امير قاضي لو روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا افزود: بر اساس بررسي هاي ميكروسكوپي صورت گرفته، گونه Ceratium Furca (از شاخه دوتاژكيان) به عنوان عامل اصلي وقوع كشند شناسايي و ميانگين تراكم اين فيتوپلانكتون ها در زمان كشند تقريبا 950سلول در ليتر تخمين زده شد.
وي اظهار داشت: اين گونه احتمالا سمي نبوده و طول هر سلول آن به 150 تا 230 ميكرومتر مي رسد و بررسي ها نشان مي دهد آسيبي به تاسيسات آبي مانند آب شيرين كن ها وارد نكرده است.
وي با بيان اينكه اين پديده حدود 48 ساعت طول كشيد و در حال پايان يافتن است، افزود: آب در محل كشند به رنگ قرمز مايل به قهوه اي درآمده و داراي بوي نسبتا طبيعي است
به گفته قاضي لو، علت بروز كشند قرمز افزايش مواد مغذي فيتوپلانكتون ها در درياها است كه منبع آن تخليه فاضلاب است اما در چابهار تخليه فاضلاب نداريم و به واقع، كشند قرمز در اين منطقه تحت تاثير پديده مانسون رخ مي دهد.
قاضي لو اظهار داشت: پديده مانسون يك توده هوا و جريان باد است كه باعث متلاطم شدن دريا و بروز موج هاي بزرگ مي شود كه با فراچاهش همراه است يعني مواد مغذي بستر را به سطح مي آورد و از سوي ديگر آبهاي آلوده اقيانوس هند را هم وارد درياي عمان مي كند كه در اين شرايط زمينه براي بروز كشند قرمز فراهم مي شود.
وي ادامه داد: زماني كه پديده مانسون در جريان است چون دريا توفاني است امكان مشاهده كشند قرمز وجود ندارد اما با آرام شدن دريا و فروكش كردن امواج، جلبك ها در كنار هم قرار گرفته و كشند قابل رويت مي شود.
رييس مركز اقيانوس شناسي درياي عمان و اقيانوس هند با بيان اينكه اين كشند در آب هاي دريا بزرگ رخ داده است گفت: 'دريا بزرگ' به محدوده خارج از خليج چابهار به سمت درياي عمان گفته مي شود.
*** كشند قرمز
كشند قرمز يا شكوفايي جلبكي يك پديده دريايي است كه در اثر تكثير و ازدياد جمعيت گروهي از جلبك ها رخ مي دهد و مي تواند اثرات مخربي بر اكوسيستم هاي دريايي به ويژه آبزيان داشته باشد. مقدار معمول اين جلبك ها حدود ۲۰۰۰ عدد در ليتر است و به علت تغيير رنگ آب دريا به رنگ هاي سرخ، قهوه اي و كرم ديده مي شود.
دو عامل اصلي در ازدياد اين جلبكها كه به فيتوپلانكتونها معروف هستند، دما و مواد مغذي به خصوص مواد فسفردار و نيترات است.
تخليه پساب هاي صنعتي، خانگي و كودهاي شيميايي كه مملو از موادي چون نيترات ها و فسفات ها هستند، در دريا، موجب فراهم شدن غذاي زياد براي فيتوپلانكتونها و ازدياد جمعيت آنها مي شود. تناوب تابش ابر، آفتاب و بارندگي كمك به سزايي در رشد اين موجودات مي كند و وزش توفان و گرد و غبار از طرف بيابانها نيز باعث فراهم شدن ذرات آهن دار مي شود.
بعضي از اين فيتوپلانكتونها از خود سم ترشح مي كنند يا باعث فزوني اكسيژن با تك اتم مي شود كه باعث تخريب آبشش ماهي ها مي شود يا با مرگ اين فيتوپلانكتونها، باكتري هاي تجزيه كننده بقاياي مرده اين فيتوپلانكتون ها اكسيژن محلول آب را مصرف مي كنند و در نتيجه ماهي ها و ديگر آبزيان منطقه دچار حالت خفگي و كمبود شديد اكسيژن شده و يا در آبشش آنها رسوب مي كند كه در نهايت منجر به مرگ آنها مي شود.
در سال هاي اخير افزايش پديده كشند سرخ در درياي خزر، خليج فارس و درياي عمان خسارات زيادي به ماهيگيران وارد كرده است.
علمي 9014**2017
تهران- ايرنا- رييس مركز اقيانوس شناسي درياي عمان و اقيانوس هند (چابهار) از بروز كِشَند قرمز در آب هاي چابهار در درياي عمان خبر داد و پديده مانسون را عامل آن دانست.