۲۱ شهریور ۱۳۹۷، ۸:۱۳
کد خبر: 83030727
T T
۰ نفر
رفع معضل زباله تنكابن، از مشاركت مردم تا همكاري دستگاه ها

نوشهر - ايرنا - رفع معضل زباله شهرستان تنكابن تنها در سايه تعامل و همكاري همه جانبه دستگاه هاي اجرايي در قالب يك مديريت واحد و همچنين مشاركت بالاي مردم امكان پذير است.

به گزارش ايرنا در سال هاي گذشته اقداماتي در جهت تفكيك زباله از مبداء در شهرستان تنكابن صورت گرفت اما به دلايل مختلفي نتوانست نتيجه مطلوب را كسب نمايد.
مركز انباشت زباله در منطقه پرده سر دهستان دو هزار از توابع بخش خرم آباد در زميني به مساحت 80 هزار متر مربع تقريبا از سال 1370 با وجود جانمايي بسيار نامناسب شروع به فعاليت نمود و در اواسط دهه 70 از دفتر رهبر معظم انقلاب مبلغ 2 ميليارد تومان اعتبار براي ساخت كارخانه كمپوست در نظر گرفته شد و همراه با 760 ميليون تومان منابع داخلي روند اجرايي آن آغاز گرديد.
اين پروژه درسال 86 افتتاح شد اما در سال 89 سوله آن بر اثر بارش برف 30 سانتي متري فرو ريخت و كارخانه كمپوست به بهره برداري مناسبي نرسيد تا اينكه در ماه هاي اخير با پيگيري هاي مستمر شهرستاني، بار ديگر اعتباراتي از سوي دفتر رهبر معظم انقلاب براي اين منظور در نظر گرفته شد كه هم اكنون در دست اقدام مي باشد.
اكنون شهرداري تنكابن با ارائه راهكارهايي جديد و بكارگيري تكنولوژي هاي روز در زمينه مديريت پسماند تلاش دارد تا اين تهديد زيست محيطي را به فرصتي كم نظير تبديل نمايد.
شهردار تنكابن پيرامون آخرين وضعيت مركز انباشت زباله پرده سر و اقدامات صورت گرفته در اين زمينه به خبرنگار ايرنا گفت: در مركز پرده سر موضوعاتي از قبيل زباله هاي انباشت شده، مديريت زباله اي كه توليد مي شود و تكنولوژي بكار گرفته شده ، مد نظر است كه براي هر يك از آنها برنامه هاي ويژه اي در نظر گرفته شده است.
محمد زرودي با بيان اينكه حوزه محيط زيست جزء حوزه هاي جدي در مديريت شهري است، افزود: براي زباله هاي انباشت شده پيمانكاري در نظر گرفته شد تا تفكيك زباله را در سايت پرده سر انجام دهد و درآمد حاصل از آن را در همين حوزه هزينه كرديم كه شامل خريد يك دستگاه ماشين زباله مجهز به كارواش، يك دستگاه جارو مدرن و يك دستگاه بازو غلطان دو منظوره است.
وي با اشاره به اينكه تنكابن در بحث تفكيك زباله از مبدا، در استان مازندران شاخص است، اظهار داشت: خوشبختانه با يك برنامه ريزي مدون و تلاش و پشتكار كساني كه ما را در اين مسير ياري كردند شرايطي را به وجود آورديم كه سايت پرده سر از پيشرفت فيزيكي 24 درصد در دي ماه 96 به 85 درصد در حال حاضر برسد.
زرودي خاطر نشان كرد: متاسفانه ورود دستگاه « ترنر» به كشور به دليل تحريم هاي ظالمانه با مشكلاتي مواجه شده كه در صورت رفع آن، كارخانه كمپوست به بهره برداري خواهد رسيد.
وي با بيان اينكه براي موفقيت در زمينه كمپوست زباله بايد تفكيك زباله از مبداء به درستي صورت گيرد، تصريح كرد: اگر دستگاه ترنر هم آورده شود ولي نتوانيم تفكيك زباله از مبداء را به طور مناسب انجام بدهيم نمي توانيم در بحث سورتينگ زباله هاي ورودي به موفقيت برسيم و كافي است شيشه وارد چرخه توليد كمپوست بشود و در آن موقع نيز محصول توليدي ارزشي نخواهد داشت.
