۱۰ شهریور ۱۳۹۸، ۱۷:۴۶
کد خبرنگار: 1226
کد خبر: 83460527
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

قلمرو یوزپلنگ‌ها در میاندشت جاجرم افزایش می‌یابد

۱۰ شهریور ۱۳۹۸، ۱۷:۴۶
کد خبر: 83460527
قلمرو یوزپلنگ‌ها در میاندشت جاجرم افزایش می‌یابد

بجنورد- ایرنا- اداره کل محیط‌زیست خراسان شمالی امسال پروانه چرای سه هزار راس دام در میاندشت جاجرم را می‌خرد تا گله‌ها و سگ‌های چوپانان از این عرصه خارج شده و قلمرو یوزپلنگ‌ها افزایش یابد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: پارسال با خرید پروانه چرای یکهزار و ۵۰۰ راس دام، پنج هزار هکتار از عرصه‌های میاندشت جاجرم از گله گوسفندان و سگ‌های چوپانان خالی شد و امسال تلاش داریم تا دو برابر این میزان، دام چوپانان را از این عرصه خارج کنیم.

سیداصغر مطهری اظهار داشت: بر اساس اعلام اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان، ۱۵ هزار دام در میاندشت جاجرم پروانه چرا دارد و اعتبار مورد نیاز برای خارج کردن دام و خرید پروانه چرا، رقم بالایی است.

وی افزود: یکی از نگرانی های ما برای حفاظت از یوزپلنگ، حضور گله های دام و سگ های چوپانان در عرصه های میاندشت است.

وی تصریح کرد: حضور دام و چرای زیاد سبب شده تا وضعیت مراتع مناسب نباشد بر این اساس کاهش میزان تولید علوفه در مراتع و از بین رفتن آن، تهدیدی برای زیست آهوان به عنوان طعمه اصلی یوزپلنگ ها به شمار می رود.

مطهری خاطرنشان کرد: با از بین رفتن و یا خسارت دیدن مراتع، میزان تولید علوفه در منطقه کاهش یافته،  البته خشک سالی ها هم در این زمینه موثر بوده و سبب کاهش میزان تولید علوفه شده است از این رو آهوان به ناچار برای یافتن غذا، در روستاهای اطراف حضور می یابند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی تصریح کرد: حضور آهوان در باغ ها و مزارع کشاورزان، تهدید برای این گونه است البته با بارندگی های خوب امسال، مشکل کمبود تولید علوفه در مراتع کمتر شده و وضعیت مراتع بهبود یافته است.

وی افزود: حضور سگ های گله هم سبب ناامن شدن محیط برای یوزپلنگ ها در میاندشت جاجرم شده است، سگ ها نه تنها تهدید برای توله ها بلکه برای یوزهای بالغ هم سبب ناامنی هستند.

وی با بیان اینکه منطقه میاندشت جاجرم، تنها زیستگاه پویا و تنها زیستگاه مولد یوزپلنگ در کشور است گفت: توله یوزها پس از تولد در این منطقه، معمولا به منطقه توران در استان سمنان می روند.

مطهری اظهار داشت: یوزپلنگ، حیوانی قلمرو طلب است و گستره منطقه میاندشت در جاجرم، پاسخگوی قلمرو این حیوان نیست از این رو این گونه ارزشمند پس از تولد برای افزایش قلمرو به استان سمنان می روند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی خاطرنشان کرد: یوزها به هنگام عبور از جاده، بعضا دچار حادثه تصادف می شوند و جان خود را از دست می دهند در این زمینه راه و شهرسازی باید نسبت به نصب تابلوهای هشدار اقدام کند.

بر اساس آمار مشاهده یوزها در منطقه حفاظت شده میاندشت جاجرم، این منطقه با داشتن بیشترین شمار یوز در واحد سطح، پویاترین زیستگاه یوز آسیایی در کشور به شمار می رود.

منطقه حفاظت شده میاندشت، ۸۵ هزار هکتار گستره دارد و از امن ترین زیستگاه های یوز ایرانی محسوب می شود.

منطقه میاندشت جاجرم که در سال ۱۳۵۲ زیر حفاظت قرار گرفته، پوشیده از دشت های وسیع با اقلیمی خشک، نیمه خشک و تراکم گیاهی نسبتا مطلوب است.

وجود رودخانه کال شور سبب شده تا منطقه حتی در زمان خشکسالی هم چندان با مشکل کم آبی روبه رو نباشد.

۷۱۸۵/  ۶۰۴۲

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha