۴ شهریور ۱۳۹۷، ۱۵:۱۰
کد خبر: 83012584
T T
۰ نفر
سیدعباس صالحی؛ وزیراعتدال و اخلاق

تهران- ایرنا- سیدعباس صالحی به عنوان سكاندار و متولی وزارت ارشاد در كنار شخصیت آرام و صمیمی از نوعی نگاه متفاوت به فرهنگ برآمده است تا به دور از هیاهو و سیاسی كاری به تعامل و قانونمداری با رویكردهای اخلاقی در این حوزه بپردازد.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ سیدعباس صالحی یكی از افراد فعال در حوزه فرهنگ كشور است كه با داشتن تحصیلات حوزوی و دانشگاهی توانسته در طول یك سال حضور در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی كارنامه ای موفق در این عرصه از خود ارایه دهد.
**كارنامه صالحی دریك نگاه
سید عباس صالحی در1342خورشیدی در مشهد به دنیا آمد. وی علاو بر تحصیل در حوزه علمیه دارای دكتری فلسفه است و علاوه بر تالیف مقاله‌ها و كتاب‌ روزنامه‌نگاری هم كرده است. صالحی قبل از حضور در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به ‌عنوان مسوول دفتر تبلیغات اسلامی خراسان، مدیر مسوول نشریه پژوهش‌های قرآنی، مدیر مسوولی و سردبیری نشریه «پگاه» و به عنوان موسس سایت دین آنلاین فعالیت داشت اما مهمترین مسوولیت وی را باید معاونت امور فرهنگی و سرپرستی این وزارتخانه دانست.

صالحی در دوره معاونت خود اصل شفافیت در كارها لحاظ كرد و اسناد و مدارك هزینه‌ های صورت گرفته از طرف این معاونت را انتشار داد وی سعی داشت تا حد امكان از چرخه نشر، ناشران و اهالی قلم فاصله نگیرد و به انتقادها و مشكلات و پیشنهادهای آنها توجه داشته باشد. صالحی همچنین طرح حمایت از كتاب‌ فروشان در قالب طرح‌های عیدانه، تابستانه و پاییزه كتاب را محقق كرد و با كارهای دیگری كه انجام داد باعث ترویج كتاب و كتاب ‌خوانی شد.
بنابراین صالحی نشان داد كه اهالی فرهنگ را به رسمیت می شناسد و در تصمیم سازی ها و تصمیم گیری ها به طور جدی از مشورت های آنها استفاده می كند.

به این ترتیب كارنامه درخشان سیدعباس صالحی چه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و چه قبل از آن در حوزه های مختلف فرهنگی باعث شد تا حسن روحانی پس از پیروزی در انتخابات 1396خورشیدی، وی را به عنوان وزیر پیشنهادی خود برای تصدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به مجلس معرفی كند.

**سید عباس صالحی(1396تاكنون)
پس از معرفی سیدعباس صالحی 54 ساله توسط رییس دولت دوازدهم به مجلس، وی اهداف این وزارتخانه را در سه بخش «صیانت و تعالی هویت و سبك زندگی اسلامی – ایرانی»، «حمایت و تقویت آفرینش ‌های فرهنگی و هنری» و «ارایه نقش پیشتاز و الهام‌ بخش فرهنگی ایران در منطقه و جهان» را دسته بندی و به مجلس ارایه كرد. البته این وزیر پیشنهادی دولت دوازدهم نیز در جلسه علنی 28 مرداد 1396خورشیدی مخالفان و موافقان در مجلس داشت.

**مخالفان وزیر پیشنهادی
صالحی به سبك و سیاق تمام وزیران دیگر در نشست علنی مجلس حاضر شد تا رای اعتماد از آنها بگیرد؛ رای اعتمادی كه وی را سكاندار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می كرد.

قاسم میرزایی نیكو نماینده مردم دماوند و فیروزكوه در مجلس یكی از مخالفان بود كه صالحی را «نماد تلفیق حوزه و دانشگاه» نامید و او را شخصی دیندار و دارای دغدغه در این حوزه دانست اما از وی خواست موضع سیاسی خود را مشخص كند.
محمود صادقی نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس نیز به عنوان مخالف صالحی سخنرانی كرد و مشكل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را ساختاری دانست كه در برنامه ارایه شده وی هیچ طرحی برای حل یا كاهش این مشكل مشاهده نمی شود.
خدیجه ربیعی نماینده مردم بروجن در مجلس نیز به سبب نبود راهكار عملی در برنامه صالحی با این وزیر پیشنهادی مخالفت كرد.

