سامان حیدری گوران روز یكشنبه در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا اظهار داشت: پس از كشف نخستین دندان از انسانهای نئاندرتال یا اولیه در محوطه تاریخی «باوه یوان» منطقه «ناودرمن» (منطقه محصورشده بین كوهستان) در40 كیلومتری كرمانشاه، تحقیقات برای یافتن آثار دیگر ادامه مییابد.
وی افزود: دندان كشف شده، بر اساس آزمایشات DNA كه دقیقترین مطالعات ژنتیكی دنیاست یك دندان شیری متعلق به كودكی 6 ساله است كه جنسیت آن مشخص نیست و به همراه دستافزارهای سنگی مربوط به دوره پارینهسنگی میانی در كاوشهای علمی از عمق چهار متری زمین در پناهگاه صحرایی باوه یوان به دست آمده است.
سرپرست هیات باستانشناسی این محوطه باستانی گفت: دندان كشف شده بر اساس آزمایشهای سنسنجی دارای سنی حدود 42 تا 45 هزار سال است و این نئاندرتال متعلق به جوامع اولیه نزدیك به عصر حاضر محسوب میشود.
این استاد دانشگاه كمبریج ادامه داد: تحقیقات بر روی این دندان به كمك آزمایشگاههای كمبریج، آكسفورد، بوردو فرانسه، بولونیا ایتالیا و آلمان انجام و به مدت یكسال طول كشیده است.
وی به تحقیقات برای كشف غذای انسان اولیه از روی جرم برداشت شده از این دندان شیری اشاره كرد و گفت: مطالعات تكمیلی در مورد این دندان در حال انجام است.
گوران گفت: این نخستین بار است كه بقایای یك انسان نئاندرتال به صورت قطعی در كشور ایران كشف میشود و با توجه به اینكه مبحث كشفیات در مورد زندگی انسانهای اولیه اكنون یكی از مباحث داغ دنیاست و با توجه به اهمیت موضوع، این تحقیقات در كرمانشاه ادامه می یابد.
اولین نشانهها از نئاندرتالهای اولیه به حدود 130 تا 230 هزار سال پیش در اروپا برمیگردد و تحقیقات نشان میدهد به تدریج به سمت شرق پراكنده شدهاند.
پیش از این كشفیاتی از حضور این انسانها را در آسیای مركزی شامل 11 اسكلت كشف شده در كردستان عراق و نیز تاجیكستان صورت گرفته بود كه براین اساس احتمال حضور آنها در ایران نیز میرفت.
فراهنگ**3009** 9053
تهران- ایرنا- استاد دانشگاه كمبریج و سرپرست هیات باستانشناسی محوطه تاریخی «باوه یوان» كرمانشاه از آغاز فصل سوم كاوشهای باستان شناسی در این منطقه در ارتباط با كشف آثار انسانهای نئاندرتال یا اولیه در ایران خبر داد.