به گزارش ایرنا، همزیستی حیوانات و انسان همواره با تهدیدات زیست محیطی و انسانی همراه بوده است. گاهی برخی عوامل نظیر تغییرات آب و هوایی، تغییر اقلیم، گسترش شهر و پیشروی به سمت زیستگاه جانوران و برخی آلودگیها زمینه ورود و همزیستی جانوران را با انسان فراهم می كند كه با خطراتی برای سلامت عمومی همراه است.
موش از جمله جانوارنی می باشد كه رشد بی رویه جمعیتش گریبانگیر بسیاری از شهرها در سطح جهان شده است. در حالی كه موش ناقل 35 نوع بیماری به صورت مستقیم و غیرمستقیم می باشد گسترش شهرنشینی همزیستی این جونده را با انسان روز به روز بیشتر كرده است.
كلانشهر سه و نیم میلیون نفری مشهد نیز از جولان موشها در امان نمانده و در سالهای اخیر رشد آنها در برخی از مناطق این شهر دیده می شود.
یكی از ساكنان محدوده میدان شهدای مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: نفوذ موش به این منطقه به حدی رسیده كه گاه همسایگان از عنوان حمله موشها استفاده می كنند.
زینب رضایی افزود: هفته ای دو تا سه موش در منزلم اسیر ضدموشها و چسب موش می شوند. با شروع فصل گرما تعداد موشها افزایش یافته و مبارزه خانگی با آنها موثر واقع نمی شود.
* موش عامل انتقال انواع بیماریها
مدیر گروه پیشگیری از بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی مشهد در خصوص خطرات همزیستی با موش بر سلامت انسان به خبرنگار ایرنا گفت: موشها و جانورانی نظیر شپش عامل انتقال بیماریهای زیادی به انسانها هستند.
محمدجعفر صادقی افزود: موشها دارای انواع خانگی و صحرایی هستند كه هر یك در انتقال بیماریهای خاصی تاثیرگذارند اما موش خانگی و فاضلاب بیشتر از موش صحرایی برای انسانها خطرناك است.
وی ادامه داد: حصبه و اسهال از جمله بیماریهایی هستند كه از طریق موش خانگی به انسان منتقل می شود. همچنین موش از طریق آب و غذا باكتری 'لپتوسپیرا' را كه عامل بیماریهای عفونی منتقل می كند.
مدیر گروه پیشگیری از بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی مشهد گفت: جولان موشهای خانگی در حاشیه شهر خیلی زیاد است و نهادهای مرتبط باید هر چه سریعتر نسبت به مهار آن اقدام كنند. موشهای صحرایی نیز حامل بیماری سالك هستند و علاوه بر آن بیماریهایی نظیر طاعون و تیفوس را هم به انسان منتقل می كنند.
* 16 كانون رشد موش
معاون خدمات شهری شهرداری مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: كانونهای رشد موش در این كلانشهر پارسال 60 نقطه بود كه این میزان امسال به 16 كانون كاهش یافته است.
خلیل الله كاظمی افزود: شهرداری مشهد برای رفع جولان موشها در مناطق شهری اقدامات مختلفی را بطور روزانه انجام می دهد اما عوامل متفاوتی در رشد و تكثیر آنها دخیل هستند و تا این عوامل پای كار نیایند تلاش برای مهار تكثیر موشها نتیجه مناسبی نخواهد داشت.
وی ادامه داد: فعالیت مراكزی در مركز شهر نظیر گمرك، سیلوی گندم، باربریها و راه آهن از گذرگاههای ورود موش از شهرهای دیگر به مشهد است كه باید این مراكز خود نسبت به نابودسازی موشها و جلوگیری از تكثیر آنها اقدام كنند. كاربریهای نامناسب باید به بیرون از شهر منتقل شوند تا از ورود موش به محدوده مسكونی جلوگیری شود.
معاون شهردار مشهد پروژه های ساختمانی ناتمام را نیز از كانونهای تكثیر موش ذكر و بیان كرد: شهروندان در صورت مشاهده موش در معابر و خیابانها می توانند در تماس با سامانه تلفنی 137 موضوع را اطلاع دهند تا اقدامات لازم در مكانهای اعلامی انجام شود.
* طعمه گذاری
مدیر محیط زیست شهری شهرداری مشهد نیز در خصوص فرایند مبارزه با موش به خبرنگار ایرنا گفت: پارسال برای مبارزه با موشها در این شهر 42 نیرو به صورت تخصصی و برای طعمه گذاری آموزش داده شدند.
محمد پذیرا افزود: در گذشته برای نابودی موشها از 'فسفر دوزنگ' استفاده می شد. این ضد موش خطرات زیست محیطی برای انسان به همراه داشت لذا از سوی سازمان بهداشت جهانی استفاده آن ممنوع شد.
وی ادامه داد: هم اینك در شهر مشهد برای مقابله با موش از طعمه ای گیاهی استفاده می شود كه توسط یك شركت دانش بنیان در تهران اختراع شده و تبعاتی برای سلامت ایمنی شهروندان و محیط زیست ندارد.
مدیر محیط زیست شهری شهرداری مشهد گفت: امسال حدود یك میلیارد ریال صرف خرید این نوع طعمه شد و كار طعمه گذاری به صورت مداوم در سطح شهر مشهد انجام می شود.
وی افزود: موش به پناهگاه، آب و غذا نیاز دارد و در صورت فراهم بودن این موارد به سرعت تكثیر می شود. اطراف رستورانها و فروشگاههای فست فود مناسبترین محل برای زندگی موشها است. این صنوف باید با رعایت بهداشت و پرهیز از ریختن غذا در خیابان و كانالهای آب ضمن رعایت حداقل حقوق شهروندی، زمینه تكثیر موش را فراهم نكنند.
7505/1858
مشهد- ایرنا- شهرنشینی همواره با معضلاتی روبرو بوده و گاه خود شهرنشینی عامل ایجاد مشكلاتی آفت گونه شده است. رشد جمعیت موش در شهرها یكی از آفتهای شهرنشینی است كه بخاطر رعایت نشدن ضرورتهای بهداشت محیط جمعی و دیگر عوامل در برخی مناطق شهری بیشتر به چشم می خورد.