۲۰ آبان ۱۳۹۷، ۱۳:۲۷
کد خبر: 83095374
T T
۰ نفر

حمايت توييتري از حضور زنان در ورزشگاه آزادي

۲۰ آبان ۱۳۹۷، ۱۳:۲۷
کد خبر: 83095374
حمايت توييتري از حضور زنان در ورزشگاه آزادي

تهران- ايرنا- صدور مجوز ورود بيش از 800 تن از بانوان ايراني به ورزشگاه آزادي براي تماشاي فينال ليگ قهرمانان آسيا از ديد جمعي از كاربران توييتر متاثر از الزامات خارجي و قوانين فيفا بود، ولي بسياري مي گويند مي تواند زمينه هاي پايدار حضور زنان در عرصه هاي عمومي ورزشي را فراهم كند.

به گزارش گروه تحليل، تفسير و پژوهش هاي خبري ايرنا، ديدار نهايي ليگ قهرمانان آسيا كه ديروز (شنبه نوزدهم آبان) با حضور تيم هاي پرسپوليس و كاشيماي ژاپن در ورزشگاه آزادي برگزار شد، حاشيه هايي مهمتر از متن و حتي نتيجه بازي براي سرخپوشان پايتخت به همراه داشت؛ حضور بيش از 800 نفر از بانوان ايراني در جايگاه تماشاچيان اتفاقي بود كه از سوي بسياري از ناظران و رسانه ها به عنوان موفقيتي بزرگ براي زنان در مطالبه گري مدني در عرصه ورزشي تعبير شد.
چند هفته پيش و در جريان مسابقه دوستانه تيم هاي ملي فوتبال ايران و بوليوي، درهاي ورزشگاه آزادي به روي معدودي از بانوان ايراني گشوده شد. با اين حال، شمار بيش از 800 نفري تماشاگران زني كه تعدادي از آنان با اصرار و پافشاري وارد ورزشگاه شدند و به تماشاي يك ديدار رسمي نشستند، نگاه كاربران شبكه هاي اجتماعي را به خود دوخت.
كاربران توييتر با هشتك هايي چون «#پرسپوليس_كاشيما»، «#زنان_ سرزمينم»، «#زنان_ورزشگاه»، «#زنان_سفارشي_در_ورزشگاه»، با محوريت مسائلي چون ابراز خرسندي از موفقيت زنان در ورود به ورزشگاه، واكاوي دلايل صدور مجوز ورود زنان به آزادي، ابراز اميدواري در مورد تداوم اين حضور، بررسي تركيب گزينشي يا غيرگزينشي زنان حاضر در ورزشگاه، انتقاد از تلاش هايي براي كاهش ازدحام زنان پشت درهاي استاديوم، انتقاد از صدا و سيما به خاطر عدم پخش تصاويري از زنان تماشاچي و ... توييت كردند. در ادامه محتواي توليد شده در توييتر در اين خصوص مورد بررسي قرار گرفته است.

**ابراز شادي و خرسندي از موفقيت بانوان در ورود به استاديوم آزادي
حجم قابل توجهي از توييت ها از شادي و خرسندي كاربران بخاطر موفقيت زنان در تماشاي يك ديدار رسمي در ورزشگاه آزادي حكايت داشت.
كاربران با انتشار تصاوير و فيلم هايي، مخاطبان را در شادي حضور بانوان در ورزشگاه همراه كردند و متن هايي در ستايش تلاش براي دستيابي به موفقيت نوشتند و به جامعه ورزشي تبريك گفتند.
طيفي از كاربران رفتار تماشاگران مرد، در لحظه ورود زنان به جايگاه را مورد توجه قرار دادند. اين كاربران اجازه ورود بانوان به ورزشگاه را نه موفقيتي زنانه، كه موفقيتي براي كل جامعه ورزشي كشورمان دانستند. كاربري آورد «لحظه اي كه دخترها وارد ورزشگاه وارد ورزشگاه شدند تا روي صندلي ها مستقر شوند، جمعيت طوري تشويق كرد كه انگار عليپور گل سوم را به كاشيما زده.»
تعدادي ديگر از كاربران برگزاري اين مسابقه بدون رخ دادن اتفاق خاص اخلاقي و رفتارهاي خارج از شئونات را كه مدتها است به بهانه اي براي مخالفت جريان هاي خاص براي ورود زنان به استاديوم ها تبديل شده، مورد توجه قرار دادند و با استناد به رفتارهاي متمدنانه ديشب تماشاچيان مرد و زن، خواهان زمينه سازي دولت براي تداوم و تقويت اين حضور شدند.

