكه شدند و نارضایتی و اعتراض آنان را در پی داشت. اما سؤال اصلی این بود كه این ارقام برای چیست؟
مدیرعامل خانه موسیقی گفته كه بودجه جشنواره موسیقی فجر، بودجه حمایتی بخش هنر محسوب می‌شود كه از هرگونه مالیات، معاف است پس چرا باید برای بیمه محل درآمدی محسوب شود.
وی این اقدام سازمان تأمین اجتماعی در راستای كسر مبالغی از قراردادهای هنرمندان را غیر قابل توجیه خوانده و گفته كه این مبلغ كه گاهی بین 16 تا 40 درصد قرارداد هنرمندان است، بابت چه خدماتی اخذ می‌شود و اساساً مگر هنرمندان باید چند بار به پرداخت بیمه اقدام كنند؟
نوربخش بر لزوم حمایت از هنرمندان تأكید كرده و گفته از این 15 هزار عضو خانه موسیقی، به جرئت می‌توان گفت كه 95 درصد هنرمندان وضعیت سخت و معیشت حداقلی دارند.
به گزارش ایرنا، این مساله برای مسئولان برگزاری جشنواره موسیقی فجر هم كه به اذعانشان برای اولین بار با این مشكل مواجه شده بودند، مبهم بود تا جایی كه صدای اعتراض هنرمندان از طریق رسانه‌ها منتشر شد و مسئولان سازمان تامین اجتماعی برای حل موضوع و امضای تفاهم‌نامه‌ای در این زمینه اقدام كردند.
از آن روز تاكنون، این كشاكش همچنان پابرجاست و این هنرمندان هستند كه همچنان باید درصدی از مبلغ قراردادهای خود را به حساب تامین اجتماعی واریز كنند، بدون اینكه بدانند پرداخت این مبلغ بابت چیست و چه خدماتی در ازای آن دریافت خواهند كرد و از سویی تامین اجتماعی بر درآمدزایی خود از این محل اصرار دارد در حالی كه نگاه درآمدزایی از بودجه بخش حمایتی هنر، آسیب‌های جدی را در این حوزه به دنبال خواهد داشت.

**كارگردان پیشكسوت: مسئولان نمی‌دانند هنرمندان با اتوبوس رفت و آمد می كنند
اسماعیل خلج نمایش‌نامه نویس، كارگردان و بازیگر پیشكسوت نیز در این باره گفته كه چگونه سازمان تامین اجتماعی به فكر درآمدزایی از هنرمندانی افتاده است كه بسیاریشان با بضاعت حداقلی زندگی می‌كنند، آیا این مسئولان می‌دانند ما با اتوبوس رفت و آمد می‌كنیم.
این بازیگر تئاتر این موضوع را هم گفته كه مگر بودجه حمایتی بخش تئاتر چقدر هست كه تامین اجتماعی با عنوان بیمه قراردادها می‌خواهد مبلغی را از آن كسر كند.

**مدیرعامل خانه تئاتر: فكر كردیم ماجرای كسر بیمه تمام شده است
واكنش دیگر به این موضوع را اصغر همت مدیرعامل خانه تئاتر داشته و گفته چند ماه پیش، مدیران سه خانه تئاتر، موسیقی و سینما، جلسه‌ای بر اساس نظر رئیس سازمان تأمین اجتماعی با معاون وی داشتیم، در این جلسه پس از مطرح كردن مشكلاتی كه پیامد اجرای این طرح بود، با برخورد بسیار خوبی رو به رو شدیم، به طوری كه فكر كردیم مساله كسر 16 درصد از قراردادها كنسل شده و هنرمندان دیگر شاهد این سنگ‌اندازی‌ها نخواهند بود اما متاسفانه چندی بعد شنیدیم كه ماجرا این‌چنین نیست.
وی بر تأثیرات نامطلوب اجرای این طرح بر عرصه هنر تأكید كرده و گفته كه قطعاً چنین مشكلی سبب می‌شود كه كمك‌های حمایتی محدود شود زیرا بودجه حمایتی بخش هنر به جای صرف شدن در راه توسعه هنر و كمك به هنرمندان باید برای خدماتی كه دریافت نمی‌شود به تأمین اجتماعی اختصاص داده شود.

**راد: كسر بیمه از هنرمندان بابت چه خدماتی است؟
ایرج راد نیز این اقدام را ظلم به هنرمندان دانسته و گفته كه در چنین شرایطی مسئولان مربوطه و پیشنهاد دهندگان این طرح باید پاسخ دهند و اعلام كنند كه كسر این مبالغ بابت ارائه چه خدماتی است؟
این بازیگر تئاتر و سینما گفته بسیاری از هنرمندان به صورت داوطلبانه و اختیاری بیمه‌پرداز سازمان تامین اجتماعی هستند وعجیب است كه مجدداً سازمان تأمین اجتماعی برای دریافت چنین مبلغی از قرارداد هنرمندان اقدام كند زیرا این نوع رفتارها به لحاظ حقوقی و انسانی قابل قبول نیست.
به گزارش ایرنا، به نظر می‌رسد آنچه در قانون بیمه آمده است و اعتراض جدی هنرمندان به این موضوع باید منتظر ماند و دید كه عكس العمل تامین اجتماعی به این موضع گیری جدی هنرمندان چه خواهد بود؟
فراهنگ**9246**1055