به گزارش ایرنا، طی هفته های اخیر قیمت هر قوطی رب گوجه فرنگی در حالی تا 150 هزار ریال در بازار خراسان رضوی عرضه می شود كه این استان از واردات گوجه فرنگی بی نیاز بوده و این محصول به حد كافی در استان تولید و عرضه می شود.
در گزارش ذیل دلایل افزایش قیمت رب گوجه فرنگی و برنامه و راهكارها برای مهار افزایش قیمت آن در بازار را با مسئولان و دست اندركاران مختلف در خراسان رضوی به گفت و گو نشسته ایم.
* وضعیت تولید گوجه فرنگی در خراسان رضوی
مدیر زراعت سازمان جهاد كشاورزی خراسان رضوی در این باره گفت: سطح زیر كشت گوجه فرنگی در این استان 11 هزار و 157 هكتار است كه به طور میانگین از هر هكتار 42 تن محصول در سال برداشت می شود.
علیرضا نیكپور افزود: شهرستان های مشهد، چناران، فریمان، تربت جام و نیشابور بیشترین سطح زیر كشت گوجه فرنگی در خراسان رضوی را دارند.
وی اظهار داشت: تنوع ارقام گوجه فرنگی در خراسان رضوی زیاد است ولی ارقام زمرد، ارلی اوربانا، سوپر اوربانا، چف، موبیل، سوپراستار، پتوارلی سی اچ، ساتیو، كارون، كینگ استون از ارقام هیبریدی یا استانداردی است كه به صورت عمده در استان كشت می شود.
وی گفت: سطح آبیاری قطره ای در كشتزارهای گوجه فرنگی خراسان رضوی هزار و 860 هكتار و سطح كشت نشایی آن در استان حدود هزار و 75هكتار است كه عمده آنها شامل ارقام هیبریدی یا استاندارد می باشد.
* افزایش قیمت گوجه فرنگی و علل آن
رئیس اتحادیه میوه و تره بار مشهد با اشاره به افزایش قیمت گوجه فرنگی در بازار به خبرنگار ایرنا گفت: از 2 ماه قبل تاكنون قیمت گوجه فرنگی در بازار مشهد 40 درصد افزایش داشته است.
حسین مصدق افزود: طی روزهای اخیر قیمت هر كیلو گوجه فرنگی در میدان بار مشهد 24 هزار ریال تا 38 هزار ریال و در سطح خرده فروشی تا 55 هزار ریال نیز رسیده است.
وی دلیل افزایش قیمت گوجه فرنگی را كاهش تولید این محصول در استان به دلیل خشكسالی و افزایش هزینه های حمل و نقل كامیونی دانست.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی خراسان رضوی نیز در باره علت افزایش قیمت گوجه فرنگی به خبرنگار ایرنا گفت: رقابت كارخانه های تولید رب عامل اصلی افزایش قیمت گوجه فرنگی در بازار است.
نجفقلی صالحی افزود: افزایش قیمت ارز موجب افزایش صادرات رب گوجه فرنگی به كشورهای دیگر شده و همین امر رقابت كارخانه های رب در خرید گوجه فرنگی را افزایش داده و این امر بر بازار اثر گذاشته است.
وی اظهار داشت: زمانی كه با فروش یك قوطی رب در خارج از كشور چندین برابر فروش این محصول در داخل كشور سود حاصل می شود، تولید كنندگان رب تمایل وافری به صادرات محصول تولیدی خود دارند.
وی گفت: میزان تولید محصول گوجه فرنگی استان جوابگوی ظرفیت یك میلیون و 500 هزار تنی بیش از 50 كارخانه تولید رب در خراسان رضوی نیست بنابراین افزایش خرید این محصول قیمت آن را تحت تاثیر قرار می دهد.
صالحی افزود: سطح زیركشت گوجه فرنگی در این استان 11 هزار هكتار است كه نسبت به پارسال تغییری نداشته است.
وی اظهار داشت: تولید گوجه فرنگی در این استان نیز 500 هزار تن است كه 25 تا 30 درصد این مقدار به مصرف تازه خوری می رسد.
* علل افزایش قیمت رب گوجه فرنگی
براساس آمار اعلام شده از سوی سازمان های دست اندركار حوزه اقتصادی، 800 واحد تولیدی صنایع غذایی در خراسان رضوی فعالیت دارند و 40 درصد محصولات خود را به كشورهای عراق، افغانستان، تاجیكستان و تركمنستان صادر می كنند كه از این تعداد 56 كارخانه تولید رب گوجه فرنگی در استان با ظرفیت مصرف یك میلیون و 500 هزار تن گوجه فرنگی فعالیت دارند.