**موافقان وزیر پیشنهادی
جلسه علنی رای اعتماد به صالحی تنها به هیمن مخالفت ها ختم نشد بلكه نماینده ها را موافقت با او نیز سخنانی بر زبان آوردند. در این باره سیده فاطمه ذوالقدر عضو هیأت رییسه كمیسیون فرهنگی مجلس سیدعباس صالحی یك «وزیر غیرسیاسی و دارای دغدغه فرهنگی» دانست «كه با علما و اصحاب فرهنگ و هنر نیز ارتباط بسیار خوبی دارد».

همچنین علیرضا ابراهیمی عضو دیگر هیأت رئیسه كمیسیون فرهنگی مجلس در موافقت با وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی تاكید كرد كه صالحی با سابقه چهارسال معاونت فرهنگی در حوزه فرهنگ و ارشاد می‌تواند زمینه‌ساز حركت فرهنگی در ایران شود.

سیدعلی ادیانی نماینده مردم قائمشهر در مجلس نیز صالحی را مورد اعتماد اصحاب فرهنگ و هنر، علما، رییس دولت دانست كه می تواند به عنوان فردی «قابل اتكا به رتق و فتق امور فرهنگ بپردازد».

سرانجام با این موافقت و مخالفت ها سیدعباس صالحی با 242رای موافق، 25رای مخالف و 21رای ممتنع از مجموع 288رای به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوازدهم انتخاب شد.

- عملكرد یكساله وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
**مطبوعات و یارانه آن
مطبوعات، تجلّی گاه مطالبه ها و نیازهای جامعه و مظهر رشد فرهنگی و تحمّل پذیری سیاسی در یك كشور است كه رواج و گسترش آن ارتباط مستقیمی با آزادی بیان دارد. وضعیتی كه در طول 40 سال از عمر نظام جمهوری اسلامی دستخوش تغییر و تحولات زیادی شده است. دولت حسن روحانی در طول پنج سال از عمر خود نشان داده كه به این حوزه نگاه ویژه ای دارد و وزرایی در صدر فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار داده كه دغدغه مند بوده اند.

سیدعباس صالحی نیز به عنوان وزیر و متولی فرهنگ و ارشاد اسلامی طی دوره وزارت خود نشان داد كه نگاه ویژه ای به ازادی مطبوعات و گسترش آن در كشور دارد. با توجه به آمارها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از نیمه مرداد 1396خورشیدی تاكنون برای 15روزنامه، 102هفته نامه، 98 دوهفته نامه، 212 ماهنامه، 28 دوماهنامه، 301 پایگاه خبری،184 فصلنامه، 57 دوفصلنامه و 8 سالنامه مجوز فعالیت صادر شده است.

به این ترتیب مقایسه آمار صدور مجوز نشریه ها و مطبوعات در دوره های مختلف، بیانگر توجه و اهتمام صالحی برای صدور مجوز فعالیت و كاهش زمان انتظار آنها است.
این وزارت خانه از ابتدای امسال تاكنون ٢٠میلیارد برای یارانه مطبوعات در نظر گرفته كه ١٠میلیارد آن پرداخت شده است.

**سینما و تئاتر
دولت اعتدال با پیروزی در انتخابات 1392خورشیدی عزم خود را جزم كرد تا نگاهی تفاوت به عرصه هنر و سینما داشته باشد. همین نوع نگاه نیز باعث شد تا بسیاری از هنرمندان و فعالان این عرصه در انتخابات 1396خورشیدی هم از حسن روحانی حمایت كنند حمایتی كه در دولت دوازدهم نیز بی پاسخ نماند و عملكرد یك ساله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان متولی این حوزه نشان دهنده رضایت آنها است. صالحی در طول دوران وزارت خود با اعتقاد بر اینكه سینما ظرفیتی بزرگ و كم نظیر در عرصه فرهنگ است همواره به پیشرفت در این حوزه و در سطح جهان اعتقاد دارد.

صالحی معتقد است نگاه در حوزه سینما تعامل حداكثری با سینمای جهان است و جشنواره جهانی فیلم فجر نیز با همین سیاست حركت كرده است. وی سینما را فرصتی ملی می داند كه اگر از این فرصت استفاده حداكثری شود نه تنها به نفع سینما و فرهنگ و هنر است بلكه به نفع ایران خواهد بود.

همچنین مهمترین اقدام های این وزارتخانه در یك سال گذشته را باید برگزاری جشنواره فیلم فجر و برگزاری سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجردانست.
آماده سازی ١٠٠سالن سینما، ساخت سالن ١٩ سینما و بازسازی ١٠سالن سینما از دیگر اقدامات در این حوزه بوده است.

