به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، تسهیلات وزارت بهداشت برای ورود دانشجویان پزشكی و دندانپزشكی كه تا قبل از تیر امسال در دانشگاههای خارجی درس میخواندند به دانشگاههای علوم پزشكی كشور مورد اعتراض برخی دانشجویان و فعالان صنفی دانشجویی قرار گرفته است. تسهیلاتی كه به گفته معاون آموزشی وزارت بهداشت در راستای نوسانات نرخ ارز و برای رفاه حال خانواده این دانشجویان در نظر گرفته شده، اما این موضوع ممكن است در دراز مدت به بروز اختلاف سطح علمی بین پزشكان تربیت شده در دانشگاههای علوم پزشكی منجر شود.
*قبل از تیر بله، بعد از دی خیر
اوایل شهریور امسال بود كه محمد باقر لاریجانی، معاون آموزشی وزیر بهداشت به تقاضاهای زیاد دانشجویان رشتههای علوم پزشكی كه در دانشگاههای خارجی مشغول به تحصیل هستند برای ورود به كشور و ادامه تحصیل اشاره كرد و گفت: با توجه به تغییرات ارزی، تسهیلاتی برای افرادی كه از قبل در دانشگاههای خارجی مشغول به تحصیل شدند فراهم كردیم، اما با تصویب شورای عالی برنامه ریزی، افرادی كه از ابتدای سال 2019 برای تحصیل از ایران خارج میشوند تا آخر دوره تحصیل نمیتوانند به داخل كشور منتقل شوند و پس از تحصیل اگر در دانشگاه معتبر تحصیل كرده باشند میتوانند با ارزیابیهای ویژه و كسب شرایط لازم وارد كشور شوند.
سوال اینجاست كه چرا طی سالهای گذشته كه هم نوسانات نرخ ارز وجود داشت و هم قبولی در كنكور و در رشته پزشكی دشوار بود، چنین تسهیلاتی در نظر گرفته نشد و اگر این تسهیلات برای رفاه حال خانوادههای دانشجویان است، چرا پیش از اینكه این دانشجویان برای تحصیل به كشورهای دیگر بروند، فكری به حال آنها نشد.
* تسهیلات مخصوص قشر خاصی نیست
حمید اكبری، رئیس سابق مركز خدمات آموزشی وزارت بهداشت در واپسین روزهای تصدی این مسئولیت درباره این تسهیلات گفته بود: شرایط جدید بازار ارز باعث شده كه خانواده برخی دانشجویانی كه خارج از كشور تحصیل میكنند با مشكل مواجه شوند و به همین دلیل برای كمك به این خانوادهها، دانشجویانی كه قبل از تیر 97 تحصیل خود را آغاز كردند، اگر واجد سایر شرایط از جمله تحصیل در دانشگاه معتبر، معدل دیپلم، معدل پیش دانشگاهی و معدل واحدهای گذرانده شده مورد نظر باشند میتوانند با گذراندن 36 واحد بر اساس واحدهای موجود در سرفصل رشته مربوطه در دانشگاههای علوم پزشكی ایران، به داخل كشور منتقل شوند.
ظاهرا تسهیلات در نظر گرفته شده برای افرادی است كه از ارز دولتی استفاده نمیكنند و به گفته اكبری قرار نیست مخصوص قشر خاصی باشد، اما در عمل باید دید كه چرا تسهیلات گذراندن 36 واحد تا پیش از این برای همه دانشجویان در نظر گرفته نشده است و اكنون به منظور رفاه حال خانوادههای دانشجویان پزشكی خارج از كشور این تسهیلات برقرار شده، تسهیلاتی كه دانشجویان پذیرفته شده داخلی را در دانشگاه های معتبر كه از رتبه های بالای كنكور بوده اند، معترض كرده و البته كمبود امكانات آموزشی و افت كیفیت آموزشی را نیز سبب می شود
وزارت بهداشت البته تا پیش از شرایط فعلی، همواره دانشجویان علوم پزشكی و خانوادههای آنها را از اعتماد به دانشگاههای غیرمعتبر خارجی بر حذر می داشت و تاكید می كرد كه جوانان داوطلب تحصیل در این رشته ها به دانشگاه های خارج از فهرست مورد تایید وزارت بهداشت كه دانشگاه های غیر معتبر هستند، نروند.
*مصاحبه دانشگاهها با دانشجویان خارج نشین
یكی از دانشجویان دندانپزشكی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی كه خواست اسمش را ذكر نكنیم در گفتوگو با خبرنگار ایرنا از ورود 100 دانشجوی دندانپزشكی از كشور مجارستان به این دانشگاه خبر داد و گفت: این دانشجویان سالانه حدود 100 میلیون تومان در دانشگاه های كشورهایی مثل مجارستان میپردازند و بعد از گذراندن 36 واحد برای تحصیل به داخل كشور میآیند. اكثر این دانشجویان معدل دیپلم پایینی دارند و حتی در ایران كنكور نداده اند، این دانشجویان حمایت می شوند و در واقع به علت مشكلات مالی، دانشگاههای علوم پزشكی به یك بنگاه اقتصادی تبدیل شدند و از این راه به دنبال كسب درآمد هستند.
این دانشجو اضافه كرد: گفته شده كه این دانشجویان باید با مصاحبه پذیرش شوند. در حال حاضر نیز مصاحبه این افراد شروع شده و احتمال پذیرش آنها بسیار زیاد است، زیرا در صورت جذب، درآمد خوبی برای دانشگاه خواهد داشت.
