به گزارش روز دوشنبه گروه علمی ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی پزشكی مدیكال نیوز تودی، دلیل اصلی و زیربنایی هر دو وضعیت روانی هنوز معلوم نیست؛ اما دانشمندان علوم اعصاب هر روز جنبه های جدیدتری را می یابند كه می تواند بر میزان احتمال ابتلا و تعمیق این اختلالات در فرد موثر باشد یا بر آن بیافزاید.
***ریشه های عصب شناختی ابتلا به افسردگی
شیوه های جدید عكسبرداری از جمله ام آر آی باعث شده محققان بتوانند چند محل را در مغز و شبكه های عصبی تعیین كنند كه در بروز اختلالات عاطفی نقش موثری دارند. برای نمونه مطالعات در مورد بیماری افسردگی نشان داده است كه افسردگی مقاوم به درمان با كاهش حجم هیپوكامپ (قسمتی از دستگاه كناره ای مغز و محل یادگیری) و هسته آمیگدال (بخشی از دستگاه لیمبیك مغز) كوچك تر مرتبط است.
هیپوكامپ منطقه ای در مغز است كه به شدت در شكل دادن به حافظه و روند یادگیری و آمیگدال ساختار كوچكی است كه در فرایند درك عواطف و پاسخ به رویدادهای خطرناك و هراسناك نقش دارد.
در واقع كل دستگاه درون ریز یا محور هیپوتالاموس، هیپوفیز و آدرنال در افرادی كه به افسردگی مبتلا هستند مختل می شود. این محور بین هیپوتالاموس، غده درون ریز هیپوفیز و غده های فوق كلیوی آدرنال فوق العاده فعال است كه در تحقیقات پیشین به عنوان مهم ترین خصوصیت عصبی افسردگی های اصلی نام گرفته است.
محور هیپوتالاموس، هیپوفیز و آدرنال در افراد سالم سطح هورمون استرس كورتیزول را افزایش می دهد تا بدن فرد به شكل بهتری با شرایط دشوار خطرناك و تهدیدآمیز كنار بیاید، بعد از رفع خطر این محور همچنین مسئول كاهش سطح كورتیزول و دیگر واكنش های بدن در برابر استرس تا رسیدن به حدی عادی است.اما در افراد مبتلا به افسردگی این ساختارها حتی بدون وجود خطر در حد فوق العاده ای فعال است.
تحقیقات جدید با این هدف انجام شده كه نقش هیپوتاموس را در این زنجیره واكنش های بیش از حد مشخص كند.
گروهی از دانشمندان آلمانی به سرپرستی استفانی اشنایدر، از گروه روان پزشكی و روان درمانی دانشگاه لایپزیك آلمان، روی حجم هیپوتالاموس در افراد مبتلا به اختلالات عاطفی؛ مانند دوقطبی و افسردگی مطالعه ای انجام داده اند.
***هیپوتالاموس چپ 5 درصد بزرگ تر
اشنایدر و گروه محققان همكار وی مغز 84 فرد را بررسی كردند كه از این تعداد 20 نفر مبتلا به افسردگی بودند و هیچ دارویی برای درمان آن مصرف نكرده و 20 فرد دیگر نیز مبتلا به همین اختلال برای درمان دارو استفاده می كردند.
آنها با كمك تصاویر ام آر آی مغز مشاركت كنندگان در این مطالعه را با دقت بالایی بررسی كردند، تا ججم هیپوتالاموس را در آنها به دست آوردند.
این گروه از محققان در مجموع مشاهده كردند كه قسمت چپ هیپوتالاموس افراد مبتلا به اختلالات عاطفی به طور متوسط 5 درصد بزرگ تر از قسمت چپ هیپوتالاموس افراد معمولی است،
اشنایدر می گوید: مشاهده كردیم كه این قسمت از مغز در افراد مبتلا به افسردگی و مبتلایان به اختلالات دوقطبی، یعنی دو نوع از اختلالات عاطفی بزرگ تر است.
همچنین در مورد افراد مبتلا به افسردگی، اندازه هیپوتالاموس به شكل مستقیم با شدت و عمق این بیماری مرتبط است. داروها بر اندازه این ناحیه از مغز تاثیر ندارند.
علمی**9157**1440
تهران- ایرنا- یافته گروهی از محققان آلمانی نشان می دهد سمت چپ هیپوتالاموس مغز افراد مبتلا به اختلال های عاطفی؛ مانند اختلال دوقطبی و افسردگی 5 درصد بزرگ تر از افراد عادی است.