۱۲ تیر ۱۳۹۷، ۹:۰۰
کد خبر: 82960008
T T
۰ نفر
تحقق اقتصاد مقاومتي زير سايە توسعه باغات ميوه

سنندج - ايرنا - اقتصاد مقاومتي كه به عنوان طرح نجات بخش اقتصاد كشور از بحران ها چند سالي است از سوي مسئولان در حوزه هاي مختلف پيگيري مي شود، اين بار در كردستان زير سايه باغداري و توسعه فعاليت هاي اين صنعت تحقق خود را دنبال مي كند.

به گزارش ايرنا، صاحبنظران اقتصادي عرصه كشاورزي را يكي از راهكارهاي توسعه پايدار و ثبات اقتصادي مي دانند و با توجه به سياست هاي اقتصاد مقاومتي ابلاغي از سوي رهبر معظم انقلاب مي توان از اين بخش در ايجاد، حفظ استقلال و امنيت پايدار بالاترين بهره را برد.
كردستان با داشتن شرايط لازم براي توسعه كشاورزي، استاني مستعد در سرمايه گذاري اين بخش است و از سال گذشته براي ايجاد عدالت توسعه اي، گام نهادن در راستاي تحقق اقتصاد مقاومتي، حمايت از معيشت مرزنشينان و جلوگيري از مهاجرت طرح توسعه باغات در آن به مرحله اجرا در آمده است.
سال گذشته اجراي 2 طرح توسعه باغات در اراضي شيب دار و حاشيه رودخانه هاي مرزي در استان شروع شد و از محل اين طرح ها تاكنون 2 هزار و 300 هكتار از 12 هزار و 500 هكتار سطح برنامه ريزي، به باغ تبديل شده است.
2 هزار و 300 هكتار از باغات توسعه يافته علاوه بر اينكه باعث ايجاد اشتغال براي بيش از يك هزار نفر شده پس از چهار سال وقتي به مرحله باردهي برسد 105 تن معادل 30 درصد به توليد محصولات باغي استان نيز مي افزايد.
خبرگزاري جمهوري اسلامي براي اطلاع از فعاليت هاي انجام شده در اين راستا گفت و گويي با مدير امور باغباني سازمان جهاد كشاورزي كردستان انجام داده است.
اين مقام مسئول معتقد است طي سال گذشته با توسعه باغات در سطح 2 هزار و 300 هكتار براي حدود يك هزار نفر از روستاييان روستاهاي هدف شغل ايجاد شده است.
اردشير پورحبيبي اظهار داشت: پارسال در شهرستان هايي كه ساليانه بالاي 350 ميلي متر بارندگي دارند حدود 2 هزار هكتار باغ احداث شد كه شامل يك هزار و 200 هكتار در اراضي ديم و 800 هكتار نيز در اراضي آبي است.
وي اضافه كرد: در هر هكتار از باغات آبي و در هر پنج هكتار باغات ديم براي يك نفر اشتغال ايجاد مي شود و سازمان جهاد كشاورزي اين طرح را در راستاي حمايت از كشاورزان، ايجاد مهاجرت معكوس و تحقق برنامه اقتصاد مقاومتي اجرا مي كند.
پورحبيبي افزود: اين ميزان باغ در شهرستان هاي بانه، مريوان، سروآباد، كامياران، سنندج و سقز ايجاد شده كه عمده باغ هاي اراضي ديم به انگور سياه و باغ هاي آبي نيز كاشت درختان به، گلابي، آلبالو و گيلاس اختصاص داده شده اند.
وي يادآور شد: سازمان جهاد كشاورزي كردستان با توجه به مسئوليت خود از سوي دولت در ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي براي تحقق منويات رهبر معظم انقلاب، اراضي مستعد توسعه باغات ديم را در اختيار دانش آموختگان رشته هاي كشاورزي قرار مي دهد.
وي تاكيد كرد: سازمان جهاد كشاورزي احداث پنج هزار هكتار باغ را در اراضي شيب دار و مناطق مستعد شهرستان ها در دستور كار خود قرار داده كه امسال نيز با اجراي سه هزار هكتار ديگر اين برنامه به اتمام مي رسد و مراحل بعدي آن آغاز مي شود.
مدير امور باغباني سازمان جهاد كشاورزي كردستان گفت: در طرح توسعه باغ هاي ديم زمين و نهال از سوي اين سازمان تامين مي شود و چاله كني، غرس نهال و مراقبت و همت نيز بر عهده متقاضي جوياي كار است.
وي افزود: سال گذشته در قالب اين طرح براي تامين نهال درختان ميوه 13 ميليارد ريال اعتبار تخصيص يافته بود.

** 300 هكتار باغ در اراضي حاشيه رودخانه هاي مرزي ايجاد شد
مدير امور باغباني سازمان جهاد كشاورزي كردستان با بيان اينكه ايجاد باغات در حاشيه رودخانه هاي مرزي استان از ديگر اهداف اين سازمان در حمايت از كشاورزان و توسعه باغات است، گفت: در يكسال گذشته 300 هكتار باغ در حاشيه رودخانه هاي مرزي ايجاد شده است.
پور حبيبي اظهار داشت: اين باغ ها در شهرستان هاي سنندج، كامياران و مريوان ايجاد شده و هم اكنون برنامه توسعه باغات در اراضي حاشيه اي رودخانه هاي مرزي در هفت هزار و 200 هكتار ديگر دنبال مي شود.
وي اضافه كرد: اين ميزان باغ در دو سال آينده با اعتبارات صندوق توسعه ملي اجرا مي شود و بيشترين محصولات مورد نظر براي كاشت در اين اراضي درختان گردو، بادام، گلابي و به است.
طرح توسعه اراضي آبي در حاشيه رودخانه هاي مرزي موسوم به جامع شبكه‌هاي فرعي آبياري و زهكشي رودخانه ‌هاي مرزي وزارت جهاد كشاورزي 17 هزار و 102 هكتار از اراضي كردستان با سه هزار و 400 ميليارد ريال اعتبار مصوب در حال اجراست و 70 درصد پيشرفت فيزيكي دارد.

