به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری، روزنامه های امروز از جهش شاخص بورس خبر دادند. «اطلاعات» تحت عنوان «ثبت دومین ركورد تاریخی بورس در شهریور» نوشت: شاخص بورس با رشد 4600 واحدی برای دومین روز متوالی ركوردشكنی كرد. با معامله سه میلیارد و 369 میلیون برگه اوراق بهادار در بورس تهران، ارزش این بازار از 591 هزار و 815 میلیارد ریال گذشت.
روزنامه «ایران» در گزارشی با عنوان «مهار نقدینگی دربازار بورس» آورد: روز گذشته بورس اوراق بهادار تهران تمام ركوردهای تاریخی خود را پشت سرگذاشت. درآخرین روز كاری هفته جاری شاخص كل بورس بلندترین گام تاریخ 50 ساله خود را با 6483 واحد رشد برداشت و از مرز 155 هزار واحد هم عبور كرد. بدین ترتیب در تالار حافظ و در چهار ساعت كاری دیروز در هر دقیقه 27 واحد و در هر ساعت 1620 واحد به شاخص كل بورس افزوده شد تا بازدهی این بازار از ابتدای سال تاكنون به 61 درصد برسد. درحالی كه شاخص كل در آخرین روز سال گذشته بر روی عدد 96 هزار و 289 واحد ایستاده بود دیروز به 155 هزار و 61 واحد رسید كه نشان دهنده رشد 58 هزار و 772 واحدی آن است.
در ادامه می خوانیم: دركنار رشد قابل توجه شاخص كل بورس ارزش معاملات نیز با عبور از مرز هزار و 100 میلیارد تومان حاكی از ورود نقدینگی جدید به بازار سهام است. درحالی كه در بازارهایی همچون ارز، طلا و مسكن علاوه بر افزایش ریسك بالا رفتن قیمتها بازدهی آن را با خطر مواجه كرده است سوددهی قابل توجه بورس به رقیبی قدرتمند برای سایر بازارها تبدیل شده است.
** چرا بورس جهش كرد؟
روزنامه ایران در تشریح دلایل ترقی بورس نوشت: طبق اعلام كارشناسان هماكنون و با محاسبه نرخ ارز در بازار، سهام ارزان است و سودآور. برهمین اساس طی ماهها و به خصوص هفتههای اخیر شاهد ورود سرمایه گذاران و همچنین سرمایههای جدید و تازه به تالار شیشهای هستیم. طی هفتههای اخیر به غیر از كسانی كه ماهها پیش نسبت به خرید ارز و طلا اقدام كردهاند، هماكنون شرایط مناسبی برای سرمایهگذاری دراین بازارها وجود ندارد. در هفتههای اخیر بازار نوسان زیادی دارد و به دلیل بالا بودن قیمتها ریسك هم بالا رفته است. در سایر بازارها نیز مانند مسكن و خودرو شرایط بهطور كامل تغییر پیدا كرده است. بازارمسكن وارد ركود شده و سرمایه بخشی از سرمایه گذاران درآن حبس شده است جدای آن آنقدر قیمتها در این بازار بالاست كه هر سرمایهگذاری قدرت ورود به آن را ندارد. در بازاری مانند خودرو نیز به دلیل محدودیتهای فروش كه از سوی خودروسازان اعمال شده دیگر همانند گذشته امكان سرمایهگذاری در آن وجود ندارد. برهمین اساس این روزها بازار سهام مأمن مطمئنی برای بخشی از نقدینگی 1600 هزار میلیارد تومانی كشور شده است.
«آرمان» تحت عنوان «روز تاریخی دیگر برای بورس» آورد: كارشناسان میگویند از جمله دلایل رشد شاخص بورس، ركودی است كه به تدریج بر سایر بازارها حاكم شده است، در نتیجه بخشی از نقدینگی موجود در بازارهایی چون خودرو، ارز، سكه و مسكن به بازار سهام وارد میشود. همچنین اخیرا از سوی دولت تاكیدات زیادی بر حمایت از بازار سرمایه شده است كه همین امر در صورت آمادگی زیرساختها و بسترهای لازم میتواند موجبات رونق هرچه بیشتر معاملات بورس را فراهم كند. از سوی دیگر، رشد قیمت دلار نیز به دلیل اینكه اكثر شركتهای فعال در بورس صادراتمحور هستند، عامل غیرقابل انكار بالارفتن قیمت سهمها در روزهای اخیر دانسته شده است.
