كيامرث حاجي زاده روز سه شنبه در نشست بررسي مشكلات كاهش منابع آبي ايذه گفت : استان خوزستان يك استان بزرگ است و در نتيجه بحرانهاي آن نيز بزرگ هستند و علت اين بحرانها نيز نبود زيرساخت هاي مناسب آن است.
وي افزود: سال گذشته به همراه 12 مديركل به دهدز رفتيم، اكثر مصوبات آن سفر اجرا شده است و بقيه آنها نيز به انجام ميرسند.
حاجي زاده از تصويب مطالعات طرح انتقال آب به دهدز خبر داد و گفت: ظرف يكسال مخزن 2 هزار ليتري براي روستاي فالح ساخته خواهد شد، يك تانكر نيز به صورت ويژه براي آبرساني به اين روستا اختصاص مييابد، يك تانكر نيز به روستاي حاجي كمال اختصاص خواهد يافت.
مديركل مديريت بحران استانداري خوزستان از تجهيز و راهاندازي دو چاه جديد در ايذه خبر داد و تصريح كرد: پنج تانكر براي آبرساني به شهر ايذه اختصاص مييابد، 2 تانكر براي بخش سوسن و پنج تانكر نيز آبرساني به روستاهاي بخش مركزي را بر عهده خواهند گرفت.
وي از تصويب طرح انتقال آب از پشت درياچه كارون سه به ايذه و دهدز خبر داد و بيان كرد: اين طرح جدا از پروژه بزرگ انتقال آب به شهرهاي شمال شرق خوزستان خواهد بود.
وي گفت: اداره كل آبفاي استان خوزستان و سازمان آب و برق استان وظيفه انجام اين كار در مدت يكسال را برعهده خواهند داشت و يك چاه فلمن نيز در بخش سوسن حفر خواهد شد.
مصطفي سمالي فرماندار ايذه نيز در اين نشست اظهار داشت : از بهمن ماه سال گذشته با تنش آبي مواجه شديم و پيش بيني ميشد كه در تابستان به بحران منتهي شود كه با همكاري مسئولان شرايط سخت را كنترل و مديريت كرديم.
وي وضعيت آب در ايذه را نا مطلوب قلمداد كرد و افزود: با بكار گيري امكانات آبفا، آبفار و شهرداري ايذه سعي كرديم اين تنش آبي را كنترل كنيم اما بايد تمام مسئولان استان همكاري كنند تا از بحران آب در ماههاي آينده جلوگيري شود.
سيد مراد حسيني امام جمعه شهر دهدز نيز در اين باره گفت: براي فضاي ايذه و دهدز ناراحتم چرا كه وقتي ايذه را با شهرستانهاي ديگر مقايسه ميكنيم متوجه اوج بحران ميشويم.
حسيني تاكيد كرد: با توجه به توانايي هاي مديريت بحران استان، بايد حلقه هاي مفقوده پيدا و مشكلات مردم حل شود چرا كه ما در كنار 2 سد بزرگ قرار گرفتهايم و آب نداريم.
امام جمعه دهدز با اشاره به اعتراض مردم روستاي فالح به بي آبي اذعان داشت: روستاي فالح هزار و 500 متر با سد كارون سه فاصله دارد ولي آب آنها جيره بندي است و با تانكر هم به درستي به آنها آبرساني نميشود.
وي افزود: آب دهدز در كوتاه مدت ميبايست از چاه و در بلند مدت از درياچه كارون سه تأمين شود، اين در حالي است كه كار احداث يك چاه بيش از هفت ماه به طول انجاميده است.
حسيني از مشكل برق دهدز نيز گلايه كرد و گفت: قرار بود يك ايستگاه برق در دهدز احداث شود كه زمين آن هم مهيا شده است اما احداث آن تاكنون انجام نشده است.
مهدي احمدي اوندي بخشدار مركزي ايذه هم گفت: با توجه به پراكندگي بخش مركزي كه از 210 روستا و 80 دهياري تشكيل شده است، مشكلات آب در اين بخش نمود زيادي دارد.
وي افزود: مشكل روستاهاي گردن طاق از بحران فراتر رفته است و حفاري چاه در آن منطقه جواب نميدهد و تاكنون با تانكر به آنها آبرساني شده است.
وي گفت روستاهاي پيان و تاشار 6 هزار نفر جمعيت دارند و آب آنها از چشمه روستاي تاشار تأمين ميشد كه متاسفانه اين چشمه خشك شده است.
احمدي تاكيد كرد: روستاهاي چهار تنگ ها، بردبران، دره مورد، الهك و بيبي گلمرده، كل چنار، انجه و دل آقا هم مشكل آب شرب دارند و ريزش چاه روستاي مال سعيدي باعث تخريب چاه شده است و نياز به حفر چاه جديد دارد و براي آبرساني به روستاهاي اين بخش به 10 تانكر نياز داريم.
حجت الله خسروي بخشدار دهدز هم گفت : مصوبات مديريت بحران براي دهدز به استثناء جاده شيوند تا حدود زيادي انجام شده است.
وي با اشاره به اينكه مشكل اساسي دهدز كمبود آب است افزود: 2 چاه حفر كرديم كه چاه اول به آب نرسيد و چاه دوم كه حفر آن تمام شده است به پمپآب نياز دارد، البته چاه راه حل موقت است و با انتقال آب از پشت درياچه سد كارون سه به دهدز مشكلات شهر دهدز و روستاهاي اطراف حل ميشود.
خسروي تأكيد كرد: مقرر شده بود كه مخزن آب 2 هزار متر مكعبي احداث شود تا بخشي از مشكلات فالح حل شود و براي آبرساني به اين روستا به يك تانكر نياز داريم.
