به گزارش ايرنا، حجت الاسلام محمد هادي رباني شيرازي سه شنبه در ديدار با برخي مسئولان تشكل زيست محيطي استان فارس افزود: شخصا به دليل مخالفت با اجراي اين طرح حتي در جلسات توجيهي آن نيز كه با حضور مسئولان وزارت نفت برگزار گرديد شركت نكردم.
وي اظهار داشت: متاسفانه مشكل بزرگي كه امروز بخش هاي مختلف اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي كشور را به شدت در تنگنا قرار داده است عدم وجود برنامه ريزي دقيق است كه اين موضوع علاوه در گذشته هم اكنون نيز وجود دارد.
امام جمعه زرقان اظهار داشت: در مكان يابي پالايشگاه دوم شيراز مسائل زيست محيطي و عوارض آن بر محيط زيست انساني ، گياهي و جانوري مورد توجه دقيق قرار نگرفته است و همين موضوع بخش زرقان را كه در مجاورت آن قرار دارد را تهديد مي كند.
رباني شيرازي يادآور شد: نسل كنوني مانند نسل هاي گذشته نيست كه بتوان آن ها را با وعده هايي مانند اشتغال و يا درآمد و رونق اقتصادي از مخالفت با اين چنين پروژه هايي كه سلامت انسان ها را به خطر مي اندازد منصرف كرد.
وي گفت: در اين خصوص بايد رسانه ها به كمك تشكل هاي حامي محيط زيست مسئولان را نسبت به تهديدهاي اين طرح آگاه و از اجراي آن جلوگيري كنند.
عضو انجمن همياران محيط زيست زرقان نيز در اين ديدار گفت: پالايشگاه در زمره طرح هاي صنعتي آب بر بوده و با توجه به خشك شدن سفره هاي زيرزميني آب در بخش زرقان امكان تامين آب آن در منطقه وجود ندارد.
شهاب الدين كاوياني افزود:براي توليد هر بشكه نفت تا 2.5 برابر آن آب شيرين مصرف مي شود كه در زمان حاضر اين ميزان براي 60 هزار بشكه نفت در پالايشگاه فعلي به 9 هزار مترمكعب مي رسد.
وي اظهار داشت: با احداث فاز دوم پالايشگاه بيش از سه برابر ميزان فعلي آب مورد نياز است و با توجه به خشكسالي هاي اخير و برداشت هاي بي رويه از سفره هاي زيرزميني اين امكان وجود ندارد.
كاوياني اظهار داشت: علاوه بر اين، واقع شدن منطقه زرقان در بين رشته كوه هاي بمو و همچنين استقرار بيش از 24 درصد صنايع فارس در اين منطقه آلايندگي هاي شديدي را موجب شده كه با احداث فاز دوم پالايشگاه اين منطقه قابل زيست براي ساكنان آن و حتي گونه هاي گياهي و جانوري موجود در منطقه حفاظت شده بمو نخواهد بود.
پالايشگاه شيراز در مجاورت پارك ملي بموي شيراز و در فاصله 20 كيلومتري شمال شيراز و نزديكي شهر زرقان قرار دارد.
موضوع توسعه پالايشگاه شيراز از سالها قبل مطرح بوده و موافقان و مخالفاني دارد ، باقي ماندن و توسعه پالايشگاه از يك سو و انتقاد فعالان محيط زيست و شهروندان شهر زرقان براي توقف توسعه آن مباحثي است كه همواره مورد چانه زني قرار گرفته است.
پيش از اين، مديركل حفاظت محيط زيست استان فارس نهم تيرماه جاري در اين باره گفته بود: مشكل اجراي طرح توسعه پالايشگاه شيراز تامين آب است كه مسئولان مربوط پيشنهاد تامين آب از محل تصفيه پساب شهر صدراي شيراز را مطرح كرده اند كه اين پيشنهاد در حال بررسي است.
دكتر سعيد محمودي افزود: ما مدل هاي توسعه را معمولا از مجري مي گيريم و آن را ارزيابي و سطح سنجي مي كنيم، اين بررسي ها در باره احتمال ايجاد آلودگي توسط پالايشگاه شيراز بررسي شده است وهمه كارشناسان محيط زيست به اين نتيجه نرسيدند كه طرح توسعه پالايشگاه شيراز ايجاد آلودگي مي كند، بنا بر اين نگراني از نظر ايجاد آلودگي هوا با اجراي طرح توسعه نداريم.
مديركل حفاظت محيط زيست استان فارس اضافه كرد: تامين آب در اجراي طرح توسعه يك نگراني بزرگ است كه اكنون با پيشنهاد استفاده از پساب شهر صدرا اين موارد بررسي مي شود.
وي ادامه داد: برداشت آب از دشت ممنوعه زرقان براي توسعه پالايشگاه شيراز براي ما هم قابل قبول نيست اما در يك پيشنهاد جديد وزارت نيرو تعهد كرده است كه آب مورد نياز طرح توسعه را از منابعي غير از منابع دشت زرقان و آبهاي زيرزميني تامين كند.
محمودي ادامه داد:اگراين تعهد عملي شود مشكلي در طرح توسعه پالايشگاه نيست ، ضمن آنكه مراحل برچيده شدن پالايشگاه قديم شيراز نيز ديده شده است و با احداث پالايشگاه جديد در برنامه زمان بندي پالايشگاه قديم برچيده خواهد شد.
پيشتر از اين سازمان حفاظت محيط زيست اعلام كرده بود: ظرفيت قابل تحمل محيط زيست در محدوده دشت زرقان به دليل تأثيرگذاري شديد صنايع و واحدهاي در حال فعاليت و پالايشگاه شيراز به نحو قابل ملاحظهاي دچار محدوديت شده، تأكيد اين سازمان پس از بررسيهاي كارشناسي، مكان يابي و تهيه گزارش ارزيابي زيست محيطي پروژه در خارج از محدوده پارك ملي بمو است.
7379/ 2027
شيراز- ايرنا- امام جمعه زرقان گفت: با توجه به پيامدهاي زيست محيطي پالايشگاه دوم شيراز براي مردم زرقان با احداث آن مخالف هستيم.