۷ مرداد ۱۳۹۷، ۱۰:۰۰
کد خبر: 82984650
T T
۰ نفر

چالش های دولت افغانستان برای برگزاری انتخابات

۷ مرداد ۱۳۹۷، ۱۰:۰۰
کد خبر: 82984650
چالش های دولت افغانستان برای برگزاری انتخابات

كابل - ایرنا - دولت افغانستان برای برگزاری سالم و شفاف انتخابات مجلس و شوراهای شهر این كشور در مهر ماه امسال با چالش های متعددی مواجه است .

به گزارش ایرنا، براساس تقویم كمیسیون انتخابات افغانستان قرار است انتخابات مجلس و شورای شهرستان ها در 28 مهرماه در سراسر این كشور برگزار شود اما چالش های سر راه، این روند را با مشكل مواجه كرده است.
هشدارهای احزاب سیاسی برای تغییر در ساختار برگزاری انتخابات، الكترونیكی كردن آرای مردم در روز انتخابات و نظارت احزاب سیاسی از جمله خواست های آنها می باشد كه كمیسیون و دولت را مجبور به نشست مشترك با این احزاب كرده است.
احزاب سیاسی افغانستان شمار افراد واجد شرایط رأی دهی را كه كمیسیون تعداد آنها را بیش از 9 میلیون اعلام كرده بود، نپذیرفته و گفته اند كه بیش از 5 میلیون آن تقلب می باشد و شمار رای دهندگان حدود سه و نیم میلیون بیشتر نیستند اما كمیسیون این ادعا را رد كرده و افزوده است كه در برابر رقم رای دهندگان كه اعلام كرده است، پاسخگوست.
هر چند كمیسیون انتخابات در گذشته این خواسته های احزاب سیاسی را نظر به نبود وقت كافی غیرعملی دانسته و آن را رد كرده بود اما هشدارهای احزاب نسبت به تحریم كردن انتخابات و نپذیرفتن نتایج آن، مجبور به نشست مشترك شد و روز گذشته معاون دوم رئیس جمهوری، كمیسیون انتخابات و احزاب سیاسی نشستی را برای بررسی این خواسته ها برگزار كردند اما این نشست بدون نتیجه پایان یافت.
اعضای این نشست در پایان روز اعلام كردند كه نتیجه ای بدست نیاوردند و برای حل این مشكلات ها روز دوشنبه آینده نیز به نشست خود ادامه خواهند داد.
احزاب سیاسی در این نشست از كمیسیون انتخابات خواستند كه روند رای دهی را الكترونیكی كرده، شیوه برگزاری انتخابات را تغییر داده و فرصت را برای نظارت احزاب در روز انتخابات فراهم سازند و همچنین ثبت نام رای دهندگان را نیز باطل اعلام كنند.
اما كمیسیون انتخابات به دلیل كمبود وقت این كارها را غیر عملی پنداشته و باور دارد كه برای ثبت نام الكترونیكی زمان گذشته و امكان الكترونیكی كردن آرای مردم در روز انتخابات نیز ناممكن است.
«سید حفیظ الله هاشمی»، سخنگوی كمیسیون انتخابات پس از نشست روز گذشته با احزاب سیاسی گفت كه پیشنهادهای احزاب را با دولت و افراد فنی كمیسیون در میان خواهد گذاشت تا معلوم شود كه عملی كردن این خواسته ها در تقویم انتخابات اثرگزار خواهد بود یا نه و پس از آن دور بعدی نشست با احزاب برگزار خواهد شد.
از طرف دیگر كمیسیون رسیدگی به شكایات انتخاباتی كه به شكایت های مردم و نامزدان انتخابات مجلس رسیدگی می كند، بتازگی اعلام كرده است كه 883 مورد شكایت از طرف های انتخابات در این كمیسیون ثبت شده است كه از جمله 200 مورد آن در مقابل افرادی است كه وابسته به گروه های مسلح غیر مسئول می باشند.
«عبدالعزیز آریایی» رئیس كمیسیون رسیدگی به شكایات انتخاباتی دو روز پیش در نشست مطبوعاتی در كابل گفت كه از جمله 200 شكایت تعدادی از آنها مدارك كافی دارد و برخی نیازمند همكاری وزارت كشور و دادستانی است ودر باره تعداد دیگر شواهد و مداركی كافی در دست نیست.
وی گفت كه اگر ارتباط این افراد با گروه های مسلح غیر مسئول ثابت شود نام آنها از فهرست نهایی نامزدان حذف خواهد شد و به آنها هشدار داد كه از تلاش برای پرداخت رشوه برای تثبیت نام خود در فهرست نهایی خودداری كنند، زیرا در این صورت بدون درنگ نام آنها حذف خواهد شد و آنها شاهد تلاش برای پرداخت رشوه از طرف چنین اشخاصی بوده اند.