در زمینه فروش سینما در سال ٩٢ كل فروش سینما ٣٠میلیارد تومان بود اما در سال گذشته این مبلغ به ١٨٠ میلیارد ارتقا یافته و در ماه های اول امسال میزان فروش سینما ١٠٦ میلیارد تومان بوده است كه این میزان نسبت به سال گذشته تا همین زمان ٤٠درصد رشد داشته و اتفاقات خوب در بخش زیرساخت‌ها این رونق را ایجاد كرده است.
در حوزه تئاتر ١٠٠هزار اجرا در تماشاخانه‌ها در طول سال انجام شده است.


**كتاب
برگزاری نمایشگاه كتاب به عنوان یكی از وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را باید مهمترین اتفاق در حوزه فرهنگی كشور دانست نمایشگاهی كه محل و چگونگی برگزاری آن می تواند با حواشی زیادی همراه باشد؛ مساله ای كه در دوره های مختلف نیز خالی از این حواشی نبوده و نخواهد بود.

سیدعباس صالحی با علم به مهم و تاثیرگذار بودن حوزه نشر و كتاب و فعالیت های خود در این عرصه نمایشگاه كتاب در 1397خورشیدی را به خوبی برگزار كرد؛ نمایشگاهی كه محل آن یكی از دغدغه های شهروندان طی سال های گذشته بود چرا كه طی دوره وزارت محمدحسین صفارهرندی این نمایشگاه به شهر آفتاب منتقل شد اما صالحی در نخستین سال حضور خود در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، برای سهولت دسترسی شهروندان این مكان را به مانند گذشته مصلی امام خمینی(ره) تغییر داد هرچند این نمایشگاه قبل از آن نیز در محل نمایشگاه بین المللی تهران برگزار می شد.

صالحی در دوره وزارت خود نشان داده كه دغدغه های ویژه ای در حوزه كتابخوانی و حتی بخش كودكان و نوجوانان دارد و در این زمینه در كتابخانه‌های عمومی ٦٠درصد جداسازی كتاب‌خوانی كودكان و نوجوانان انجام شده است، در این مدت دوشنبه های كتابخوانی در مهدكودك ها شكل گرفته است زیرا نهادیه‌سازی مطالعه دركودك و نوجوان می‌تواند تاثیرگذار باشد. در این دروه مروجان كتابخوانی در حدود 900 گروه پایش شدند تا به ترویج فرهنگ كتابخوانی به ویژه در روستاها بپردازند.

**شفاف سازی
صالحی كه از دوره معاونت فرهنگی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نشان داد همواره به اصل شفافیت اعتقادی راسخ دارد و در جلسه رای اعتماد مجلس نیز آن را یكی از برنامه های اصلی خود دانست طی مدت یك ساله ای كه سكان هدایت وزارت ارشاد اسلامی را در اختیار گرفته، تاكید ویژه ای بر این امر دارد.
این وزارتخانه در بحث مجوزها و جشنواره‌ها سعی كرده به اتاق شیشه‌ای نزدیك شود تا اقدامات به صورت شفاف در اختیار مردم قرار ‌گیرد جامعه به سوی اعتماد ‌رود.

صالحی به منظور حمایت و تقویت آفرینش های فرهنگی، هنری و رسانه ای، بهبود و ارتقاء بهره وری نظام های حمایتی و نظارتی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و به استناد سیاست های كلی نظام اداری كشور، قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات و رویكرد دولت دوازدهم، دستورالعمل شفاف سازی اطلاعات را در جلسه 21 خرداد 1397 شورای معاونان به تصویب رساند تا نشان دهد كه دغدغه شفافیت دارد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاكید ویژه ای نیز بر شفافیت مالی از میزان هزینه‌ها، حمایت‌ها و درآمدهای معاونت‌های این وزراتخانه دارد. صالحی گفته است در 1397خورشیدی بعد از پایان هر جشنواره‌، نمایشگاه‌ و رویدادی، گزارش كل هزینه‌ها باید حداكثر تا چند روز بعد از پایان آن رویداد مشخص و اعلام شود.

صالحی با شعار «ایران فقط تهران نیست» هفت سفر استانی به غیر از ٢٠ سفر مناسبتی انجام داده و در این سفرها تفاهم‌نامه هایی را با استانداری‌ها به امضا رسانده است. او وزیری اخلاق مدار و بی حاشیه است كه در مدت یكسال وزارت كمترین انتقادها را داشته و با اهالی رسانه و هنرمندان رابطه‌ خوبی دارد.

پژوهش9370**9131
۰ نفر