به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری، خروج ایالات متحده از توافق هسته ای 1+5 ضربه ای مهم به این توافق مهم بین المللی وارد ساخت. در بیش از 4 ماهی كه از این اقدام «دونالد ترامپ» می گذرد همه دیگر امضاكنندگان برجام یعنی ایران و گروه 4+1 شامل روسیه، چین و سه كشور اروپایی، تلاش های گسترده ای را برای حفظ برجام به كار بستند تا راهكارهایی را در پیش بگیرند كه خروج كاخ سفید از توافق، مانع كاركردهای مثبت آن نشود.
خبرهای رسانه ای حكایت از آن دارد كه این تلاش ها ادامه خواهد داشت و قرار است در حاشیه اجلاس سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد نشست وزیران امور خارجه ایران و فرانسه، بریتانیا، چین، روسیه و آلمان برای حفظ برجام روز دوشنبه دوم مهر در نیویورك برگزار شود.
به طور قطع در این نشست كه در غیاب نمایندگان ایالات متحده برگزار می شود هر یك از طرف ها بر لزوم انجام اقدامات برای حفظ توافق هسته ای تاكید خواهند داشت. در نگاه كشورهای اروپایی حفظ وجهه سیاسی و بین المللی این اتحادیه و محافظت از مهمترین دستاورد آن ها در عرصه بین المللی بسیار اهمیت دارد.
روسیه و چین نیز اكنون درگیر تنش های گسترده سیاسی و اقتصادی با كاخ سفید هستند. تحریم های واشنگتن علیه مسكو كه به بهانه موضوع اوكراین، ادعای مداخله كرملین در انتخابات ریاست جمهوری آمریكا و حتی اتهام حمله تروریستی به جاسوس پیشین روس در بریتانیا باعث شده است روابط دو كشور در پر تنش ترین حالات آن در دوره پس از جنگ سرد قرار گیرد. از طرف دیگر پكن نیز وارد بزرگترین جنگ تجاری دوران معاصر با واشنگتن شده است. جنگ تعرفه ها و اصلاح ساختار كنونی صادرات و واردات میان ایالات متحده و چین در كنار تهدید دولت ترامپ علیه شركت های بزرگ آمریكایی برای سرمایه گذاری در چین، باعث ركود محسوس اقتصاد چین شده است.
روسیه و چین به شدت علاقه مند هستند تا خود را در مقابل ترامپ متحد و همراه نشان دهند و توانایی های مشتركشان را برای بی اثر كردن خط مشی های ترامپ به رخ كاخ سفید و كشورهای جهان بكشانند.
در همین ارتباط پس از افزایش تنش میان تهران و واشنگتن در دوره ترامپ، دیگر امضاكنندگان برجام رویكردهای متفاوتی را با آمریكا در پیش گرفتند. روسیه از ادامه همكاری تجاری و اقتصادی با ایران در حوزه های نفتی و غیرنفتی خبر داده است. چین نیز ضمن تاكید بر ادامه فرایندهای تجاری با تهران تاكید كرده است به خرید نفت خام از ایران ادامه می دهد و توجهی را به تحریم های نفتی آمریكا ندارد.
همچنین اتحادیه اروپا هم به دنبال ایجاد كانال های ارتباطی با ایران به ویژه در حوزه مالی است. بروكسل تاكید كرده است تاپیش از اجرای قانون تحریم های ثانویه كاخ سفید(آبان ماه)، روندها برای اجرای قوانین مسدودساز خود را در جهت بی تاثیر كردن مجازات های واشنگتن بر شركت های اروپایی به سرانجام می رساند. از طرف دیگر به تازگی اتحادیه اروپایی اعلام كرده است كانال مالی ویژه ای را به صورت كاملا اروپایی طراحی و راه اندازی می كند تا شركت های قاره سبز بدون هراس از تهدیدهای واشنگتن و به دور از سیستم های مالی بین المللی قادر به ادامه تجارت با ایران باشند و تهران نیز بتواند به اروپا نفت بفروشد.
**انزوای ترامپ در سازمان ملل
رویكردهای چالش برانگیز ترامپ تقریبا در همه عرصه موجب نگرانی كشورهای جهان شده است. بسیاری از رهبران جهان تاكید دارند سیاست های دونالد ترامپ باعث بر هم خوردن نظم بین المللی شده است و صلح جهانی تنها با تغییر رویكردهای رئیس جمهوری آمریكا ممكن می شود. ظریف هم پیش از دیدار با همتایان برجامی خود در نیویورك در پیام توئیتری، ترامپ را تهدیدی برای صلح و امنیت بین المللی نامید و تاكید كرد این ایالات متحده است كه باید همچون یك كشور معمولی و نرمال رفتار كند. وزیر خارجه كشورمان در این پیام فهرستی از برخی اقدامات غیرعادی دولت آمریكا را منتشر كرد.
گذشته از رویكردهای چین و روسیه، اكنون مقام های اروپایی آشكارا در حال كار بر روی برخی اقدامات جهت جلوگیری از تاثیرگذاری تحریم های آمریكا علیه ایران هستند تا تهران بتواند بدون هراس از مجازات ایالات متحده با اتحادیه اروپا به تجارت خود ادامه دهد.
این نگرانی اكنون به رسانه ها و مقام های آمریكایی هم سرایت كرده است. اعتقاد بر این است كه برگزاری دیدار و هماهنگی احتمالی وزاری امور خارجه شش كشور در نیویورك باعث انزوای ایالات متحده در سازمان ملل به ویژه نشست شورای امنیت می شود زیرا بسیاری از این مقامات كه با ظریف ملاقات می كنند همان اعضای شورای امنیتی هستند كه تاكید دارند از توافق هسته ای كنار نمی كشند.
پژوهش**9130 **1552
تهران- ایرنا-دیدار وزیران امور خارجه كشورهای حامی توافق هسته ای به این نگرانی در میان مقام های آمریكایی دامن زده است كه هماهنگی گروه 1+4 با ایران می تواند دونالد ترامپ را در شورای امنیت منزوی سازد.