این در حالی است كه در مجلس كنونی افغانستان شماری زیادی افرادی هستند كه یا خود افراد مسلح غیر قانونی دارند و یا با گروه های مسلح غیر قانونی در ارتباط هستند و این موضوع كمیسیون شكایات را با چالش مواجه كرده است.
در صورت حذف نام آنها از فهرست نهایی نامزدان می توانند تهدیدی برای اعضای كمیسیون رسیدگی به شكایات انتخاباتی محسوب شوند و امكان آن وجود دارد كه تهدید آنها در تصمیم گیری اعضای كمیسیون اثر منفی هم بگذارد.
آریایی همچنان گفت كه داشتن سابقه جرمی و دخیل بودن در جرایم سازمان یافته، سابقه غصب زمین، قاچاق مواد مخدر، همكاری با دشمن و اقدام علیه امنیت ملی كشور از شاخص‌هایی است كه براساس آن افرادی دارای عضویت در گروه های نامبرده شده، باعث حذف نامزدان از فهرست نهایی خواهد شد.
رئیس كمیسیون رسیدگی به شكایات گفت كه برای شناسایی بهتر این افراد فهرست نامزدان را با وزارت كشور و دادستانی كل افغانستان شریك ساخته است تا در روند شناسایی آنها با كمیسیون همكاری كند.
«محمد نعیم ایوب زاده» رئیس «بنیاد انتخابات آزاد و شفاف افغانستان» كه یك نهاد داخلی برای نظارت بر روند انتخابات می باشد نیز در باره چالش های انتخاباتی ابراز نگرانی كرده و روز گذشته به خبرنگاران گفت: بررسی های آنها نشان می دهد كه تعدادی از طرف های انتخابات می ‌خواهند این روند را به سوی بحران ببرند و تلاش‌های برخی این است كه انتخابات را مهندسی كنند و هردو كار نگرانی بسیار بزرگ برای این نهاد ایجاد كرده است.
ایوب زاده گفت كه اگر قرار باشد ساختارهای انتخاباتی و شركای آنها توجه جدی به روند برگزاری انتخابات نكنند خیلی دشوار خواهد بود كه یك انتخابات قابل قبول برای همه طرف ها برگزار شود، در غیر این صورت بحران جدی انتخابات را تهدید می كند.
وی هشدار داد كه فضای سیاسی كنونی به ضرر انتخابات بوده و ممكن است این انتخابات نیز همانند انتخابات سال 1393 ریاست جمهوری به بحران كشانیده شود كه جمع كردن دوباره آن كار خیلی مشكلی خواهد بود.
ایوب زاده بخشی از خواسته های احزاب سیاسی را قانونی و منصفانه می پندارد اما از نگاه زمانی عملی كردن آن را غیرممكن خوانده است، زیرا برای ثبت نام الكترونیكی زمان كافی در اختیار كمیسیون نیست.
ایوب زاده از احتمال عدم نظارت جامعه جهانی به انتخابات افغانستان ابراز نگرانی كرد و گفت شواهد نشان می دهد كه در انتخابات آتی نهادهای بین المللی برای نظارت بر روند برگزاری انتخابات نیروی لازم را اعمال نكنند كه این موضوع نیز خطری دیگر برای سلامت آن می باشد.
این در حالی است كه رئیس جمهوری افغانستان نیز ماه گذشته در نشست بروكسل از اتحادیه اروپا خواست كه بر انتخابات مجلس و شوراهای شهرستان ها نظارت جدی كنند.
ریاست جمهوری افغانستان از طرف افراد و احزاب سیاسی متهم به تلاش برای مهندسی انتخابات مجلس است اما ریاست جمهوری همواره از انتخابات شفاف و عادلانه سخن می زند كه نتیجه آن برای همه مردم این كشور قابل قبول باشد.
اگر انتخابات افغانستان به بحران تقلب و مهندسی مواجه شود نتیجه آن بحران مهار ناشدنی در شرایط كنونی افغانستان خواهد بود كه از یك طرف با گسترش روز افزون ناامنی مواجه بوده و از طرف دیگر كمیسیون از انتخابات ریاست جمهوری سال 1393 ریاست جمهوری كه با تقلب گسترده انجام شد، بدنام است.
در آن صورت راه دیگری برای مجلس جدید قابل پیش بینی نیست كه می تواند خطری جدی برای دولت و آینده این كشور محسوب شود.
آساق*291**1337