۲۷ خرداد ۱۳۹۷، ۲۳:۴۴
کد خبر: 82945148
T T
۰ نفر

سمنان بهترين زيستگاه يوزپلنگ آسيايي در كشور است

۲۷ خرداد ۱۳۹۷، ۲۳:۴۴
کد خبر: 82945148
سمنان بهترين زيستگاه يوزپلنگ آسيايي در كشور است

سمنان- ايرنا- مديركل حفاظت محيط زيست سمنان گفت: پارك ملي توران در اين استان بهترين منطقه حفاظت شده براي زيست يوزپلنگ آسيايي در كشور است.

عباسعلي دامنگير روز يكشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: پارك ملي توران در شرق استان سمنان زيستگاه اصلي يوزپلنگ آسيايي است و مشاهدات متعدد 2 سال اخير نشان دهنده اين مساله است.
وي با اشار به 15 مورد مشاهده يوزپلنگ آسيايي در سال گذشته و مشاهده چند نوبت در سال 97، اظهارداشت: وجود طعمه مناسب، حفاظت مناسب منطقه و فرهنگ خوب مردم منطقه به ويژه در منطقه رضاآباد كمك زيادي به زيست اين گونه مهم حيات وحش كرده است.
دامنگير با بيان اينكه استان هاي ديگر زيستگاه يوز آسيايي مانند يزد در سال گذشته حتي يك مورد مشاهده اين گونه را ثبت نكرده‌اند، بيان كرد: در استان سمنان آخرين مشاهده مربوط به چند هفته گذشته و رصد چهار قلاده يوزپلنگ آسيايي از سوي مردم عادي بود.
مديركل حفاظت محيط زيست استان سمنان سوانح جاده اي را يكي از مخاطرات جدي براي يوزآسيايي در اين استان برشمرد و تصريح كرد: علاوه بر تابلوهاي هشداردهنده كه از گذشته در محور اصلي شرقي استان سمنان نصب شده، مقرر شد با همكاري اداره كل راه و ترابري استان حدود پنج كيلومتر از محور مواصلاتي عباس آباد- مياندشت حصاركشي شود و اداره كل حفاظت محيط زيست نيز پنج كيلومتر از اين محور را در نزديكي عباس آباد حصاركشي كند.
وي هدف از اين حصاركشي را جلوگيري از ورود يوزپلنگ آسيايي به داخل جاده ذكر و اضافه كرد : به اين ترتيب يوزپلنگ هاي منطقه پارك ملي توران براي تردد در زيستگاه خود مجبور به عبور از زيرگذرهاي ويژه مي شوند كه اين تمهيد نقش زيادي در كاهش تلفات اين گونه نادر خواهد داشت.
مديركل حفاظت محيط زيست استان سمنان بيان كرد: حدود 80 درصد از علت از بين رفتن يوزپلنگ آسيايي تخريب زيستگاه اين گونه است و يكي از دلايل زيست و زاد و ولد يوز آسيايي در استان سمنان مراقبت مطلوب از زيستگاه اين گونه است.
دامنگير خاطرنشان كرد: جلوگيري از ورود دام مازاد به زيستگاه هاي حيات وحش به منظور تامين امنيت و حفظ چرخه غذايي، جلوگيري از فعاليت عمراني در مناطق امن يوزپلنگ آسيايي و همكاري گرفتن از عشاير با هدف جلوگيري از تخريب زيستگاه ها، بخشي از اقدامات براي حفظ زيستگاه اين گونه مهم است.
دامنگير با اشاره به كاهش تعداد شكارچيان و اقدام به شكار در استان يادآور شد: با تلاش محيط بانان بسياري از شكارچيان غيرمجاز پيش از اقدام به شكار شناسايي و يا از منطقه دور مي شوند.
مديركل حفاظت محيط زيست استان سمنان به ارايه مجوز به علاقه‌مندان به تكثير گونه هاي خاص جانوري اشاره كرد و گفت: محدوديتي در ارايه مجوز تكثير گونه هاي خاص از سوي حفاظت محيط زيست وجود ندارد و فقط متقاضيان بايد زمينه و شرايط لازم مدنظر را تامين كنند حتي گونه مولد نيز در اختيار متقاضيان قرار مي گيرد.
يوزپلنگ آسيايي در زيستگاه‌هاي هفت استان كشور مشاهده شده است ولي بيشترين رصد اين گونه در سال هاي اخير در استان سمنان بوده كه تعدادي از اين مشاهدات نيز توله به همراه قلاده هاي بالغ بوده كه نشان از زايش و چرخه حيات مطلوب اين گونه در استان سمنان دارد.
16 درصد از مناطق حفاظت شده كشور در استان سمنان قرار دارد و اين استان ميزبان 30 درصد از تنوع گياهي و جانوري شناسايي شده در كشور است.
6103/6026