**ورود زنان به آزادي بخاطر فشار بين المللي يا پاسخ به مطالبه مردمي؟
برخي كاربران ورود زنان به آزادي را نتيجه فشارهاي ناشي از حضور رييس فدراسيون جهاني فوتبال در آزادي و يز الزامات و قوانين بين المللي دانستند و به همين دليل اين نظر را كه باز شدن درهاي آزادي به روي زنان ناشي از پاسخگويي دولت به مطالبات عمومي به ويژه زنان بوده است، زير سوال بردند. با همين استدلال، برخي كاربران توييتر گشايش براي ورود زنان به آزادي را نه دايمي و نهادينه شده، بلكه موقتي و مقطعي دانستند.
كاربري در اين ارتباط نوشت «اجازه ورود زنان به ورزشگاه آزادي در ايران حقيقت ندارد؛ اين دروغي براي فريب دادن فيفا است.»
در توييتي ديگر مي خوانيم «حضور گزينشي زنان در ورزشگاه، براي دور زدن فشار نهادهاي بين‌المللي تضييع مضاعف حقوق زنان ايراني است؛ استفاده ابزاري از #زنان براي سركوب حقوق هزاران زن و دختري كه دل‌شان مي‌خواست امروز در استاديوم آزادي مي‌بودند.»
«شهربانو اماني» عضو شوراي شهر در توييت خود نوشت «ورود تعداد محدودي از زنان به دليل فشارهايAFC شايسته ايران وزنان ايراني نيست. هرچند همين حضور حداقلي #زنان مايه خوشحاليست، اماكافي نيست، همه زنان حق دارند در ورزشگاه، تيمشان را تشويق كنند. اميدوارم #زنان_را_بشنويد و امكان حضور برابر آنها فراهم شود.»

**كدام زنان وارد ورزشگاه شدند؟
در حاليكه خبرها و البته تصاوير منتشر شده از زنان در ورزشگاه آزادي نشان مي دهد كه همه اين بانوان به صورت گزينشي انتخاب نشده اند و برخي از جمع علاقه مندان واقعي فوتبال هستند، ولي كاربران توييتر نظرهاي متفاوتي در خصوص تركيب زنان حاضر در ورزشگاه ارايه مي دهند.
برخي كاربران همچنان تاكيد دارند كه همه اين بانوان به صورت گزينشي مجوز ورود به ورزشگاه را گرفته اند. كاربري با انتشار تصاويري از زنان حاضر در ورزشگاه نوشت «مثل هميشه رفتارهاي گزينشي، آدم‌هاي خودي و غيرخودي! بايد به مرگ برسن تا به تب راضي بشن، اما با همه تبعيض‌ها مباركتون باشه #زنان سرزمينم.»
كاربر ديگري هم آورد «ظاهرا اين خانم هايي كه امروز استاديوم بودن دو دسته بودن 1_ بچه هاي رسانه و مطبوعات 2_ فاميلاي #تاج و #سلطاني_فر و #دوستان..» در توييتي ديگر از يك خبرنگار آمده است «نه مي‌شه از ذوق دختران و زناني كه امروز وارد استاديوم مي‌شن گذشت و خوشحال نشد و نه مي‌شه از اين مجوز قطره چكاني و گزينشي ناراحت نبود اما به هرحال اين نقطه اميد در تبعيض محسوب نمي‌شه.»
برخي اما از ورود زنان عادي به ورزشگاه خبر دادند. كاربري نوشت «حدود 500 خانم براي بازي امروز #پرسپوليس_كاشيما وارد ورزشگاه شدند كه برخي از آنها زنان ورزشكار، فوتباليست، خانواده فوتباليست‌ها و كادر فدراسيون هستند و برخي ديگر براي تماشاي بازي معرفي شدند.»

** تلاش براي كاهش ازدحام زنان پشت درهاي ورزشگاه
برخي كاربران توييتر بدون استناد به منبع مشخص خبري و ارايه شواهد عيني از تلاش هايي براي كاهش ازدحام زنان پشت درهاي ورزشگاه آزادي خبر دادند.
كاربري نوشت: خبر داريد تعدادي از دختران پشت درهاي استاديوم آزادي رو به بهانه اين كه ميخوان ببرنشون داخل سوار اتوبوس كردن و بردن كنار جاده پيادشون كردن؟ ميدونيد اونوقت شب حتي ماشين نبوده اين بچه‌ها برگردن؟ بچه هاي خودتونم بودن مقابل اين برخورد ساكت بوديد؟
برخي ديگر از توييت ها هم از وجود ايراداتي در خارج شدن زنان از ورزشگاه ها خبر دادند. كاربري با انتشار فيلمي از زناني كه منتظر باز شدن درها براي خروج از ورزشگاه بودند نوشت: «45 دقيقه از پايان بازي گذشته ولي هنوز اجازه خروج زنان از ورزشگاه رو ندادند»

**انتقاد از صدا و سيما
بسياري از كاربران رفتار سيماي جمهوري اسلامي در نشان ندادن حتي يك نما از حضور زنان ايراني در ورزشگاه آزاديي را مورد انتقاد قرار دادند. كاربري نوشت «ديشب برغم حضور زياد و فرمز رنگ تماشاگران در ورزشگاه آزادي، تلويزيون تصاوير خوب و زيباي از تماشاگران نشان نداد. تصاوير اكثرا بسته و محدود بود زنان را كه اصلا نشان نداد.»

**جمع بندي
سرانجام پس از سال ها مطالبه گري جامعه ورزشي از مسوولان، درهاي بسته ورزشگاه آزادي به روي تعداد محدودي از زنان باز شد و تقريبا حدود يك درصد از جايگاه تماشاگران بازي پرسپوليس – كاشيما در اختيار زنان قرار گرفت.
بررسي شبكه اجتماعي توييتر نشان مي دهد اگرچه افكار عمومي از اين گشايش خشنود است، ولي برخي مسائل از شيريني اين موفقيت در كام مردم مي كاهد. نخست اين كه به نظر مي رسد الزامات مربوط به قوانين بين المللي، انگيزه اي مهم براي صدور مجوز راه دادن زنان به ورزشگاه ها بوده و دوم اينكه همچنان بخش قابل توجهي از اين زنان به صورت گزينشي و انتخاب شده مجوز ورود را دريافت كرده اند.
تعدادي ديگر از كاربران اما همين الزامات را عاملي براي فراهم شدن زيرساخت ها و رفع ممنوعيت هاي حضور بانوان در ورزشگاه ها در بلندمدت دانسته اند. در اين ميان، پخش نشدن تصاويري از زنان در تلويزيون نشانه اي از مقاومت هاي سرسختانه در برابر اين موج مطالبه گري عنوان شده است.
به هر صورت، كاربران ورود موفق و تماشاي بي چالش فوتبال در استاديوم را نشانه اي از پختگي و آمادگي جامعه ايران براي پذيرش زنان در اجتماعات ورزشي مي دانند و تجربه بازي ديشب را خط بطلاني بر ادعاي كساني مي دانند كه به بهانه احتمال وقوع رفتارهاي خارج از عرف، با ورود زنان به ورزشگاه ها مخالفت مي كنند.
پژوهشم**9275**9279