ماجرا از ديدار سپاهان و پرسپوليس آغاز شد و گلي كه سرخپوشان از روي نقطه پنالتي به ثمر رساندند. اين موضوع صحبتهاي تند قلعهنويي عليه فغاني را به همراه داشت و البته كارشناسان داوري هم تأييد كردند كه پنالتي اشتباه اعلام شده است. هفته قبل از آن هم برانكو در حملاتي كم سابقه عليه داوري موضع گرفت. پس از آن نوبت به آبيهاي تهران رسيد و در بازي استقلال و پديده كه قضاوت آن برعهده محمد حسين زاهدي فر بود، گل صحيح استقلال توسط كمك داور آفسايد اعلام شد. در هر حال نيم فصل اول ليگ برتر در شرايطي به اتمام رسيد كه اكثر مربيان اعتراضاتي به داوري داشتند و حال صحبت از ورود VAR و استفاده از آن در نيم فصل دوم است.
با تمام اين اوصاف، رئيس دپارتمان داوري معتقد است عملكرد داوران چندان هم بد نبوده است. داوود رفعتي در اين خصوص به خبرنگار «ايران» گفت: «از نظر من نحوه قضاوت داوران نه تنها بد نبوده، بلكه ايدهآل بود. هجمههايي كه عليه داوري وجود دارد، واقعي نيست. همه تيمها هم به يك اندازه از اشتباه سود و زيان بردند.»
در بخشي از برنامه دوشنبه شب «90»، نحوه قضاوت داوران در نيم فصل اول بررسي شد. عادل فردوسيپور و نويد مظفري (كارشناس داوري حاضر در برنامه) توضيحاتي راجع به سود و زيان 16 تيم ليگ برتري از داوريها عنوان كردند و براساس آمار استخراج شده ذوب آهن و نساجي بيش از همه تيمها از داوري متضرر شدند و پيكان و پديده منفعت بردند. رفعتي با تأكيد براينكه نحوه استخراج و آمار برنامه «90» به هيچ وجه صحيح نيست، افزود: «همين تيمهايي كه شلوغ ميكنند و ميگويند كه ما طلب داريم، هيچ طلبي ندارند. آناليز ما با آناليز آن برنامه متفاوت است. آناليز ما براساس گزارش ناظر بازي است و 4 كارشناس داوري فيلم بازي را مشاهده ميكنند و در مورد اشتباهات نظر ميدهند. اگر اشتباهات توسط ناظران درست تشخيص داده شود، داور بازي را جريمه ميكنيم. البته جرايم ما جرايم مادي نيست چرا كه داوران ما حرفهاي نيستند، ما به داوري كه اشتباه ميكند، بازي كمتري ميدهيم اما آن داور را محروم نميكنيم.»
او به بازي استقلال و پديده اشاره كرد: «در آن بازي آفسايد به اشتباه اعلام شد و من اين را قبول دارم اما پس از آن نيوماير، هافبك استقلال و صيادمنش، مهاجم اين تيم بعد از سوت داور به توپ ضربه زدند و داور بايد به آنها كارت زرد نشان ميداد كه اين كار را نكرد. محمد دانشگر، بازيكن استقلال بايد در دقيقه 11 اخراج و استقلال 10 نفره ميشد اما اين اتفاق نيفتاد. در آن بازي هر دو تيم از داوري سود بردند و اين گونه نيست كه يك تيم صرفاً از داوري سود ببرد يا زيان ببيند.» رئيس دپارتمان داوري در پاسخ به اين سؤال كه چگونه ميتوان اين اشتباهات را كمتر كرد، بيان داشت: «داوراني كه اين روزها مورد هجمه قرار گرفتهاند داوران امروزي نيستند و سالهاست كه در حال قضاوت هستند. فدراسيون وظيفه خود را به درستي انجام ميدهد و براي بالا بردن آمادگي جسمي و فني داوران كلاسهايي برگزار ميكند و اشكالات را به داوران ميگويند. علاوه بر اين ما كلاسهاي روانشناسي براي داوران برگزار ميكنيم تا داوران را از نظر ذهني نيز آماده كنيم.»
اما آيا اين اقدامات دپارتمان داوري كافي است؟ رفعتي اين گونه پاسخ اين سؤال را داد: «ما از طريق جيپياس آمادگي بدني داوران را چك ميكنيم و اين كارها در حال انجام است اما ما در اين مسير تنها هستيم. داوران ما در كشورهاي ديگر براحتي قضاوت ميكنند اما در كشور شرايط متفاوت است چرا كه هواداران تيمها در كشورهاي ديگر اشتباهات داوري را ميپذيرند اما در اينجا اين اتفاق نميافتد و قضاوت براي داوران سختتر ميشود.» او به برگزاري كلاسهاي جديد براي تيمها اشاره كرد و گفت: «ما از سازمان ليگ درخواست كرديم تا كلاسهاي دانش افزايي براي تيمها برگزار كند كه اين كلاسها با حضور مربيان، سرپرستها و كاپيتانهاي 16 تيم ليگ برتر برگزار ميشود و اين افراد را با انواع خطاها و كارتها آشنا كنيم تا تيمها با آگاهي در مورد مسائل داوري صحبت كنند. قرار است اين كلاسها اواسط دي ماه برگزار شود.»
پس از اشتباهات داوري و حواشي بسيار در مورد اين موضوع صحبت از VAR در ليگ ايران شد كه البته در اين مورد هم نظرها مختلف است. برخيها اجراي اين طرح را به دليل ضعف سخت افزاري در ورزشگاههاي كشور ناممكن ميدانند و برخي ديگر ممكن.
رئيس دپارتمان داوري درخصوص اجراي اين طرح خبرهاي جالبي در اختيار خبرنگار «ايران» قرار داد: «قرار است با كمك يك شركت داخلي اين سيستم تهيه و هفته آينده در تهران تست شود. در مرحله اول سيستم را داخل زمين ميگذاريم و تست ميكنيم، در مرحله بعد با برگزاري يك بازي اين دستگاه را تست ميكنيم. ورزشگاه آزادي، نقش جهان، فولاد آرنا و امام رضا(ع) قابليت استفاده از اين دستگاه را دارند و ميتوانيم در نيم فصل دوم در اين 4 ورزشگاه از تكنولوژي VAR بهره ببريم.»
منبع: روزنامه ايران؛ 1397،9،28
گروه اطلاع رساني **1699**2002
تهران- ايرنا- هفتههاي پاياني نيم فصل اول ليگ برتر، يك موضوع تكراري داشت؛ اعتراض به داوران و هجمه زياد به داوري مسابقات. گرچه اعتراض به داوري تقريباً از همان هفتههاي ابتدايي وجود داشت اما در اواخر نيمفصل به اوج خود رسيد.