۲۶ آبان ۱۳۹۷، ۹:۱۴
کد خبر: 83102018
T T
۰ نفر

فرهنگسرای رسانه شیراز، یك نام و دیگر هیچ

۲۶ آبان ۱۳۹۷، ۹:۱۴
کد خبر: 83102018
فرهنگسرای رسانه شیراز، یك نام و دیگر هیچ

شیراز-ایرنا -اصحاب رسانه و خبرنگاران استان فارس و شیراز، هیچكدام در حافظه خود سابقه فعالیت رسانه ای در فرهنگسرایی كه به همین نام در شیراز راه اندازی شده به خاطر ندارند.

شنیدن نام فرهنگسرای رسانه، تصویری در ذهن مخاطب تداعی می كند كه با واقعیت مطابقت ندارد و انگار پسوند رسانه از قد و قواره این سرا بزرگتر است و عملا این مجموعه از فعالیت تخصصی كه برای آن تعریف شده تهی است.
فرهنگسرای رسانه واقع در محله پودونك (خیابان جانبازان) شیراز نامی را به یدك می كشد كه گویی بر دوشش سنگینی می كند زیرا از زمان احداث آن تاكنون هیچ فعالیت رسانه ای در این محل انجام نشده و اصحاب قلم نیز قید آن را زده اند و فراموش كرده اند كه چنین مجموعه ای منتسب به رسانه در گوشه ای از این شهر جا خوش كرده است.
فرهنگسرای رسانه در حالی افتتاح شد كه قرار بود محل تجمع اصحاب رسانه ،علاقه مندان به حوزه اطلاع رسانی و كانون برگزاری دوره های آموزشی خبرنگاری باشد اما با گذشت بیش از پنج سال از زمان بهره برداری از این محل تنها وجه اشتراك این مجموعه با رسانه نامی است كه بر آن نهاده شده و در این مدت هیچ سابقه فعالیتی در این زمینه در كارنامه فرهنگسرای رسانه شیراز ثبت نشده است.
فرهنگسرای رسانه در سال 92 در محلی كه قبلا فرهنگسرای فناوری اطلاعات بود در محله پودونك شیراز در زمینی به مساحت بیش از دو هزار متر مربع و با زیربنای حدود هزار متر مربع در سه طبقه احداث شد.

** نقدی كه به آن توجه نشد
رئیس انجمن صنفی خبرنگاران و عكاسان استان فارس دراین باره گفت: زمانی كه در شورای سوم شهر شیراز برای احداث فرهنگسرای رسانه در محله پودونك تصمیم گیری شد این امر به لحاظ جانمایی مورد انتقاد خبرنگاران قرار گرفت.
علی محمد پشوتن در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: علیرغم اینكه ساختمان فرهنگسرای رسانه نوساز و مجهز است اما به لحاظ مكان برای این كار مناسب نیست امری كه در زمان احداث آن از سوی مسئولان شهرداری و شورای شهر شیراز مغفول ماند و به انتقادات فعالان رسانه ای نیز توجه نشد.
سردبیر خبرگزاری ایسنا منطقه فارس ادامه داد: در زمان احداث زیرساخت های مورد نیاز رسانه به نیازسنجی و مشاوره از اصحاب رسانه توجه نمی شود و این مساله مهمی است كه در بسیاری از بخش ها با آن مواجه هستیم،به عنوان مثال اینكه اگر نهادی مانند شورای شهر می خواهد كاری در حوزه زیرساخت رسانه انجام دهد،هیچگاه به واسطه ارتباط با فعالان این عرصه نیازسنجی لازم را انجام نمی دهد و در پی این مساله كارهایی كه انجام می شود اغلب غیركارشناسی است و علیرغم اینكه هزینه و تلاش زیادی نیز صورت گرفته اما نتیجه نخواهد داد.
پشوتن ادامه داد: در پنج سال گذشته در اخباری كه در سطح استان فارس بازتاب داشته هیچگاه نامی از فرهنگسرای رسانه نبوده است.

