۱۴ آذر ۱۳۹۷، ۹:۵۵
کد خبر: 83123345
T T
۰ نفر
مقام موسيقي هرايي مازندران در فهرست آثار ملي ثبت شد

ساري - ايرنا - مقام ' هرايي ' از مهم ترين مقام هاي موسيقي مازندران به عنوان نخستين مقام موسيقايي استان در فهرست آثار ناملموس و معنوي كشور ثبت شد.

به گزارش خبرنگار ايرنا، مقام هرايي از فني‌ ترين و با ساختارترين آوازهاي مازندراني است كه در شرق مازندران مرسوم است.
هرايي به معناي ' ناله اي از ته دل ' است كه اصولا به عنوان پيش درآمد آواز كتولي خوانده مي شود و داراي آوازي كشيده و سنگين و طول جملات آن بلند است. خوانندگان كتول در اجراي آواز هرايي معمولا از اشعار عرفاني استفاده مي كنند.
كارشناسان موسيقي مازندراني مقام هرايي را از فني‌ ترين و با ساختارترين آوازهاي مازندراني مي دانند كه بيشتر در شرق اين استان مرسوم است.
بهار شكارچيان، ارزمون شكارچيان و نظام شكارچيان از مهم ترين خواننده هاي مقام هرايي هستند .
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مازندران در باره ثبت اين مقام آوازي به خبرنگار ايرنا گفت: مقام هرايي نخستين سبك موسيقي مازندران به عنوان گنجينه زنده بشري و بخشي از هويت مردم استان مازندران، هفته گذشته در ليست آثار ملي كشور ثبت شد.
سيف لله فرزانه با بيان اينكه اين سبك از موسيقي در شرق استان بويژه در شهرستان بهشهر رواج دارد، افزود: طبق اسناد موجود اساتيد بنامي كه در اين مقام تبحر خاص داشتند از كوليان و گدارهاي ساكن در اين منطقه بودند كه با استادي تمام توانستند موسيقي برگرفته از نواحي ديگر را با لهجه هاي مازندران به هم آميخته و مقامي مستقل را در دوازده قسمت كه به عنوان دوازده چله هرايي شناخته مي شود، بنوازند.
وي ثبت اين اثر را به عنوان ميراث ناملموس و معنوي استان مازندران مهم دانست و گفت: مقام هرايي روايتي صادقانه از تاريخ و موسيقي به دور از زد و بندهاي سياسي را شامل مي شود كه سبك زندگي و فرهنگ مردم منطقه را روايت مي كند.
فرزانه افزود: اگرچه امروزه به دليل تغيير سبك زندگي و حجوم موسيقي هاي غير بومي، موسيقي اصيل را به حاشيه رانده است، اما ثبت اين ميراث هويتي مي تواند نقطه آغازي باشد براي معرفي اين نوع از موسيقي به نسل جديد استان و احياي موسيقي هراتي ميان نسل جوان.
وي از ثبت فنون برداشت كولك (گلپر) مربوط به روستاي كوهستاني تيراسم شهرستان بابل نيز خبر داد و گفت: مهارت در دست بافته هاي جاجيم بافي آلاشت سوادكوه نيز كه در ليست آثار ملي به ثبت رسيده به عنوان يكي از صنايع دستي رايج در ايران است كه ازديرباز بين خانواده‌هاي روستايي و عشايري رواج داشته‌است.
7335/1654