۲۵ آبان ۱۳۹۷، ۰:۰۱
کد خبر: 83101231
T T
۰ نفر
كودك همسري نسبتي با مباني ديني ندارد

تهران - ايرنا - عضو انجمن زنان پژوهشگر مسلمان مي گويد: افرادي كه تلاش مي كنند مباني ديني را در رواج پديده كودك همسري برجسته كنند به خطا مي روند چرا كه مباني ديني ما انعطاف پذير است و نقشي در رواج پديده كودك همسري ندارد.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ايرنا ، سميه طهماسبي عصر پنج شنبه در نشست تخصصي كودك همسري، ريشه ها ، آسيب ها و سياستگذاري گفت : پديده كودك همسري و ازدواج دختران زير سنين قانوني ارتباطي با مباني ديني ندارد چرا كه فقه ما پويا بوده و به مباني عقلايي نزديك است.
استاد دانشگاه تربيت مدرس دراين نشست كه در محل خانه انديشمندان علوم انساني برگزار شد، تصريح كرد: سن بلوغ شرعي در دختران را نمي توان ملاك ازدواج در نظر گرفت چرا كه براي ازدواج رشد در ابعاد ديگر هم لازم است.
وي ادامه داد: بر اساس بررسي و آمارهاي كه در اين زمينه وجود دارد پديده كودك همسري بيشتر بخاطر مسائل اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي است كه به توسعه نيافتگي و عقب ماندگي جوامع مرتبط مي شود.
«منكر اين نمي شوم كه برخي قرائت ها از دين و متون ديني هم به اين پديده كمك كرده است.»
وي سپس با تشريح اهميت رضايت در ازدواج گفت: مهم ترين ركن يك جامعه خانواده است و اركان اصلي يك خانواده هم زوجين هستند و وقتي رضايت طرفين براي ازدواج جلب نشود پديده اي كه در كودك همسري شاهد آن هستيم خانواده هم به معناي واقعي تشكيل نخواهد شد و اين منجر به تضعيف جامعه و عدم توسعه يافتگي جامعه در ابعاد گوناگون خواهد شد.
اين پژوهشگر حوزه و دانشگاه ادامه داد: «حال بايد به اين پرسش فكر كنيم كه آيا رسيدن به بلوغ جسمي و تشكيل خانواده براساس آن مي تواند كانون خانواده اي كه مدنظر شرع و جامعه است را شكل بدهد يا نه؟ و آيا براي شكل دادن به اين كانون به بلوغ در ابعاد ديگر نياز نيست؟ در واقع مي خواهم به اين امر تاكيد كنم كه با ملاك قرار دادن سن بلوغ شرعي براي ازدواج هدف شكل گيري كانون خانواده محقق نخواهد شد».
وي سپس به مسئله فقهي بلوغ از موضع ديني پرداخت و تاكيد كرد: بايد مشخص كنيم بلوغ را طبيعي مي دانيم يا يك فرايند تحميلي كه شارع آن را مشخص كرده است مي دانيم؟ براي پاسخ به اين پرسش بايد موضع دين را در اين زمينه مشخص كنيم.
طهماسبي ادامه داد: ما در قرآن در دو آيه 51 سوره نور و آيه 6 سوره نسا بحث بلوغ را داريم كه آنجا سن مشخص نشده است بلكه از شرايط و ويژگي هايي سخن رفته است كه نشانگر بلوغ هستند حالا با توجه به اين نشانه ها عقلا بايد تشخيص يدهند سن بلوغ چه سني است و در واقع در اينجا با توجه به شرايط مختلف مثل شرايط جغرافيايي و.. سن بلوغ متفاوت خواهد بود هر چند اشاره كردم اين سن تنها شرط كافي براي ازدواج نيست.
به گفته اين استاد دانشگاه ، دين بلوغ را يك امر طبيعي و تكويني مي داند نه امر تحميلي كه بشود براي آن يك محدوده خاص مشخص كرد ، تشخيص اين امر بر عهده عقلا است و امكان ندارد عقلا يك نظر داشته باشند و دين يك نظر ديگر چرا كه قاعده كلي وجود دارد و بر هرچيزي كه عقل حكم كند شرع هم حكم مي كند و برعكس.
وي در ادامه اظهارات خود با اشاره به تلاش هاي صورت گرفته توسط فراكسيون زنان مجلس گفت: اين نمايندگان با وجود تلاش هاي بسيار، اما هنوز نتوانسته اند نظر علماي قم را جلب كنند.
طهماسبي با بيان اين جمله كه پيشنهادم اين است با علما با زبان خودشان بايد سخن گفت ، افزود: بايد افراد و فقهاي نو انديش كه در حوزه علميه كم هم نيستند در مذاكرات فراكسيون زنان با علما حضور داشته باشند و با زبان و ادبيات علمي با آن ها بحث كنند ، به نظرم در اين صورت فراكسيون زنان به نتايج بهتري خواهد رسيد و احتمال دارد نتيجه بخش باشد.
**9487**1601**
۰ نفر