** 17 مرداد 97 ساكت ترین روز شورای شهر شیراز در ادوار گذشته
وی از عملكرد رسانه ای شورای پنجم شهر شیراز انتقاد كرد و افزود: شورای شهر شیراز هر هفته در صحن علنی این نهاد به مناسبت های مختلف از اقشار و گروه های مختلف تجلیل می كند اما اعضای این شورا در سال اول فعالیت خود بر خلاف رویه معمول در 17 مردادماه و روز خبرنگار امسال به طور كامل این قشر را فراموش كردند،علیرغم اینكه خبرنگاران حوزه شورای شهر شیراز هر هفته ساعت های زیادی بدون هیچگونه چشمداشتی وقت خود را برای انعكاس اخبار و رویدادهای این نهاد صرف می كنند.
وی بیان كرد: با توجه به اینكه این شورا مدعی دیدگاه های نو و مردم محوری است می توانست از ظرفیت رسانه و كارشناسان این عرصه استفاده های مطلوبی ببرد اما این اتفاق تاكنون رخ نداده و این نهاد نیز خبرنگار و رسانه را تنها ابزاری برای تبلیغات خود می داند و تاكنون عملا قدم شاخصی در این حوزه برنداشته است.
رئیس انجمن صنفی خبرنگاران و عكاسان خبری فارس اظهار داشت: اینگونه رفتار نشان می دهد كه رسانه اغلب بصورت شفاهی برای مسئولان مهم است و آنها اهمیت جدی برای این حوزه قائل نیستند.
وی با اشاره به اینكه حضور و عضویت اصحاب رسانه در شورای اداری و برنامه ریزی استان نیز امری است كه مغفول مانده، گفت: رسانه و روابط عمومی در بین مسئولان تنها در این حد اهمیت دارد كه یك خبر منتشر شود و متاسفانه اغلب مسئولان بیش از این حد رسانه را نمی شناسند و چون طبیعتا دانشی در این حوزه ندارند لذا كاركرد رسانه را نیز درك نمی كنند.
پشوتن دربخش دیگری از صحبت های خود انتقاداتی را نیز به رسانه های این استان وارد دانست و گفت: حجم مطالب تولیدی و مطالبه گرایانه در بین رسانه های فارس كاهش یافته و به همین دلیل است كه مسئولان نیز به این قشر اهمیت نمی دهند و این مسیر تداوم یافته و رسانه ها تنها در شعار جدی گرفته می شوند.
وی با تاكید بر برگزاری دوره های تخصصی خبرنگاری متناسب با نیاز روز در اماكنی مانند فرهنگسرای رسانه شیراز افزود: اصحاب رسانه باید با اتحاد و به دور از منافع شخصی به دنبال مطالبات این قشر باشند و در نهایت به دنبال سهمی برای رسانه در تصمیم گیری های كلان استان باشند.

** بدون زیرساخت، بدون برنامه
عضو هیات رئیسه خانه مطبوعات استان فارس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: فرهنگسرای رسانه شیراز بازتابی در حوزه رسانه ای فارس نداشته و تاكنون نیز طی چندین مرحله در سال های گذشته پیگیر این مساله از جانب مسئولان این فرهنگسرا شدیم كه هر بار اعلام كردند كه در حال آماده سازی و ایجاد زیرساخت های لازم برای این مجموعه هستند كه البته بعد از گذشت بیش از پنج سال از افتتاح فرهنگسرای رسانه هنوز زیرساخت لازم آن فراهم نشده است.
غیاث الدین ملك حسینی می گوید كه تاكنون هیچ برنامه مرتبطی در حوزه رسانه به یاد ندارد كه در محل فرهنگسرای رسانه برگزار شده باشد.
او ادامه داد: عامل اصلی ختثی بودن این مجموعه درزمینه فعالیت های رسانه ای شیراز و استان فارس ،مكان نامناسب آن است كه از مركز شهر دور است و به لحاظ بعد مسافت پاسخگوی اصحاب رسانه استان نیست.
ملك حسینی زمان و سرعت عمل را عنصر مهمی برای خبرنگاران دانست و گفت: ساختمان و زیرساخت های مربوط به رسانه باید در محلی باشد كه مسیرهای دسترسی به آن مكان سهل و تا حد ممكن در مركز شهر واقع شده باشد.