محمد سعيد الماسي بخشدار سوسن نيز گفت: علاوه بر تمام مشكلات آب شرب، چهار روستاي ترشك ، سراب تنگ رشيد و پيرانشاه در هفته قبل با قطعي آب مواجه شدند.
وي با بيان اينكه حفر چاه فلمن در كنار رودخانه كارون بايد در اولويت قرار بگيرد گفت: چاه ده شيخ 800 متر ارتفاع را بايد پمپاژ كند، كه باعث سوختن پمپها ميشود به همين دليل بايد ايستگاه بين راهي براي آن احداث شود.
الماسي از كمبود آب شرب در چند روستاي اين بخش از جمله تلخ آب و آب بيد خبر داد و تصريح كرد: با اختصاص پنج تانكر مشكلات آب بخش سوسن در كوتاه مدت حل ميشود.
داود اسماعيل پور رييس شوراي شهر ايذه نيز با بحراني خواندن وضعيت آب ايذه گفت: در ساليان گذشته آبفا 2 چاه را به دليل بالا بودن نيترات موجود در آن به فضاي سبز شهرداري تحويل داد.
وي افزود: اخيرا اين چاه ها بدون كلر زني وارد مدار آب شرب شده اند كه كيفيت آب اين چاه ها مطلوب نيست.
وي افزود: مقرر شده بود 2 چاه در پادگان قدس احداث شود كه اقدامي در اين زمينه صورت نگرفته است..
رضا رحيمي رييس اداره آبفار ايذه نيز اظهار داشت: آب شرب حدود 20 هزار نفر، از چاه گميك تامين ميشود كه بر اين اساس بايد يك حلقه چاه زاپاس در كنار آن حفر شود.
وي از پايين رفتن سطح آب در چاه روستاي خنگ اژدر سخن گفت و تصريح كرد: بايد از چاه روستاي پرچستان آب به اين چاه انتقال بدهيم يا كف شكني براي آن صورت بگيرد.
وي افزود: چاه كارتا سلطان ابراهيم خشك شده است كه در سفر اخير استاندار مقرر شده بود يك ميليارد ريال براي مطالعات آن اختصاص دهند.
درويشعلي كريمي مدير عامل آبفار استان خوزستان در اين نشست گفت: پديده خشكسالي همه كشور را تحت تاثير قرار داده است و استان خوزستان نيز مستثني نيست.
وي افزود: هركاري ميكنيم كه مشكلات مردم را حل كنيم و راههاي كوتاه مدت مانند آب رساني به تانكر را انجام ميدهيم.
وي از مشكل مردم فالح در تأمين آب شرب سخن گفت و تصريح كرد: قصد داشتيم آب چشمه اي كه در روستاي ملاء در 6 كيلومتري فالح واقع شده است را از طريق لوله كشي به روستاها انتقال دهيم كه بخاطر اختلافاتي كه بين مردم روستاها وجود داشت اين طرح به سرانجام نرسيد.
وي تنها راه حل اين مشكل را ايجاد ايستگاه پمپاژ و ساخت منبع دانست و افزود: مخزن 2 هزار متر مكعبي يكسال طول ميركشد كه احداث شود.
حسين خواجوي رييس آبفا ايذه نيز مشكلات اين شهر را مطرح كرد و گفت: ما در سال 85 ،30 هزار اشتراك آب شرب داشتيم و در عين حال 36 هزار متر مكعب توليد آب داشتم اما در سال 97، تعداد اشتراكها به 40 هزار افزايش يافته است و توليد آب به 27 هزار متر مكعب كاهش پيدا كرد.
وي افزود: طرح اصلاح شبكه به طول 11 كيلومتر در ايذه در حال اجراست كه 80 درصد آن انجام شده است و 2 حلقه چاه نيز احداث شده كه متأسفانه جواب نداد و اكنون آب برخي محلات ايذه با چهار تانكر استيجاري تأمين ميشود.
خواجوي اذعان داشت: چاههايي كه در سالهاي قبل به شهرداري داده بوديم را بايد به دليل كمبود آب پس بگيريم. وي گفت: عمليات حفر چاه اشكفت سلمان نيز به دليل مخالفت ميراث فرهنگي متوقف شده است كه حفر اين چاه ميتواند كمك زيادي به بر طرف كردن مشكل تامين آب نمايد.
صادق حقيقي پور مديركل آبفا خوزستان هم گفت: بحران آب در شهرهايي كه آب آنها از سفره هاي زير زميني تأمين ميشود، قابل پيش بيني بود.
وي گفت: استفاده از آبهاي زير زميني در ايذه به عنوان مسكن تا اجراي طرح آبرساني شمال شرق خوزستان قلمداد ميشود.
حقيقي پور گفت: پيشنهاد مي شود تا زمان اجراي طرح بزرگ آبرساني به شمال شرق خوزستان، از پشت سد كارون سه، خط لولهاي به طول 27 كيلومتر به شهرستان ايذه كشيده شود و مشكل آب شرب را تا زمان تكميل طرح شمال شرق برطرف كند كه اين طرح حدود يكسال به طول خواهد انجاميد.
شهرستان ايذه كه حدود 220 هزار نفر جمعيت دارد در شرق خوزستان قرار دارد و با اهواز 183 كيلومتر فاصله دارد.
9434/6064
اهواز-ايرنا- مدير كل مديريت بحران استانداري خوزستان با اشاره به مشكلات خشكسالي و به تبع كاهش منابع آبي استان گفت: شهرستان ايذه نيز با مشكل كمبود منابع آبي مواجه شده است كه بايد هر چه زودتر مشكلات آن برطرف شود.