شهردار تنكابن به راهكار جديد در بحث تفكيك زباله از مبداء اشاره كرد و يادآور شد: بايد بحث سخت افزاري و نرم افزاري آن را از هم تفكيك كنيم و بحث سخت افزاري تفكيك زباله را به شركت ها و پيمانكاران ذيصلاح بسپاريم.
زرودي ادامه داد: در بحث نرم افزاري كه همان بحث آموزشي است، شهرداري تنكابن اين آمادگي را دارد كه دوش به دوش همه مديران دستگاه هاي اجرايي شهرستان آن را اجرا نمايد.
وي به تكنولوژي جديد توليد برق از زباله اشاره كرد و بيان داشت: سرمايه گذار اين پروژه حدود 18 ماه گرفتار بروكراسي اداري شده بود كه با همت مديريت شهري و اعضاي محترم شوراي اسلامي شهر توانستيم قرارداد مذكور را منعقد نماييم.
شهردار تنكابن اضافه كرد: براي انتقال برق توليدي از سايت پرده سر به پست 63 مگاواتي قبل از عيد نوروز 26 هزار متر زمين در نزديكي محل پست خريداري شد كه با توجه به محدوديت مالي شهرداري، اتفاق بزرگي بود.
وي از مديران دستگاه هاي اجرايي خواست تا در حوزه تفكيك زباله از مبداء در كنار مديريت شهري قرار بگيريد.
**تصفيه شيرابه در سايت زباله پرده سر تنكابن
شهردار تنكابن در ادامه به معضل شيرابه هاي سايت زباله پرده سر نيز اشاره كرد و افزود: متاسفانه شيرابه هاي اين مركز به لايه هاي زيرين و آهكي خاك منطقه نفوذ كرده و اين موضوع مي تواند خطراتي را در زمينه رانش زمين به همراه داشته باشد.
زرودي با اشاره به اينكه در حوزه شيرابه متاسفانه هيچ مدل و نمونه موفق و قوي در كشور نداريم، اظهار داشت: با جلسات مستمري كه در استان داشتيم سرانجام عقد قرارداد با يك شركت آلماني كه بسيار در حوزه شيرابه ها موفق بود ، صورت پذيرفت.
وي به نحوه عملكرد سيستم جديد تصفيه شيرابه اشاره كرد و افزود: تونل هايي را به ارتفاع حدود يك متر و 60 تا يك متر و 80 سانتي متر در30 متري زير سايت زباله حفر مي كنيم تا بازچرخاني شيرابه ها صورت گيرد و در آن برهه تصفيه اي انجام نخواهيم داد .
زرودي خاطرنشان كرد: در اثر اين بازچرخاني دوباره شيرابه بر روي زباله بر مي گردد و بين 50 تا 60 درصد كاهش ضايعات را خواهيم داشت.
به گفته شهردار تنكابن، آب حاصل از تصفيه شيرابه در رودخانه هاي منطقه جاري خواهد شد و هيچ مشكلي در اين زمينه وجود نخواهد داشت.
وي يادآور شد: با اطمينان مي گويم كه تنكابن در حوزه تصفيه شيرابه به عنوان يك شهر موفق در كل كشور معرفي خواهد شد و شهرهاي ديگر براي حل اين معضل از تنكابن الگو برداري خواهند كرد.
**قابليت بالاي تنكابن در توليد كمپوست خانگي
يك عضو شوراي اسلامي شهر تنكابن در اين باره گفت: در بحث پسماند دو رويكرد داريم كه نخست بحث فني و تكنيكال كه همان ساخت مركزي براي زباله است و همچنين يك مجموعه ديگر كه در زمينه توليد انرژي به صورت همزمان در دستور كار قرار دارد.
عليرضا فلاحتكار در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: متاسفانه در طول اين سالها از رويكردهاي اجتماعي يعني كاهش زباله در جايي كه توليد مي شود ، غافل شديم و اين موضوع و در بين دهياري ها، بخشداري ها و شهرداري ها به واقع دنبال نشد.
وي اظهار داشت: از سال 92 تا 96 سعي شد 195روستا و 206 مدرسه با ظرفيت 24 هزار دانش آموز را آموزش بدهيم اما به دليل عدم پيگيري هاي لازم بازده كار تاكنون تنها زير 20 درصد است .