** دگرگونی در مكان و مدیریت فرهنگسرای رسانه
وی عنوان كرد: پیشنهاد می كنم كه عنوان فرهنگسرای رسانه از محل كنونی آن برداشته و در محلی مناسب تر به لحاظ شرایط دسترسی ایجاد شود.
مسئول كمیته رفاهی خانه مطبوعات فارس افزود:كاركرد فرهنگسرای رسانه نباید تنها به فعالان رسانه ای خلاصه شود و این محل باید مكانی باشد كه عموم مردم با اصحاب رسانه ارتباط داشته و با این عرصه نیز بیشتر آشنا شوند بگونه ای كه كارگاه های آموزشی رسانه ای و همچنین دوره های آموزشی در حوزه سواد رسانه نیز در این محل برگزار شود.
او اظهار داشت: مدیریت این محل باید بر عهده فعالان رسانه باشد و یا حداقل مدیریت حوزه اجرایی آن در اختیار این قشر قرار گیرد تا آنها با شناختی كه از این حوزه دارند برنامه های متناسبی را برای این مكان در نظر بگیرند،وقتی كاری باید بصورت تخصصی انجام شود تنها با اطلاعات متخصصین امر این هدف محقق خواهد شد.
وی نقش رسانه ها را در دهه اخیر بسیار پررنگ تر از گذشته دانست و اعلام كرد: نیاز است كه به فعالیت رسانه ها نگاه تازه تری شود و این عنصر مهم صرفا از كاركرد تعاملی بین دستگاه ها و مردم بیشتر دیده شود همانگونه كه در سالهای اخیر حوزه فعالیت رسانه ها در زمینه جهت دهی به افكار عمومی و جریان سازی اجتماعی توسعه یافته است.
ملك حسینی اظهار داشت: اگر برنامه ریزی درست و مجموعه ای كارآمد برای فرهنگسرای رسانه انتخاب شود قطعا می تواند به محلی برای تعامل بین رسانه و مخاطبین عام و خاص آن تبدیل شود و همچنین سطح آگاهی مردم را نسبت به برخورد با فضای آشفته رسانه ای و مجازی كنونی نیز ارتقا دهد.
وی بیان كرد: اگر سواد رسانه ای مردم افزایش پیدا كند قطعا آنها با شناخت بهتری با اخبار برخورد خواهند كرد و حداقل می توانند نحوه صحیح یا كذب بودن اطلاعات داده شده را تشخیص دهند.

** دور باشد، چه اشكالی دارد؟
رئیس سازمان فرهنگی،اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز گفت:فرهنگسرای رسانه شیراز از مركز شهر دور است اما نمی شود كه همه فعالیت ها و امكانات در مركز شهر قرار گیرد و محلات شیراز از این حیث تهی باشد.
ابراهیم گشتاسبی راد ادامه داد: نه تنها كاركرد فرهنگسرای رسانه بلكه بسیاری دیگر از فرهنگسراهای شیراز به جز فرهنگسرای كتاب،برخلاف كاركرد اصلی و تخصصی این مجموعه هاست و متاسفانه قریب به اتفاق فرهنگسراهای شیراز در چهارچوب تعریف شده تخصصی كار نمی كنند.
گشتاسبی راد ادامه داد: برنامه ریزی هایی در معاونت فرهنگی شهرداری شیراز در حال انجام است كه قسمتی از فعالیت فرهنگسراهای شیراز تخصصی شود اما در حال حاضر فرهنگسراهای این كلانشهر عملا كاركرد مشتركی بین سرای محله و فرهنگسرا دارند و بعضی نیز كاملا شكل سرای محله هستند.
وی در پاسخ به این سوال كه بهتر نیست به جای ده ها فرهنگسرادر شیراز،تنها چند فرهنگسرای جامع مانند فرهنگسرای نیاوران تهران در این شهر ایجاد شود كه تخصصی كار كنند و مركز تجمع هنرمندان،فرهنگ و هنر این شهر باشد،گفت: من اعتقاد به این مساله دارم كه باید تعدادی محدود فرهنگسرا در شیراز وجود داشته باشد كه تخصصی فعالیت كنند منتها فضایی كه الان فرهنگسراهای شیراز دارند شایستگی مناسب برای این كار را ندارند.

