۱۷ تیر ۱۳۹۷، ۱۱:۱۱
کد خبر: 82965001
T T
۰ نفر

نگرانی عربی از انسداد تنگه ایرانی

۱۷ تیر ۱۳۹۷، ۱۱:۱۱
کد خبر: 82965001
نگرانی عربی از انسداد تنگه ایرانی

تهران- ایرنا- هشدار چند روز پیش روحانی به آمریكایی ها درباره پیامدهای سنگ اندازی در مسیر صادرات نفت ایران همچنان مورد توجه رسانه ها و تحلیلگران عرب زبان قرار دارد.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، «حسن روحانی» رئیس جمهوری سه شنبه هفته گذشته در جمع ایرانیان مقیم سوئیس با بیان اینكه آمریكا نمی تواند صادرات نفت ایران به خارج كشور را متوقف كند، گفت آمریكایی ها مدعی شده اند كه می خواهند به طور كامل جلوی صادرات نفت ایران را بگیرند. آنها معنی این حرف را نمی فهمند، چرا كه این اصلا معنی ندارد كه نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود. رسانه های عربی تحلیل هایی را در این ارتباط منتشر ساختند كه این گزارش به آن ها می پردازد.
به نوشته روزنامه «المصری الیوم»، پس از تلاش های رئیس جمهوری آمریكا برای جلوگیری از صادرات نفتی ایران، روحانی واكنش نشان داد و تهدیدهای آمریكا را محكوم كرد. روحانی تصریح كرد صادرات نفت دیگر كشورها در گرو صادرات نفت ایران است.
روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن نوشت: تلاش های روحانی در این زمینه از پشتوانه هایی برخوردار است به طوری كه (سردار) «قاسم سلیمانی» فرمانده سپاه قدس با ارسال پیامی به روحانی موضع گیری های وی در این باره را مایه مباهات دانست.
به نوشته روزنامه «رای الیوم» چاپ لندن، بسیاری از كارشناس مسائل امنیتی و نفتی اینگونه تحلیل كرده اند كه هشدار روحانی نشان می دهد دولت و سپاه پاسداران برای ضربه زدن به آمریكا و همپیمانان واشنگتن اهرم هایی را در اختیار دارند كه برجسته ترین آن بستن تنگه هرمز است. پس از اینكه رئیس جمهوری آمریكا از پادشاه عربستان خواسته تولید نفت را افزایش دهد و در جنگ اقتصادی علیه ایران همكاری كند، رهبران ایران از فاز دفاعی خارج شده اند. البته شاید بسته شدن تنگه هرمز شعله های جنگی را برافروزد كه آمریكا و رژیم صهیونیستی به دنبال آن هستند.
به نوشته تارنمای شبكه «الجزیره» بسیاری از محافل، هشدارهای ایران را به منزله آمادگی برای جنگ عنوان كرده و برخی دیگر آن را بخشی از جنگ روانی به شمار آوردند كه همه طرف ها در آن نقش دارند. پیش از این هم سپاه پاسداران بارها آمادگی فنی و نظامی خود را برای بستن تنگه هرمز اعلام كرده است. یكی از فرماندهان سپاه بستن تنگه هرمز را برای ایران بسیار آسان و شبیه آب خوردن دانسته است. كارشناسان مسائل نظامی با اشاره به قدرت ایران گفته اند ایران با به كارگیری هر بخشی از سامانه های دریایی خود می تواند تنگه هرمز را ببندد.
به نوشته تارنمای «العهد» ایران می تواند به طور كامل تنگه هرمز را ببند. هرگونه تنش نظامی در نزدیكی تنگه هرمز می تواند در نقل و انتقال نفت كش ها خطراتی به وحود آورد. ایران همواره در برنامه نظامی خود به ویژه آزمایش های موشكی این موضوع را در نظر داشته است. برنامه های ایران در دفاع از حقوق، حاكمیت و سرزمین های خود فراگیر و فراتر از مانور است. ایران بارها در مدیریت مانورها، دفاع از حقوق از طریق دیپلماسی هوشمندانه و مذاكرات حساس، ارسال پیام های راهبردی سرنوشت ساز و آزمایش های نظامی موفق عمل كرده است.
روزنامه «الاخبار» هم با اشاره به نشست روز جمعه اعضای توافق هسته ای وین، نوشت: ایران در برابر فشارهای آمریكا و به منظور تامین دستاوردهای توافق هسته ای به ویژه در عرصه اقتصادی و صادرات نفتی به نقطه اتكای جدیدی دست یافت. ایران پس از چند هفته مذاكره، جدی بودن اروپایی ها را در حمایت از توافق احساس كرد. می توان گفت دیپلماسی دولت روحانی دستاوردهای بسیاری داشته است كه می توان در جنگ اقتصادی آمریكا علیه ایران بر آن تكیه كرد. ایران با همراه كردن كشورهایی كه به توافق هسته ای پایبندند آمریكا را منزوی كرده است. ایرانی ها به طور قانونی توانسته اند تحریم های آمریكا به ویژه در زمینه صادرات نفت، گاز و معاملات بانكی دور زنند.
«عبیر كاید» كارشناس مسائل خاورمیانه در دانشگاه هارواد به روزنامه «عربی 21» گفت تنگه هرمز شاهراه صادرات نفت كشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به شمار می رود و 80 درصد نفت این كشورها از این تنگه صادر می شود. همه كشورهایی صادر كننده و وارد كننده نفت از این تصمیم ایران زیان خواهند دید. 40 درصد از تولیدات جهانی از این تنگه عبور می كند. بسته شدن این تنگه به اقتصاد عربستان بزرگترین ضربه را وارد خواهد كرد. عراق و امارات و دیگر كشورها هم از این موضوع زیان خواهد دید و شاید طی مدت زمان كمی اقتصاد نفتی آنها از هم فروپاشد.
به نوشته روزنامه المصری الیوم، تنگه هرمز برای امنیت انرژی آمریكا بسیار مهم است. با توجه به اهمیت بالای این موضوع ایران می تواند از آن به عنوان برگ برنده ای در رقابت با آمریكا استفاده كند. این تنگه دارای اهمیت راهبردی و اقتصادی فراوان است. حدود 85 درصد از صادرات نفت خام بازارهای آسیایی از این تنگه به ژاپن، هند، كره جنوبی و چین صادر می شود.
به نوشته روزنامه «الرای» كویت در صورت عملی شدن انسداد تنگه هرمز قیمت نفت در بازارهای جهانی به 300 دلار در هر بشكه می رسد. منابع نفتی به روزنامه الرای گفته اند مسدود شدن تنگه هرمز روزانه حمل و نقل حدود 10 تا 15 میلیون بشكه از نفت كشورهای جنوبی خلیج فارس را متوقف می سازد كه این فاجعه بار خواهد بود.

پژوهشم **9278**9279
۰ نفر