۳ آبان ۱۳۹۷، ۲۳:۱۸
کد خبر: 83078728
T T
۰ نفر

كنگره ای برای تبادل شعر و ادب عاشورایی

۳ آبان ۱۳۹۷، ۲۳:۱۸
کد خبر: 83078728
كنگره ای برای تبادل شعر و ادب عاشورایی

سنندج - ایرنا - یازدهمین كنگره شعر عاشورایی و نخستین سوگواره آیین های عاشورایی قروه به ایستگاه آخر رسید و اینك دفتری به روی دوره دوازدهم این كنگره گشوده شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شعر آیینی و دینی شعری است كه مفاهیم دینی و مكتبی در آن به صورت چشمگیر دیده شود و بر كرامت انسانی، حیات، عشق معنوی و عرفانی و تمام جنبه‌های روحانی انسان تمركز دارد.
برخی شعر آیینی را از این هم گسترده‌تر تعریف كرده و گفته‌اند شعر آیینی به تمام سروده‌هایی اطلاق می‌شود كه محور اساسی آن را معنویت و مفاهیم هستی‌شناسی و متافیزیكی تشكیل داده باشد.
در این میان، شعر عاشورایی آن شعری است كه انگشت اشاره‌اش فقط به حوادث عاشورا نشانه رفته باشد و وقایع عاشورا بنیان اصلی آن را ساخته باشد چه این بیان وقایع در قالب مدح یا مرثیه باشد و چه در گونه روایت تاریخی و حماسی؛ هر چند عاشورا را نمی‌توان در یك جنبه خلاصه كرد، همانگونه كه در ظرف زمان و مكان جای نگرفته است.
یازدهمین كنگره عاشورایی شعر عاشورایی در قروه به پایان رسید، كنگره‌ای كه همه ساله با استقبال گسترده شاعران عاشورسرا از سراسر كشور برگزار می شود و بر سری بر نیزه تمركز دارد كه از فراز نی، هنوز پس از قرن‌ها یك حرف دارد و آن عزت است.

** كنگره دوازدهم گسترده تر
مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان كردستان می گوید: برنامه هایی برای كنگره آینده داریم.
جلال قلعه شاخانی گسترده تر و غنی تر شدن كنگره آینده را از محورهای اصلی این برنامه ها اعلام كرد و افزود: در تلاش هستیم تا بخش های دیگری از فرهنگ غنی عاشورا به این كنگره افزوده شود.
وی گفت: سعی می شود تا در كنگره دوازدهم شاعران فارس، ترك و كُرد از دیگر كشورها به این كنگره دعوت شوند.

** از نیشابور تا قروه به عشق حسین (ع)
خودش را خدابخش صفادل معرفی می كند، شاعری دلسوخته كه صدها كیلومتر از نیشابور تا كردستان را طی كرده تا با زبان هنر از عاشوراییان بگوید.
ابتدای كلامش را با شعری برای آتش نشان شهید آغاز می كند و تقدیم می كند به پسرش مهدی كه آتش نشان بود و در حادثه انفجار قطار به خیل شهدا پیوست و دل سوخته پدر شاعرش این روزها نیازمند آبی سرد است تا آتش دلش را خاموش كند.
60 سال دارد و از سال 1367 شعر می سراید، پنجمین دوره ای است كه به این كنگره آمده و می گوید: اشعاری را می پسندد كه عنصر عاطفی آن قوی تر باشد.
درباره كنگره شعر عاشورایی قروه عقیده دارد كه یكی از بهترین كنگره هاست و اضافه می كند: در همایش های بسیاری شركت كرده و دیده ام كه در برخی شهرها باید به دنبال مخاطب بود اما این جا به دنبال صندلی خالی هستیم.
محسن كاویانی جوانتر است و شاید متولد اواخر دهه 60، سومین دوره ای است كه به كنگره آمده و در دو دوره قبلی عنوان دوم را كسب كرده است، می گوید: نقاط قوت این كنگره از نقاط ضعف پیشی گرفته و سال به سال بهتر برگزار می شود.
علی اكرم خانه ای از ایلام و در بخش بالای 30 سال عنوان نخست را از آن خود كرد، اولین دوره ای است كه در این كنگره شركت دارد و عنوان شعرش این بود: ای برق تو بر بیرق خورسید نشانه ...
كیفیت این جشنواره را بسیار خوب توصیف كرد و تلفیق آن با بخش های عكس و آیین های عاشورایی را گامی برای همراهی هنرهای آیینی در كنار هم می داند.
به سراغ بخش عكاسی هم رفتم، ابراهیم علیپور اهل بانه است و اولین باری است كه در این كنگره شركت دارد و عنوان اول را هم كسب كرده، 9 سال است عكاسی می كند و 9 مدال جهانی دارد و از جمله هنرمندان بین المللی است كه توانسته مدال نقره انجمن عكاسان دنیا و طلای انجمن عكاسان آمریكا را از آن خود كند.
از تلفیق بخش عكس با شعر و آیین های عاشورایی راضی است و می گوید: این كنگره اعتباری 11 سال قدمت دارد و توانسته به رشد و بالندگی برسد بنابراین بستر مناسبی است تا عكس و آیین های عاشورایی هم پابه پای آن بالا بیاید.
جمشید فرجوند فردا، عكاس مشهور بیجاری داور این كنگره در بخش عكس بود او اما كمی از این تلفیق ناراضی است و حتی عقیده دارد فیلم و عكس هم نباید در همایش ها و كنگره ها در یكجا گنجانده شود.
این كنگره با قرائت منظومه‌ ها و نمایش دلدادگی هایی از مرثیه، عشق و ارادت، حماسه و عزت، به «سر» رسید آنجا كه بر فراز نی، قرآن قرائت می‌كرد.
یازدهمین كنگره سراسری شعر و‌ نخستین همایش آیین های عاشورایی قروه از شامگاه سه شنبه با اجرای تعزیه گروه علمدار استان مركزی در مهدیه سنندج آغاز و روز پنجشنبه با معرفی برگزیدگان بخش های مختلف به كار خود پایان داد.
كنگره سراسری شعر عاشورایی و نخستین همایش آیین های عاشورایی قروه، پذیرای 558 اثر شامل 312 اثر در بخش شعر، 246 قطعه عكس، دو اثر تعزیه و یك اثر پرده‌خوانی بود.
7345/9102