۲۱ تیر ۱۳۹۷، ۸:۵۲
کد خبر: 82968439
T T
۰ نفر

شمشاد مازندران در معرض نابودی است

۲۱ تیر ۱۳۹۷، ۸:۵۲
کد خبر: 82968439
شمشاد مازندران در معرض نابودی است

نوشهر - ایرنا - رئیس اداره حفاظت و حمایت منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران - نوشهر هشدار داد كه در صورت مبارزه نكردن جدی با بیماری پروانه شب پره و بلایت در غرب مازندران، شمشادستان های این منطقه از بین خواهند رفت.

غلامحسن اشرفی نیا روز پنج شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود 500 هكتار یعنی كمتر از 6 درصد از 8500 هكتار شمشادستان های غرب استان اكنون باقی مانده است كه برای حفاظت از آنان نیاز به برنامه ریزی و همكاری همه مسئولان است.
وی گفت: از هشت هزار و 500 هكتار از رویشگاه های شمشاد غرب مازندران در سال های اخیر 5 هزار هكتار در اثر بیماری بلایت شمشاد و 3 هزار هكتار دیگر هم به سبب آفت پروانه شب پره خشك و از بین رفتند.
بیماری سوختگی و آفت پروانه برگ‌خوار شب‌پره شمشاد كه به ترتیب از سال 1389و 1395در جنگل‌های هیركانی شیوع یافته‌ است، در گرما، سرما و برف و باران به فعالیت خود ادامه می‌دهد و به سبب محدودیت راه‌های مبارزه، عرصه‌های گسترده ای از شمشادستان‌های شمال را نابود كرده ‌است.
وی با بیان اینكه اكنون 400 هكتار از این 500 هكتار شمشاد غرب مازندران كه پیشتر آلوده نشده بودند به بیماری مبتلا شده اند، گفت: برای حفاظت این شمشادستان باید كارهای پیشگیرانه هر چه زودتر انجام گیرد.
رئیس اداره حفاظت و حمایت منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران - نوشهر بر ضرورت مقابله با آفت ، احیا و حفظ 500 هكتار شمشادستان در آخرین زیستگاه آن در غرب مازندران واقع در منطقه گلندرود رویان و پارك سی سنگان نوشهر تاكید كرد و خواستار اختصاص 5 میلیارد تومان اعتبار شد.
شرفی نیا با اشاره اقدامات صورت گرفته برای جلوگیری از ابتلای 100 هكتار باقی مانده شمشادستان ادامه داد: از ابتدای امسال با اعتبار 150 میلیون تومانی برای مقابله با آفت در 55 هكتار از 100 هكتار باقی مانده از عرصه های شمشاد محلول پاشی شده و در 45 هكتار دیگر نیز یك هزار و 300 عدد تله فرمونی ردیاب نصب شده است.
وی خاطرنشان كرد: با توجه به گستردگی منطقه آلوده به آفت شب پره و انتقال نسل به نسل این آفت باید اقدامات لازم برای مبارزه با آن به صورت پیوسته انجام شود تا بتوانیم شاهد كنترل آفات و بیماری ها شمشادهای غرب مازندران باشیم.
بیماری بلایت یا سوختگی شمشاد (Boxwood blight) در ایران نخستین بار سال ۱۳۸۹ در جنگل های آستارا و تالش دیده شد و در جنگل های هیركانی از غرب به شرق گسترش یافت و در سال 91 در جنگل های نوشهر دیده شد.
توسعه بیماری سبب ایجاد سوختگی، ریزش برگدها و خزان یكنواخت نهال ها، درختچه ها و درختان شمشاد شد.
عامل این بیماری دو نوع قارچ به نام های علمیˈسیلندروكلادیوم بُوكْسیكولاˈ (cylindrocladium buxicola) و ˈكالونكتریا پسودوناویكولاتاˈ (Calonectria pseudonaviculata) است كه باعث چروكیدگی و ایجاد لكه های قهوه ای در برگ گیاه و مرگ سریع و گسترده بافت ها در بخش عمده یا همه قسمت های هوایی گیاه می شود.
آفت شب پره شمشاد چند نسلی بودن و انتشار سریع آفت در مدت زمان كوتاه از خصوصیات بیولوژی منحصر به فرد این آفت نسبت به سایر آفات برگخوار جنگلی است.
شب‌پره شمشاد با نام علمی Cydalima perspectalis یك آفت جدید بوده و خرداد ماه سال 1395 برای نخستین بار در ایران در توده‌های شمشاد شهرستان چالوس مشاهده شد.
لارو این آفت از طریق تغذیه از برگ و همچنین پوست و سرشاخه‌های درخت طی چهار نسل در هر سال موجب خزان و سرخشكیدگی و در برخی موارد موجب مرگ كامل درختان جوان شمشاد می‌شود.
شمشاد هیركانی با نام علمی ˈبُوكسوس هیركاناˈ (Buxus hyrcana) درختی همیشه سبز و بومی جنگل های هیركانی در شمال ایران است كه در فهرست گونه های گیاهی در خطر انقراض اتحادیه بین المللی حفظ طبیعت (IUCN) قرار دارد
جنگل های هیركانی دارای 90 گونه درختی و 211 گونه درختچه ای و یكهزار و 588 گونه علفی است كه از آستارا در شمال استان گیلان تا گلی داغ در شرق استان گلستان گسترده است.
/1295/ 1602/1899
۰ نفر