نواي هشدارها براي پرشدن قبرستان دارالرحمه گاه چنان بلند مي شود كه مردم كلان شهر شيراز نگران وضع خود و اطرافيانشان پس از مرگ هم مي شوند و مي گويند آرامگاه ابدي معناي خود را از دست داده است.
برخي از مردم هم آرزو مي كنند كاش مي شد زمان مرگ را چنان تنظيم كرد كه وعده هاي بهره برداري از بهشت احمدي محقق شده باشد و بتوان به اين بهشت رسيد.
گفته مي شود قبرستان فعلي شيراز موسوم به دارالرحمه ديگر ظرفيت دفن مرده ندارد و چهار طبقه شدن گورهاي اين محل گواه اين مدعاست و گويا تاكنون نيز 100 هزار نفر بيش از ظرفيت در اين محل، ميت دفن شده و لازم است چاره اي براي اين مساله انديشيده شود.
بنا به گفته مسئولان دارالرحمه شيراز، حتي مدتي است جاده ها و مسيرهاي پياده رو نيز در اين قبرستان تبديل به قبر شده كه اين كار مقطعي است و بيش از اين جوابگو نخواهد بود و زور آخري بوده كه براي دفن مرده در اين محل زده شده است.
قبرستان جديد شيراز در منطقه دريمه با فاصله 13 كيلومتري از شمال شرق اين كلانشهر قرار دارد اما بعد از حدود 24 سال كه بناي ايجاد آن گذاشته شده به بهره برداري كامل نرسيده و هنوز مشكلات زيادي نظير نداشتن غسالخانه فعال، سردخانه،مسير دسترسي مناسب و روشنايي كافي، نبود شعبه هاي پزشكي قانوني و ثبت احوال در اين محل با توجه به فاصله نسبتا طولاني تا شيراز و همچنين عدم استقرار نيروي انتظامي و تامين امنيت در اين محل وجود دارد.
آرامستانهاي مختلفي در شيراز ميزبان اموات شيرازي ها بوده،از دارالسلام گرفته كه شروع دفن در اين محل به حدود 13 قرن پيش بر مي گردد و حدود هزار و 200 سال سراي آخر اهالي شيراز بوده تا دارالرحمه كه 51 سال ديرينگي دارد و ماه هاست كه فرياد تكميل ظرفيت آن شنيده مي شود.
يكي از وظايفي كه براساس بند 13 ماده 55 قانون شهرداري ها بر دوش اين نهاد گذاشته شده غسل، تدفين و دفن ميت و ايجاد آرامستان است اما شيراز يكي از آخرين شهرهاي ايران است كه سازمان آرامستان هاي آن هنوز در حال تشكيل شدن است در صورتي كه در بسياري از شهرهاي ديگر اين سازمان دهها سال پيش و حتي قبل از انقلاب اسلامي تشكيل شده،امري كه دليل آن نيك انديشي اهالي اين خطه است زيرا فردي به نام يوسف ناجي پس از تكميل ظرفيت قبرستان قديمي شيراز(دارالسلام) در سال 1346 حدود 53 هكتار زمين را از مالكين خريداري و وقف دفن ميت در شيراز كرد و تاكنون نيز اين محل كه هيات امنايي اداره مي شود، جور دفن ميت در اين شهر را كشيده است و شايد اين مساله عاملي بوده كه خيال مسئولان امر را از اين بابت راحت كرده، اما اكنون ديگر ظرفيت اين محل تكميل شده و نياز است كه متوليان اصلي پس از سال ديگر حركتي از خودشان نشان دهند.
** جنبه شرعي تملك زمين هاي آرامستان جديد
رئيس كميسيون سلامت، محيط زيست و خدمات شهري شوراي شهر شيراز نيز هفته گذشته در جمع خبرنگاران با اشاره به چند طبقه شدن قبور در دارالرحمه شيراز گفت: دارالرحمه فعلي شيراز ظرفيت ندارد و راه اندازي سريع بهشت احمدي و رفع مشكلات آن ضرورت دارد.
قاسم مقيمي با اشاره به تملك زمينهاي در مسير بهشت احمدي افزود: با توجه به اهميت مباحث شرعي در آرامستان براي دفن اموات، بايد به امر تملك زمينها براي آماده سازي بهشت احمدي توجه ويژه شود.
