به گزارش ايرنا، كردستاني ها با حدود 50 هزار تُن اولين توليد كننده محصول توت فرنگي در كشور هستند و با توجه به شرايط جغرافيايي اين استان، بهره برداران همه ساله به دليل سرماي ديررس بهاره و بارش تگرگ دچار خسارت هايي مي شوند.
در بهار سال جاري بر اثر اين بلايا يك هزار و 200 هكتار از سه هزار و 200 هكتار از اراضي آبي اختصاص يافته استان به كشت توت فرنگي بين 10 تا 50 درصد خسارت ديد كه اين ميزان 25 درصد عملكرد برداشت اين محصول را كاهش داد.
سازمان جهاد كشاورزي كردستان از چند سال قبل در طرحي نوين به دنبال كاهش اين آسيب و به حداكثر رساندن ميزان توليد و درآمد بهره برداران اين استان است و در اين راستا پاييز امسال ايجاد تونل براي توت فرنگي در مزارع را كليد زده است.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي كردستان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با بيان اينكه طرح ايجاد تونل براي مزارع توت فرنگي به صورت آزمايشي در 300 متر مربع از باغات استان انجام شده است، گفت: كشاورزان مي توانند كمك ها و راهنمايي هاي لازم را از كارشناسان باغباني اين سازمان در شهرستان هاي مختلف بگيرند و علاوه بر آن براي احداث سازه هاي آن از محل اعتبارات بانك كشاورزي تسهيلات دريافت كنند.
محمد فريد سپري اضافه كرد: اين طرح براي بهبود پيشرفت سبز شدن گياه در فصل پاييز و زمستان، كاهش 100 درصدي آسيب تگرگ و جلوگيري از سرمازدگي گياه هنگام فرا رسيدن سرماي زودرس پاييزه و ديررس بهاره كاربرد دارد و پيش بيني مي شود در حالت كلي حداقل حدود 70 درصد از آسيب ها را جلوگيري كند.
وي با اشاره به اينكه برخي از ارقام كشت شده توت فرنگي در اين استان در دو فصل پاييز و بهار محصول مي دهند، افزود: با اين طرح مي توان با توليد محصول در فصل پاييز (مهر و آبان) و فروش محصول با بالاترين قيمت تحركي در درآمد كشاوزان استان ايجاد كرد.
سپري يادآور شد: همچنين با احداث اين تونل ها، توت فرنگي از بارندگي هاي فراوان بهاره رها شده و روند تلقيح در آن به خوبي انجام مي شود و علاوه بر آن بيماري آنتراكنوز در اين محصول نيز به شدت قابل كنترل است.
به گزارش ايرنا، اين ميوه به تنهايي با سه هزار و 200 هكتار سطح زير كشت و توليد حدود 47 هزار تني در سال، نان آور بيش از 13 هزار بهره بردار باغي كردستان است.
باغداران و كشاورزان اين استان با تامين حدود 75 درصد از اين محصول در كشور رتبه اول را در توليد توت فرنگي ايران به خود اختصاص داده اند.
توت فرنگي كردستان به ترتيب بيشتر در شهرستانهاي سنندج، كامياران، مريوان و سروآباد توليد مي شود.
توت فرنگي به عنوان ملكه ميوه ها در آسيا شناخته مي شود، ميوه اي سرشار از ويتامين ها و مواد مغذي كه خواص و فوايد درماني زيادي دارد و حاوي مقادير زيادي آنتي اكسيدان، فيبر و ويتامين است.
توت فرنگي گياهي چند ساله است و در طول زمان باردهي امكان دارد بر اثر حوادثي مانند خشكسالي، سرمازدگي و آتش سوزي قسمت هاي از مزرعه آسيب ببيند به همين خاطر كشاورزان بايد در طول سال از اين ميوه مراقبت كنند.
راه اندازي صنايع تبديلي و بسته بندي وابسته به اين محصول و اختصاص غرفه ويژه توت فرنگي كاران در ميدان ميوه و تره بار تهران به عنوان مركزي براي پخش اين ميوه در ساير بازارها مي تواند گام بسيار مهمي براي رونق اين محصول در داخل كشور باشد.
استان كردستان به دليل قابليت ها و پتانسيل هاي مناسبي از جمله مرزي بودن 2 شهرستان بانه و مريوان به عنوان فرصتي ديگر و گذرگاهي براي خروج محصولات استان به كشورهاي همسايه بويژه كشور عراق، مي تواند بازار خارجي بسيار خوبي براي توت فرنگي اين استان باشد.
درآمد ناخالص بخش كشاورزي استان در سال 96 بيش از 41 هزار و 54 ميليارد ريال برآورد شده كه شامل 16 هزار و 9 ميليارد ريال آن در زمينه زراعت ، هشت هزار و 855 ميليارد ريال آن درزمينه باغباني و 16 هزار و 190 ميليارد ريال آن در زمينه دام و طيور و آبزيان بوده است.
بر اساس آخرين سرشماري كشاورزي (سال 1393) تعداد 113 هزار و 630 بهره بردار بخش كشاورزي در سطح 163 هزار 873 واحد بهره برداري در اين استان مشغول فعاليت هستند.
از اين تعداد بهره بردار 88 هزار و 292 مورد مربوط به زير بخش زراعت، 46 هزار و 41 مورد مربوط به زيربخش باغباني و مابقي آن مربوط به زير بخش امور دام و طيور و صنايع كشاورزي است.
3034/9102
سنندج - ايرنا - توت فرنگي به عنوان يك محصولي استراتژيك در استان كردستان براي حفاظت از بلاياي طبيعي زير چتر حمايتي تونل هاي پلاستيكي مي رود.