** اجراي آبياري نوين لازمه طرح توسعه باغات است
مدير امور باغباني سازمان جهاد كشاورزي كردستان گفت: توسعه باغات در استان به شرط اجراي طرح هاي آبياري نوين عملياتي مي شود كه در 2 هزار و 300 هكتار از باغات توسعه يافته به اين مساله توجه جدي شده است.
پور حبيبي يادآور شد: اين طرح شامل ايجاد باغ در اراضي حاشيه رودخانه هاي مرزي اجرا مي شود و به صورت ويژه و كاملا رايگان است ولي در باقي اراضي متقاضيان از تسهيلات يارانه اي دولت بهره مند مي شوند.
وي تاكيد كرد: در اراضي انفرادي براي اجراي سيستم آبياري باراني به ازاي هر يك هكتار 60 ميليون ريال و اجراي سيستم قطره ايي 100 ميليون ريال به صورت بلاعوض به متقاضيان پرداخت مي شود.
پورحبيبي اظهار داشت: در مزارع يا باغات مجتمعي نيز براي هر هكتار اجراي سيستم آبياري باراني 110 ميليون ريال و سيستم قطره ايي 130 ميليون ريال پرداخت مي شود.

** محصولات باغي استان 30 درصد افزايش پيدا مي كند
مدير امور باغباني سازمان جهاد كشاورزي با اشاره به اينكه افزايش سطح توليد محصولات باغي از ديگر اهداف طرح هاي توسعه باغات است، افزود: پيش بيني مي شود ميزان برداشت محصولات باغي استان پس از ثمر دهي درختان باغ هاي تازه تاسيس، به صورت ميانگين 30 درصد افزايش يابد.
پورحبيبي اضافه كرد: اين ميزان شامل توليد 105 هزار تن انواع محصولات در باغ هاي جديد است كه پيش بيني مي شود پس از بهره وري كامل باغ ها ميزان توليد سالانه محصولات باغي استان از 350 هزار تن فعلي به 455 هزار تُن برسد.
وي گفت: سهم باغ هاي تازه ديمي حدود 30 هزار تن شامل 60 درصد از 50 هزار تن توليد سالانه فعلي است كه اين ميزان پس از چهار سال با ثمر دهي يك هزار و 200 هكتار باغ جديد در قالب طرح توسعه اراضي شيب دار به حدود 80 هزار تن مي رسد.
پورحبيبي ميزان توليد سالانه محصولات باغي آبي استان را حدود 300 هزار تن اعلام كرد و يادآور شد: پيش بيني مي شود پس از چهار سال بتوانيم با استفاده از 800 هكتار باغ جديد توليد را به 375 هزار تن برسانيم.
وي با اشاره به اينكه ميانگين رسيدن يك باغ به ثمر دهي كامل در صورت مديريت صحيح از سوي كشاورزان حدود چهار سال است، افزود: با توجه به تمهيدات انجام يافته از جمله آبياري تحت فشار، رعايت الگوي كشت درختان و ارقام بهسازي شده پيش بيني مي شود در هر هكتار از باغات ديم 6 تن و در باغات آبي نيز 10 تن محصول برداشت شود.
به گزارش ايرنا، برخورداري از زمين هاي كشاورزي مرغوب، چشمه ها و منابع آبي فراوان، شرايط آب و هوايي مناسب با داشتن ميانگين بارش بيش از 500 ميلي متري در سال، شرايط مناسبي را براي توسعه كشاورزي و زمينه هاي سرمايه گذاري اين بخش در كردستان فراهم كرده است.
علاوه بر توسعه باغات توسعه اراضي آبي استان كردستان از 120 هزار هكتار به 350 هزار هكتار نيز از برنامه هاي سازمان جهاد كشاورزي است تا ميانگين اراضي آبي را از 10 درصد يك ميليون و 200 هكتار زمين زراعي فعلي به حدود 30 درصد برساند.
تحقق كامل اين اهداف و برنامه هاي توسعه باغات در استان كردستان علاوه بر افزايش سطح زير كشت، نيازمند راه اندازي كارخانه ها و صنايع تبديلي ويژه محصولات باغي است.
در حال حاضر 111 واحد صنايع تبديلي و تكميلي داراي پروانه بهره برداري از سازمان جهاد كشاورزي با ظرفيت فراوري 740 هزار تن انواع محصولات زراعي، دامي، طيور، شيلات و باغي در اين استان فعال است.
استان كردستان داراي 43 هزار هكتار اراضي باغي با بيش از 70 هزار بهره بردار است كه سالانه بيش از 350 هزار تن انواع محصولات باغي در آنها توليد مي شود.
كردستان با داشتن بيش از يك ميليون و 200 هزار هكتار زمين قابل كشت مرغوب و مستعد يكي از قطب هاي توليد محصولات كشاورزي كشور است بطوريكه باغداران استان با توليد سالانه بيش از 45 هزار تن انگور ديم رتبه دوم كشوري را به خود اختصاص داده اند، سيب، گلابي، زردآلو، هلو، شليل، بادام، گيلاس، آلبالو، آلو و گردو از ديگر محصولات باغي كردستان است.
همچنين رتبه اول توليد توت فرنگي با توليد بيش از 47 هزار تن به كردستان تعلق دارد.
ميانگين سالانه بارش باران در استان كردستان بيش از 540 ميلي متر يعني 2 برابر ميانگين كشوري است.
3034/9102