مقيمي بر ضرورت استقرار تجهيزات به روز سردخانه، استقرار پاسگاه و سرويس رفت و آمد مردم براي بهشت احمدي تاكيد كرد.
** قبرهاي شخصي
رئيس هيات امنا و مدير دارالرحمه شيراز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا اعلام كرد: دارالرحمه شيراز ديگر ظرفيت پذيرش ميت ندارد و اشباع شده است.
علي انصاري افزود: حدود 15 هزار قبر خالي در دارالرحمه شيراز وجود دارد كه در اختيار دارالرحمه نيست چون مالك خصوصي دارد و نمي توان در اختيار همگان قرار گيرد.
**مسيرهايي كه گور شده
انصاري ادامه داد: به دليل كمبود گور بخشي از مسيرهاي داخلي قبرستان دارالرحمه شيراز در ماه هاي گذشته تخريب و به قبر تبديل شده كه آن هم حداكثر شش ماه ديگر پاسخگوي دفن ميت در شيراز خواهد بود.
وي با اشاره به اينكه منزل همه انسان ها روزي آرامستان خواهد بود افزود: دارالرحمه و گورستانهاي محلهاي ديگر پاسخگوي دفن ميت در شيراز نيست و براي اين مساله بايد فكر كلاني كرد كه البته اقداماتي از سالهاي گذشته در شيراز انجام شده كه اكنون بايد شوراي شهر و شهردار فعلي شيراز همت كنند و راه هاي دسترسي به آرامستان بهشت احمدي را سامان دهند و زيرساخت هاي لازم ديگر را نيز فراهم كنند.
**كاركنان دارالرحمه بيكار نشوند
رئيس هيات امنا و مدير دارالرحمه شيراز گفت: مسئولان شهرداري شيراز بايد اين مساله را مدنظر داشته باشند كه پرسنل دارالرحمه شيراز كه ساليان سال زحمت خدمات دهي به شهروندان شيرازي را كشيده اند و به نحوي وظيفه شهرداري را بدون ديده شدن انجام مي دادهاند اكنون با تكميل ظرفيت اين محل، بيكار نشوند.
انصاري با اشاره به اينكه بخشي از خدمات دارالرحمه شيراز نظير خودروهاي حمل كننده جنازه،نظافت و امنيت به شركت هاي خصوصي واگذار شده گفت: در حال حاضر حدود 50 نفر بطور مستقيم زيرنظر دارالرحمه مشغول فعاليت هستند.
**450 هزار ميت در دارالرحمه دفن شده
رئيس سازمان آرامستانهاي شيراز هم گفت: پيش بيني اوليه براي دارالرحمه، دفن 350 هزار ميت بوده در صورتي كه اكنون بيش از 450 هزار ميت در اين محل دفن شده و اكنون صد هزار نفر بيش از ظرفيت دارالرحمه شيراز در آن دفن شده است.
عليرضا چراغي ادامه داد: با در نظر گرفتن پرسنل دارالرحمه شيراز اكنون حدود 150 تا 160 نيرو در دارالرحمه مشغول كار هستند كه نيروي شهرداري محسوب نمي شوند.
وي در مصاحبه با ايرنا اضافه كرد: سازمان آرامستان شيراز، در رديف آخرين آرامستان كشور است كه در حال شكل گيري است در صورتي كه اغلب سازمانهاي مشابه در شهرهاي كشور قبل از انقلاب اسلامي ايجاد شده و در شيراز چون تاكنون دارالرحمه شيراز وجود داشته و مشكلي از اين حيث نبوده، تشكيل نشده است.
رئيس سازمان آرامستانهاي شيراز گفت: در حال حاضر مسائل زيست محيطي و بهداشتي نيز گوشزد مي كند كه بايد آرامستان شيراز از محل فعلي انتقال پيدا كند.
وي با بيان اينكه شهرداري شيراز در سال 73 بناي آرامستان جديد شيراز را در زميني به مساحت 466 هكتار گذاشت افزود: بخش اعظم كار احداث آرامستان شيراز از سال 88 تاكنون انجام شده و در حال حاضر نيز سردخانه اين محل در حال ساخت است كه بزرگترين و مجهزترين سردخانه كشور خواهد بود.
