سیدمحمد موسوی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: امسال سه میلیارد ریال اعتبار برای خرید پروانه چرای دام دامداران منطقه میاندشت هزینه می شود.
وی افزود: پارسال نیز با تامین سه میلیارد ریال اعتبار، پروانه چرای یكهزار و 500 دام در میاندشت جاجرم خریداری و از حضور دام در این منطقه كاسته شده بود.
موسوی اضافه كرد: خرید پروانه چرای دام به منظور كاهش حضور دام و سگ های گله در منطقه و به دنبال آن افزایش امنیت گونه ارزشمند و در معرض انقراض یوزپلنگ در میاندشت اجرا می شود.
وی تصریح كرد: بر اساس آمار مشاهده یوزها در منطقه حفاظت شده میاندشت جاجرم، این منطقه با داشتن بیشترین شمار یوز در واحد سطح، پویاترین زیستگاه یوز آسیایی در كشور به شمار می رود.
موسوی ادامه داد : در سالیان اخیر، چرای دام در میاندشت جاجرم افزایش یافته و حضور سگ های گله، تهدیدی برای زیست گونه یوزپلنگ، بویژه توله های آن به شمار می رود.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست جاجرم تاكید كرد: امنیت یوزها، توسط سگ ها در معرض خطر است و از آنجا كه در سالهای اخیر، جمعیت یوز و توله ها در میاندشت افزایش یافته، باید برای تامین امنیت این گونه ارزشمند، میزان حضور دام ها محدود شود.
وی گفت: كاهش جمعیت دام در منطقه میاندشت، سبب بهبود وضعیت مراتع و كمك به افزایش جمعیت آهوان به عنوان طعمه یوز می شود.
موسوی اظهار داشت: اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان برای چرای 15 هزار راس دام در منطقه میاندشت پروانه صادر كرده كه بر اساس برنامه ریزی ها، شمار پروانه های حذف شده در این منطقه، امسال به سه هزار راس می رسد و حذف مابقی پروانه ها در برنامه های سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد.
وی افزود: نهال كاری گونه های آتریپلكس و قره داغ در 250 هكتار از عرصه های میاندشت جاجرم از دیگر اقدامات برای بهبود مراتع، افزایش جمعیت آهوان و حمایت از یوزپلنگ آسیایی است.
موسوی، حضور آهوان در مناطق پیرامونی روستاها را یكی از تهدیدها برای این گونه دانست و از دامداران و روستاییان خواست از آسیب رساندن به آهوان خودداری كنند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست جاجرم اظهار داشت: در این سال ها، مردم به اهمیت حفاظت از یوز آسیایی به عنوان گونه ارزشمند در تنوع زیستی، واقف شده اند و روستاییان هم همكاری های خوبی دارند البته از روستاییان و جوامع محلی انتظار می رود در این باره همكاری ها را بیشتر كنند.
ایجاد پارك ملی «ضامن آهو» با 15 هزار هكتار وسعت، از دیگر اقدامات موثر سالیان اخیر در منطقه حفاظت شده میاندشت جاجرم برای زیست و ماندگاری یوز و توله های آن است.
پناهگاه حیات وحش میاندشت و پارك ملی ضامن آهوی جاجرم، عرصه ای امن برای تولید مثل و زاد و ولد یوز به شمار می رود.
«كوشكی»، یوزپلنگ نر منطقه میاندشت جاجرم كه در شرایط نیمه اسارت نگهداری می شد، چهار سال پیش برای اجرای طرح تكثیر این گونه به تهران منتقل شد.
منطقه حفاظت شده میاندشت، 85 هزار هكتار وسعت دارد و از امن ترین زیستگاه های یوز ایرانی محسوب می شود.
منطقه میاندشت جاجرم كه در سال 1352 زیر حفاظت قرار گرفته، پوشیده از دشت های وسیع با اقلیمی خشك، نیمه خشك و تراكم گیاهی نسبتا مطلوب است.
وجود رودخانه كال شور سبب شده تا منطقه حتی در زمان خشكسالی هم چندان با مشكل كم آبی روبه رو نباشد.
7185/5132
با خرید پروانه چرای دام توسط محیط زیست؛
یوزهای جاجرم قلمرو خود را بازپس می گیرند
۲۶ آبان ۱۳۹۷، ۱۲:۱۵
کد خبر:
83102333
بجنورد - ایرنا- رئیس اداره حفاظت محیط زیست جاجرم گفت: به منظور حمایت از یوزپلنگ آسیایی و كاهش حضور دام در زیستگاه ها، پروانه چرای یكهزار و 500 راس دام گله داران در منطقه میاندشت جاجرم، خریداری می شود.