این در حالی كه برخی دانشگاه های مطرح علوم پزشكی از جمله دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در گذشته حتی با انتقال یك دانشجوی داخلی از یك دانشگاه معتبر كشور مثلا از یك دانشگاه دولتی در استانی دیگر به تهران مخالفت می كردند و كمبود استاد و امكانات آموزشی از جمله كمبود شدید یونیت دندانپزشكی را مهمترین علت مخالفت اعلام می كردند. حال سوال اینجاست كه كمبود امكانات آموزشی با حضور تعداد قابل توجه دانشجوی جدید كه اغلب از سطح علمی پایین تری برخوردارند و در كنكور داخلی قبول نشده اند، چگونه جبران می شود؟
امیر محسن ضیایی، معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی و معاون آموزشی سابق وزیر بهداشت به خبرنگار می گوید: سالهاست دانشجویان ایرانی از دانشگاه های خارجی میتوانند به داخل كشور انتقال پیدا كنند، اما در گذشته باید 72 واحد در دانشگاه خارجی میگذراندند.
او می افزاید: در گذشته فرزندان اعضای هیئت علمی دانشگاه ها میتوانستند با گذراندن 36 واحد و با داشتن شرایط لازم از دانشگاه های خارجی به دانشگاههای داخلی منتقل شوند، اما طی دو تا سه ماه گذشته به علت نوسانات نرخ ارز و مشكلاتی كه برای خانوادههای دانشجویان به وجود آمد، وزارت بهداشت یك بند از مصوبه را تغییر داد و تعداد واحدهایی كه باید دانشجویان در دانشگاههای خارجی بگذرانند را برای همه دانشجویان به 36 واحد كاهش داد.
معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی درباره انجام مصاحبه با دانشجویان ایرانی از خارج نیز گفت: وزارت بهداشت برای انجام مصاحبه دانشجویان خارج از كشور، این افراد را بین دانشگاههای علوم پزشكی مختلف توزیع كرده كه چیزی حدود 300 نفر نیز برای انجام مصاحبه به دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی معرفی شده اند. همه این افراد باید در نهایت نامه خود را برای پذیرش از وزارت بهداشت دریافت كنند و بعد به دنبال دریافت پذیرش از دانشگاههای مختلف علوم پزشكی كشور باشند.
ضیایی ادامه داد: دانشگاههای علوم پزشكی در ورود دانشجویان كاملا متفاوت عمل میكنند و به طور مثال دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، دانشجویی را پذیرش میكند كه واقعا نخبه باشد. از طرفی باید توجه كرد كه ورود دانشجو به معنی فارغ التحصیلی نیست و وقتی واحدهای این دانشجویان به میزان مشخصی برسد باید در آزمون جامع علوم پایه شركت كرده و سپس باید در آزمون پره انترنی نیز شركت كنند.
مرجعیت علمی پزشكان ایرانی یكی از اهداف مورد توجه وزارت بهداشت است كه در فاز چهارم طرح تحول سلامت كه فاز تحول آموزشی است نیز مطرح شده است. حالا باید دید آیا با حضور دانشجویانی كه كنكور را دور زده اند و حالا میتوانند در كنار دانشجویانی بنشینند كه به زحمت از سد كنكور گذشته اند، مرجعیت علمی ایران در حوزه علوم پزشكی به چه سرنوشتی می رسد.
ضیایی می گوید: فقط آزمون كنكور را نباید ملاك نخبه بودن دانشجو دانست. یعنی نباید فكر كرد كه اگر دانشجویی از یك آزمون با عنوان كنكور عبور نكرده، حتما بی استعداد است.
معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی می افزاید: این مصوبه را شورای عالی گسترش آموزش پزشكی كشور مصوب كرده و هیچ شائبهای در این رابطه وجود ندارد. در واقع وزارت بهداشت با این مصوبه به دانشجویان ایرانی كمك كرده و این تسهیلات را برای رفاه حال خانوادههای آنان در نظر گرفته است. از طرفی این شرایط برای دانشجویانی كه از ابتدای سال 2019 شروع به تحصیل میكنند وجود نخواهد داشت.
ضیایی درباره میزان شهریه دریافتی از این دانشجویان می گوید: این دانشجویان در دانشگاههای خارج از كشور مقدار مشخصی شهریه پرداخت میكنند كه معادل همان میزان، اما به ریال از آنها توسط دانشگاههای علوم پزشكی و به صلاحدید هیئت امنای هر دانشگاه دریافت میشود.
او به رقم شهریه دریافتی از این دانشجویان اشاره نكرد، اما دانشجوی دندانپزشكی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی رقم تقریبی دریافتی از هر دانشجوی ایرانی از خارج آمده را حدود 100 میلیون تومان برای هر ترم تخمین زد.
گزارش: امیر پروسنان
اجتمام* الف. پ * 3063
تهران- ایرنا- نوسانات نرخ ارز و مشكلات حاشیهای آن، حالا دیگر فقط محدود به قیمت دارو، تجهیزات پزشكی و غیره نمیشود، بلكه با تسهیلاتی كه وزارت بهداشت برای برخی دانشجویان خارج نشین در نظر گرفته، باعث بروز اعتراضاتی از طرف دانشجویان دانشگاههای علوم پزشكی شده است.