در گزارش آرمان می خوانیم: در حالی معدنیها و فلزیها پیشتاز معاملات روز سهشنبه بورس تهران بودند كه افزایش قیمت دلار طی ماههای اخیر علت اصلی رشد شاخص كل بورس اعلام شده است. ورود دلار به كانال 15 هزار تومانی طی هفته گذشته سبب شد تا شركتهای صادراتمحور در بورس رشد خوبی را تجربه كنند و آنطور كه در خبرها آمده است شركتهای فولادی، معدنی و نفتی از جمله شركتهایی هستند كه با صادرات محصولاتشان بیشترین ارزآوری را به همراه داشتند و بدین ترتیب عامل اصلی رشد شاخص بورس معرفی شدند.
به نوشته «اعتماد»، بازار سهام در حالی با معاملاتی پرحجم در اغلب نمادهای معاملاتی و گرایش معاملهگران حقیقی برای خرید سهام روبرو شد كه اغلب سهمهای پیشرو بازار با صف خریدهای پایدار به كار خود پایان دادند. موضوع باز شدن سقف قیمتها در بورس كالا و افزایش قیمتها در حالی است كه اغلب حقیقیها با وجود پیشخور شدن خبرهای خوب در زمینه آزادسازی قیمتها در گروههای مختلف اما همچنان برای جمعآوری سهام از خود اشتیاق نشان میدهند. این در حالی است كه حقوقیها نیز برای عرضه پرحجم سهام هنوز اقدام موثری در بازار نداشتند.
«مردم سالاری» در رمزگشایی خود از جهش دیروز بورس تحت عنوان «فتح الفتوح بورس یا سیطره بیدلیل شركتهای پتروشیمی و فولادی؟» آورد: تا پیش از 21 شهریور، بیشترین میزان افزایش روزانه شاخص كل بورس تهران در تاریخ 15 مرداد امسال صورت گرفته بود. در 15 مرداد، شاخص بورس 3.8 درصد افزایش یافته بود. 15 مرداد تاریخ مهمی در اقتصاد ایران است: عبدالناصر همتی در شامگاه 14 مرداد از بسته جدید ارزی دولت رونمایی كرد كه یك مولفه اساسی آن پمپاژ ارز پتروشیمیها و فولادیها به بازار ثانویه بود. بعد از این رونمایی، بورس به استقبال آزادسازی نرخ ارز شركتهای پتروشیمی و فولادی رفت و آن ركورد تاریخی ثبت شد.
در ادامه می خوانیم: دیروز بورس به استقبال چیز دیگری رفت! بورس دیروز به آزادسازی قیمت فولاد در معاملات بورس كالا واكنش نشان داد. روز گذشته جعفر سرقینی، معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، در نامهای به حامد سلطانینژاد، مدیرعامل بورس كالای ایران، مجوز برداشتن سقف رقابت برای محصولات فولادی در بورس كالا را صادر كرد. این به معنای آزادسازی نرخ فروش محصولات فولادی در داخل كشور است. اكنون پتروشیمیها هم پیشبینی میكنند كه دقیقاً این اتفاق برای آنها روی دهد تا آنها بتوانند محصولاتشان را با نرخهایی نزدیك به نرخ بازار آزاد در بورس كالا به فروش برسانند. علت جهش دیروزِ شاخص كل در بورس اوراق بهادار تهران، این بود و بیجهت نبود كه بیشترین اثر مثبت بر رشد بازار سهام در روز جاری به نمادهای معاملاتی فولاد مباركه اصفهان، صنایع پتروشیمی خلیج فارس و شركت معدنی و صنعتی گل گهر اختصاص یافت. سقف رقابت برای فروش محصولات پتروشیمی هنوز در بورس كالا حذف نشده است اما با اتفاقی كه از روز گذشته برای فولادیها روی داد، اكنون پتروشیمیها هم پیشبینی میكنند كه به زودی قیمت محصولاتشان در بورس كالا، آزادسازی شود.پیش از آزادسازی نرخ فولاد، سقف رقابت برای معاملات مس و آلومینیوم در بورس كالا برداشته شده بود و پتروشیمیها اكنون میگویند حتی اگر آسیاب به نوبت هم باشد، حالا نوبت آنها است!
مردم سالاری نوشت: اگر واقعبین باشیم نباید چندان از افزایش شاخص كل بورس ذوقزده شویم. كسی چه میداند شاید یك حباب بزرگ در بازار بورس در حال شكلگیری است! مگر نه این كه در سال 91 و در اوج تحریمها و در حالی كه رشد اقتصادی كشور به سرعت به سمت منفی شدن میرفت، شاخص كل بورس یكی پس از دیگری ركوردها را شكست و تنها چند ماه بعد در سال 92 ركود بر بازار سرمایه حاكم شد؟! در این شرایط نباید دچار ذوق زدگی شد و تنها باید به این اندیشید كه چه چیزی واقعاً به نفع اقتصاد كشور است.
