اشرفعلی حسینی روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: طرح پایش زیستگاه لاك پشتهای دریایی و پلاك گذاری آن ها از ابتدای تیرماه آغاز شده و تا مهرماه ادامه دارد.
وی هدف از این اقدام را پایش زیستگاه لاك پشتها، پلاك گذاری و حفاظت از لاك پشتها و تخم های گذاشته شده آنان در ساحل شنی چابهار عنوان كرد.
رئیس حفاظت محیط زیست چابهار بیان كرد: از مجموع هفت گونه لاك پشت، لاك پشت های سبز (Chelonia Mydus) از گونه های غالب سواحل مكران در محدوده چابهار هستند.
وی ادامه داد: وزن این گونه به حدود 80 كیلوگرم رسیده و 2 تا چهار مرتبه در هر فصل تخم گذاری می كنند.
حسینی زمان تخمگذاری لاك پشت های سبز را از ابتدای تیر تا اواسط مهرماه عنوان كرد و گفت: این لاك پشت ها در هر دوره تخمگذاری بین 60 تا 200 تخم می گذارند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست چابهار تصریح كرد: لاك پشت دریایی در آبهای گرمسیری خلیج فارس و دریای عمان زیست می كند و در سواحل مكران اغلب لاك پشت های سبز و بعضاً لاك پشت منقار عقابی بیشتر مراحل زندگی خود شامل تولید مثل (جفت گیری و تخمگذاری) و تغذیه را در مناطق ساحلی دریای عمان به ویژه شهرستان چابهار سپری می كنند.
وی گفت: انجام برنامه های پایش و حفاظت لاك پشت ها در سواحل پراكنده و باز و خطی این منطقه تا حدودی دشوارتر از سواحل جزایر است و نیاز به نیروی انسانی بیشتر برای پایش همزمان این نوع سواحل در طول فصل تخمگذاری لاك پشت ها دارد.
حسینی ادامه داد: حفاظت از سایت های تخمگذاری این گونه ارزشمند دریایی در این نوع سواحل نیاز بیشتری به انجام اقدامات مدیریتی و آموزشی نسبت به سواحل جزیره ای دارد.
وی خاطر نشان كرد: همه ساله در این فصل بطور مستمر پایش شبانه روزی و اجرای برنامه های حفاظتی در مناطق تخمگذاری لاك پشت دریایی سواحل چابهار توسط كارشناسان محیط زیست دریایی چابهار با همكاری جوامع محلی انجام می شود.
او بیان كرد: هم اینك به دلیل كمبود نیروی انسانی و تامین نشدن اعتبار لازم، انجام عملیات پایش بصورت كامل در تمامی مناطق تخمگذاری این آبزیان در معرض انقراض انجام نمی شود.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان چابهار گفت: جمعیت قابل توجهی از لاك پشت های سبز در محدوده آبهای ایران زیست می كنند اما زاد آوری این گونه دوزیستان خزنده در سواحل ایران اغلب در سواحل شهرستان های چابهار و كنارك اتفاق می افتد.
حسینی ادامه داد: لاك پشت های دریایی سبز با آغاز فصل تخمگذاری به سواحل مَكُّران محدوده آب های ساحلی لیپار چابهار می آیند.
وی بیان كرد: سیستان و بلوچستان دارای سواحل ماسه ای متعدد و مستعدی (بافت مناسب و شیب ملایم) برای تخمگذاری این موجودات عظیم از خلیج گواتر تا كَرَتی است.
وی افزود: با فعالیت لانه گزینی و تخمگذاری لاك پشت های دریایی سبز در سواحل لیپار چابهار جوامع محلی و اداره حفاظت محیط زیست در كنار هم و با حساسیت خاصی از آنان مراقبت و همیشه گشت زنی و كنترل لازم را در محدوده تخمگذاری لاك پشت ها انجام می دهند.
به گزارش ایرنا، چابهار و كنارك به عنوان تنها بنادر اقیانوسی ایران اسلامی در 645 كیلومتری جنوب زاهدان مركز استان سیستان و بلوچستان و در ساحل دریای عمان قرار دارند.
3043 **6081
چابهار- ایرنا- رئیس اداره حفاظت محیط زیست چابهار در جنوب سیستان و بلوچستان گفت: طرح پلاك گذاری و پایش زیستگاه لاك پشتهای دریایی در این شهرستان با همكاری و همراهی مدیریت محیط زیست منطقه آزاد چابهار و سمن زیست محیطی موج و مرجان در حال اجراست.