فلاحتكار با اشاره به اينكه در شهرستان تنكابن روزانه 150 تن زباله در بين سه بخش و 4 شهر توليد مي شود، تصريح كرد: تقريبا 86 هزار نفر از جمعيت فعلي شهرستان در حوزه روستايي زندگي مي كنند و اگر 30 درصد زباله توليدي خشك باشد 45 تن زباله قابل بازيافت را جمع آوري مي كنيم و تنها 105 تن زباله تر باقي مي ماند.
اين عضو شوراي اسلامي شهر تنكابن اظهار داشت: در 86 هزار نفر جمعيت روستايي تنكابن 58 تن زباله توليد مي شود و حتي مناطق دو هزار و سه هزار كه حيات باغچه دار دارند باز زباله هايشان را به مركز پرده سر انتقال مي دهند.
شهرستان تنكابن 165 هزار نفر جمعيت دارد.
به گفته فلاحتكار ، بيش از 90 درصد زباله تر را آب تشكيل مي دهد و زماني كه در مجاورت هوا قرار مي گيرد بخار مي شود و مابقي تبديل به كود مي گردد.
وي با بيان اينكه در شهر شيرود بالاي 90 درصد قابليت توليد كمپوست خانگي وجود دارد، افزود: در بخش نشتا و خرم آباد نيز شرايط توليد كمپوست خانگي بسيار مناسب است و بايد آموزش هاي لازم در اين زمينه داده شود.
وي با اشاره به اينكه اگر تفكيك زباله صورت نگيرد فقط گسترش آلودگي را در پايين دست رقم خواهيم زد، اظهار داشت: بايد ورودي تناژ زباله كنترل شود و بخش هاي سه گانه و شهرداري ها كاهش زباله را در دستور كار قرار بدهند.
فلاحتكار تاكيد كرد: اگر همه دستگاه هاي اجرايي و مردم همراهي كنند زباله شهر را به زير 30تن خواهيم رساند.
يكي از شهروندان تنكابن در خصوص تفكيك زباله و تهيه كمپوست در خانواده ها گفت: امروز اكثر خانواده ها تنها زباله توليد مي كنند و در جهت رفع اين مشكل برنامه ريزي نمي كنند اولين كار براي كاهش توليد زباله فرهنگ سازي است.
رامين محمدزاده به خبرنگار ايرنا گفت: در قدم اول بايد از طريق رسانه براي كاهش ميزان توليد زباله در خانواده ها آموزش داده شود تا ميزان توليد زباله ها در سطح شهرستان كاهش پيدا كند.
وي افزود: از طرفي سرانه توليد زباله در منطقه بسيار بالا است ضمن اينكه در گذشته روستائيان زباله توليد نمي كردند ولي الان ميزان توليد زباله ها در روستاها بسيار بالا است و اين مشكل را دو چندان كرده است.
اين شهروند تاكيد كرد: از طرف ديگر مي توان نحوه توليد كمپوست را به خانواده ها آموزش داد تا ميزان توليد زباله در سطح شهر كاهش يابد.
وي پيشنهاد كرد: شهرداري با خريد توليدات كمپوست خانگي مي تواند علاوه بر كاهش ميزان زباله ها و نسبت به تشويق خانواده هاي بيشتر براي توليد كمپوست اقدام كند.
**رفع معضل زباله تنكابن نيازمند اراده جمعي
فرماندار ويژه تنكابن نيز در آخرين جلسه شوراي اداري اين شهرستان كه در مركز انباشت زباله پرده سر برگزار شد، افزود : رفع معضل زباله نيازمند اراده جمعي دستگاه هاي اجرايي است و بايد در اين راه پر زحمت، مردم نيز تلاش مضاعفي بويژه در بحث تفكيك زباله از مبداء داشته باشند.
سيد امير حسيني جو اظهار داشت : بايد حسايت ها نسبت به اين موضوع افزايش يابد و مردم نيز بيش از گذشته نسبت به تبعات اين معضل آگاه شوند.
وي خاطرنشان كرد : بايد از ظرفيت 25 هزار دانش آموز ، 10 هزار واحد صنفي و 200 حوزه شورايي براي آموزش تفكيك زباله از مبداء استفاده نمود تا هر چه سريعتر به نتيجه مطلوب برسيم
/1602/7513/1899