**سراهایی كه واقعا فرهنگسرا نیستند
معاون شهردار شیراز با اشاره به اینكه در حال حاضر 22 فرهنگسرا در شیراز وجود دارد گفت: در مدت یكسال گذشته از همه این فرهنگسراها بازدید كردم و به طور قطع می گویم كه شاید تنها یك فرهنگسرای شهروند را به اسم واقعی فرهنگسرا می دانم، دو فرهنگسرای جدید با نام حكمت در شهرك گلستان و فرزانگان در میانرود در حال ساخت است كه امیدوارم بودجه لازم برای این كار تخصیص داده شود كه حداقل این دو مجموعه در حد و اندازه نام فرهنگسرا احداث شوند.
وی ادامه داد: برنامه ریزی داریم كه فرهنگ سرای حكمت بعد از تكمیل به فرهنگسرای تخصصی هنرهای تجسمی تبدیل شود و فرهنگسرای شهروند نیز در حوزه ادبیات كودك فعالیت تخصصی خود را دنبال كند.
** سی درصدی كه صددرصد شد
گویی این درد مشترك تمام فرهنگسراهای شیراز است كه از فعالیت تخصصی خود بازمانده و جایگاه خود را تا اندازه سرای محله تقلیل داده اند،مساله ای كه در صحبت مسئولان مربوطه نیز كاملا مشهود است و در حالی كه به گفته مدیران سازمان فرهنگی شهرداری شیراز تنها 30 درصد فعالیت فرهنگسراها به حوزه عمومی اختصاص دارد و 70 درصد مختص زمینه تخصصی كه برای این محل ها تعریف شده است در صورتی كه در حال حاضر قریب به اتفاق فرهنگسراهای شیراز سهم 30 درصدی فعالیت های عمومی شامل برگزاری كلاس های آشپزی،خیاطی و گلدوزی را تا صددرصد افزایش داده و عملا هیچ فعالیت تخصصی در قریب به اتفاق فرهنگسراهای كلانشهر شیراز انجام نمی شود.

** دغدغه ای كه جدی گرفته نشد
معاون فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز گفت: زمانی كه فرهنگسرای رسانه در حال احداث بود این مساله مطرح شد كه این مجموعه از مركز شهر دور است اما این مساله مورد توجه جدی قرار نگرفت و موضوع دیگری از سوی مسئولان وقت شورا شهر و شهرداری شیراز مدنظر بود كه فرهنگسرای مجهز و مناسبی در شان نام رسانه برای این كار اختصاص پیدا كند كه در آن زمان فرهنگسرای فعلی بزرگترین و مدرن ترین در نوع خود بود.
مهدی تقوی فر در مصاحبه با ایرنا افزود: این فرهنگسرا در گذشته فرهنگسرای آی تی بود كه در سال 92 به فرهنگسرای رسانه تغییر نام پیدا كرد و در این مدت نیز فعالیت هایی در حوزه فیلم و فضای مجازی در این محل انجام شده است.
وی بیان كرد: رسالت اصلی فرهنگسراها كه تدوین و تعریف شده اینگونه است كه در این محل ها باید 30 درصد فعالیت های عمومی و 70 درصد فعالیت در حوزه تخصصی كه برای آنها تعریف شده انجام شود.
زمانی كه از وی در زمینه اطلاع از اقدامات تخصصی رسانه ای كه ممكن است در فرهنگسرای رسانه انجام شود و همچنین اهداف و برنامه ریزی های مدنظر در این زمینه سوال شد گفت: احتمالا در روزهای آینده من در این سمت باقی نخواهم ماند و بهتر است كه جواب این سوال ها را از رئیس اداره فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی شهرداری شیراز طلب كنید كه بصورت مستقیم مسول فرهنگسراهای شیراز است.

**بی پاسخ گذاشتن سوال
در پی تماس خبرنگار ایرنا با علیرضا احمدی رئیس اداره فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی شهرداری شیراز، او حاضر به پاسخ دادن به سوالات در زمینه های مربوط نشد.
گزارش از محمدامین افشارپور
9873 /1876
۰ نفر