به نوشته «دنیای اقتصاد»، «حسین عبده تبریزی» عضو شورای عالی بورس، ضمن ابراز خرسندی از پایان ارزانفروشیهای رانتآفرین فولاد در بورس كالا، از ضرورت اصلاح قیمت كالاهای پایه پتروشیمی در بورس كالا خبر داد. وی در نوشتاری كه در شبكههای اجتماعی هم دستبهدست شد از حل احتمالی مساله پتروشیمیها در پنجشنبه- امروز- خبر داد. بر اساس تجربه اخیر كه كالاهای پایه پالایشی و فلزی یكی پس از دیگری از قید قیمتگذاریهای دستوری رها شدهاند به نظر میرسد بازار به این باور رسیده قیمت محصولات پتروشیمی نیز از این الگو مستثنا نخواهد شد. رشد محسوس نقدینگی در سهام این صنعت طی دو روز گذشته نیز از این منظر قابل توجیه است. گردش حدود یكچهارم از ارزش معاملات خرد دیروز در سهام گروه پتروشیمی حاكی از همین امیدواری به تعدیل قیمت محصولات پتروشیمی در بورس كالا در روزهای پیشروست.
** كارشناسان چه می گویند؟
«ولی نادی قمی» استاد دانشگاه و كارشناس بازارسرمایه در گفتوگو با ایران اعتقاد دارد كه در شرایط فعلی كه تمام بازارها و كالاها بر مبنای دلار بازار آزاد قیمتگذاری میشود، سهام تنها بازاری است كه بر مبنای دلار 4200 تومانی قیمت میخورد. وی توضیح داد: درصورتی كه نرخ دلار را 12 هزار و 600 تومان درنظر بگیریم قیمت حتی گرانترین سهم بازار هم ارزان و صرفه اقتصادی دارد. حتی درصورتی كه دلار را 9 هزار تومان هم محاسبه كنیم این صرفه اقتصادی باقی خواهد ماند.
به نوشته آرمان، «محمودرضا خواجهنصیری» معاون سابق نظارت بر بورسها و بازارهای سازمان بورس ضمن امیدواری نسبت به آینده بازار سهام معتقد است كه باید بازار سرمایه را به اقشار مختلف جامعه شناساند. او در یك نشست خبری اظهار كرد: تمام خدمات بازار سرمایه محدود به عده خاصی بوده و بیش از 90 درصد مردم بازار سرمایه را نمیشناختند ما به شدت به دنبال این موضوع هستیم كه بازار سرمایه را به اقشار مختلف بشناسانیم.
با این حال، «كریم منصوری» كارشناس بازار سرمایه بر این باور است كه نگاهی به شرایط كلی اقتصادی كشور نشان میدهد ادامه روند رو به رشد قیمتها و شاخص بورس در بلندمدت امكانپذیر نیست؛ چراكه از یكسو ركود حاكم بر اقتصاد و تورم تحمیلی بر آن سودآوری شركتهای حاضر در بازار سهام را تحت تاثیر قرار داده و از طرف دیگر معماهایی همچون آینده برجام، اقتصاد و بازار سرمایه را تحت تاثیر خود قرار داده است.
روزنامه «جهان صنعت» به نقل از «فردین آقا بزرگی» كارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با فارس، آورد: وضعیت روز گذشته بازار سهام ایران با وجود نوسان قیمت ارز در بازار آزاد و حجم معاملات سهام در بورس به هیچ وجه قابل قیاس با اوضاع بازار سهام سال 92 نبوده، چرا كه درآن زمان متوسط حجم معاملات روزانه در محدوده 500 میلیارد تومان رقم میخورد، اما این رقم اكنون برای مدت زیادی بیش از 1000 میلیارد تومان معامله روزانه ثبت میشود.
وی افزود: در حال حاضر اجماع اغلب صاحبنظران و معاملهگران بورس تهران بر این موضوع استوار شده كه حجم معاملات روزانه بورس تهران فارغ از معاملات صوری و كد به كد در حال حاضر به هیچوجه قابل مقایسه با سالهای گذشته نیست و این در حالی است كه دولت نیز به دلیل منابع محدود مالی هیچ سازوكاری برای تزریق نقدینگی به بازار سرمایه ندارد. بنابراین هر آنچه كه در بازار سهام میبینیم، ناشی از اشتیاق سرمایهگذارانی است كه به بورس نگاه ویژهای نسبت به سایر بازارها دارند.
پژوهش**9279
تهران- ایرنا- كارشناسان و مطبوعات اقتصادی با دیدگاه های گوناگون به تحلیل رشد كم سابقه شاخص بازار بورس در تالار شیشه ای پرداختند.