عضو هیات مدیره انجمن همگن صنایع غذایی خراسان رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: همه تولیدات كشاورزی به نوعی وابسته به نرخ دلار است كه نرخ سموم وارداتی مورد استفاده در مزارع كشاورزی تا لوازم مورد نیاز برای بسته بندی مواد غذایی را تحت تاثیر قرار داده است.
علی رضایی افزود: به عنوان مثال پارسال قیمت هر قوطی برای بسته بندی مواد غذایی مانند رب گوجه فرنگی 6 هزار ریال بود اما این نرخ اكنون به 30 هزار ریال رسیده است.
وی اظهار داشت: علاوه بر آن صادرات برخی مواد غذایی سود بیشتری نسبت به عرضه آن در بازار داخلی دارد و این امر نیز در افزایش قیمت اثر گذار بوده است.
وی گفت: از سوی دیگر هجوم مردم برای خرید بیش از حد نیز در افزایش قیمت بی تاثیر نبوده است.
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی نیز درباره افزایش قیمت مواد غذایی مانند رب گوجه فرنگی گفت: از سال گذشته تاكنون قیمت رب گوجه فرنگی در استان 200 درصد افزایش داشته است.
امیر دلداری افزود: قیمت گوجه فرنگی به دلیل افزایش نرخ حمل و نقل به 2 برابر رسیده و قیمت لوازم بسته بندی مانند قوطی نیز افزایش داشته و این موارد در نرخ رب گوجه فرنگی تاثیرگذار بوده است.
وی اظهار داشت: از سوی دیگر واحدهای تولیدی رب گوجه فرنگی نیز امسال بیش از حد گوجه فرنگی خریداری كرده اند كه باعث افزایش قیمت این محصول شده است.
* تدبیر برای مهار قیمت رب گوجه فرنگی
معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به افزایش قیمت بی رویه رب گوجه فرنگی، راهكارهایی برای مهار قیمت آن اندیشیده و به اجرا درآمده است.
علی باخرد افزود: علت اصلی افزایش قیمت رب گوجه فرنگی فاصله زیاد بین تولید رب تا رسیدن آن به دست مصرف كننده است و در این بین توزیع كنندگان سود بیشتری بابت این فاصله به دست می آوردند كه موجب افزایش قیمت محصول می شود.
وی اظهار داشت: با هماهنگی انجام گرفته طی جلسه ای با اعضای هیات مدیره انجمن صنایع تبدیلی خراسان رضوی، شبكه ای برای عرضه مستقیم رب گوجه فرنگی تعریف شد تا بر این اساس رب به صورت مستقیم به قیمت هر كیلو 98 هزار ریال از كارخانه به دست مصرف كننده برسد.
وی گفت: در این راستا، 40 كارخانه تولید رب گوجه فرنگی اعلام آمادگی كردند كه كالای خود را به صورت مستقیم به فروشگاه های زنجیره ای، فروشگاه های بزرگ شهرداری، شركت های تعاونی و برخی دیگر از فروشگاه های منتخب ارسال و در اختیار مردم بگذارند.
معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی افزود: از امروز هر قوطی رب گوجه فرنگی با درج قیمت 98 هزار ریال در قالب عرضه مستقیم كالا از طریق فروشگاه های زنجیره ای و برخی فروشگاه های بزرگ و شركت های تعاونی توزیع می شود.
سرپرست دادسرای انقلاب مشهد نیز گفت: با توجه به گزارشهای مردمی مبنی بر عرضه هر قوطی رب به قیمت 110 هزار تا 180 هزار ریال در بازار، دیروز به همراه ماموران سازمان صنعت و معدن و پلیس آگاهی از 40 واحد تولیدی رب گوجه فرنگی بازرسی انجام شد.
وی افزود: طبق توافق و تعهد این واحدهای تولیدی مقرر شد از امروز هر قوطی رب گوجه فرنگی 800 گرمی به مبلغ 98 هزار ریال به فروش برسد.
وی اظهار داشت: چنانچه افرادی نسبت به عرضه رب گوجه فرنگی خارج از قیمت تعیین شده اقدام كنند با آنها برخورد جدی صورت گرفته و واحد صنفی مربوطه نیز پلمب می شود.
7489 / 6053
مشهد- ایرنا- قیمت رب گوجه فرنگی به عنوان یكی از مواد غذایی پر مصرف در سبد كالایی خانوار مدتی است در خراسان رضوی به طور قابل توجهی رو به افزایش نهاده و مسئولان این استان درصدد برآمده اند تا این افزایش لجام گسیخته را مهار كنند.