چراغي اضافه كرد: تلاش داريم بزودي زيرساخت مورد نياز آرامستان جديد شيراز ايجاد و دارالرحمه شيراز به مرور زمان كم رنگ شود و نيروهاي خدمات رسان در اين محل نيز در آرامستان جديد شيراز (بهشت احمدي) بكارگيري و مشغول كار شوند.
رئيس سازمان آرامستانهاي شيراز با اشاره به اينكه سردخانه بهشت احمدي اكنون در مرحله حدود 95 درصدي پيشرفت فيزيكي قرار دارد، گفت: قبل از پايان سال جاري سردخانه آرامستان جديد تكميل و تمام امور مربوط به شست و شو و نگهداري اموات در همين محل انجام خواهد شد.
** وعده اي ديگر؛ آماده سازي تا بهمن و بهره برداري تا اسفند
وي بر آماده سازي بهشت احمدي تا بهمن ماه 97 تاكيد كرد و افزود: به دليل موضوعيت نداشتن بهرهبرداري رسمي از بهشت احمدي در ايام دهه فجر 97،لذا با برنامه ريزي كه انجام خواهد شد قبل و يا بعد از دهه فجر و احتمالا در اسفندماه 97 آرامستان جديد شيراز به بهره برداري رسمي خواهد رسيد.
** استقرار امكانات و خدمات
رئيس سازمان آرامستانهاي شيراز گفت: شهروندان شيرازي هيچگونه هزينه اي براي زمين در بهشت احمدي پرداخت نخواهند كرد و تنها مبلغي جزئي براي شست و شو و تدفين دريافت مي شود.
چراغي يكي از عامل هاي موفقيت شهرهاي پيشرفته جهان را اعمال مديريت يكپارچه شهري دانست و گفت: در همه شهرهاي كشور ما مديريت يكپارچه شهري وجود ندارد و اكنون يكي از موضوعاتي كه ما در آرامستان جديد دنبال مي كنيم استقرار دائم نيروي انتظامي در اين محل است كه درآينده مشكل امنيتي در اين مجموعه ايجاد نشود و در پي آن با استقرار پليس مي توان در اين محل عابر بانك و خودپرداز نيز نصب كرد و يا در حال رايزيني براي نصب روشنايي مسير و استقرار اورژانس هستيم كه انجام شود.
رئيس سازمان آرامستانهاي شيراز با اشاره به اينكه اين سازمان به دنبال استقرار شعبه هايي از پزشك قانوني و ثبت احوال در بهشت احمدي است،اظهار داشت: آرامستان جديد شيراز حدود 13 كيلومتر از شيراز فاصله دارد و نبايد مردم و داغداران براي انجام امور اداري يكسره در حال تردد مسير شيراز به آرامستان بهشت احمدي باشند.
**جلوگيري از قبرفروشي؛ توجه به روشنايي و تابلو راهنما
سيروس پاك فطرت عضو شوراي اسلامي شهر شيراز گفت: با توجه به موقعيت و ارائه خدمات مناسب در بهشت احمدي، بايد پارامترهاي نظارتي تعريف شود تا افراد سودجو نتوانند فرصتي براي فروش و واگذاري قبور در آرامستان جديدي شيراز داشته باشند.
علي ناصري عضو ديگر شوراي اسلامي شهر شيراز نيز گفت: وضعيت نامناسب روشنايي و نصب نشدن تابلوهاي راهنمايي در مسير منتهي به آرامستان بهشت احمدي موجب بروز مشكل براي مردم شده كه بايد سريعا اين وضعيت اصلاح شود.
ناصري با اشاره به وضعيت ماشينهاي حمل و نقل متوفي افزود: تعرفه و نوع ارائه خدمات، ايمني و بهداشت راننده و خودرو از مواردي است كه بايد به آن توجه ويژه شود.
وي بر ضرورت توجه به استقرار باجه ثبت احوال و استقرار پزشك قانوني در بهشت احمدي نيز تاكيد كرد.
گزارش از محمدامين افشارپور
9873 /1876
شيراز-ايرنا- بارها برخي مسئولان هشدار داده اند ظرفيت قبرستان فعلي شيراز (دارالرحمه) تكميل شده و بعضي ديگر از مسئولان وعده بهره برداري از قبرستان جديد شيراز (بهشت احمدي) داده اند كه هشدارها و وعده ها نتيجه اي جز دغدغه و دلشوره نداشته است.