البته محدوديت درگزارشگري و حضور در برنامههاي ورزشي كه ظاهرا ريشه در اختلافات با مديران شبكه سه صداوسيما دارد! او كارگردان برنامهساز و مجري است اما اكنون در جايگاهها مشاهده نميشود. بيتعارف محدوديت فردوسيپور را نميتوان بدون توجه به نقشآفريني مدير جديد شبكه سه ارزيابي كرد؛ از همان زمان انتصاب فروغي به عنوان مدير شبكه سه انتقادات زيادي روانه مديريت صداوسيما شد. فروغي پيش از اين رئيس مركز بسيج سازمان صداوسيما بود و بنابراين نميتوان او را فرد باتجربهاي در اداره يكي از مهمترين شبكههاي سيما دانست.
او فارغالتحصيل كارشناسي ارشد حقوق عمومي دانشگاه امام صادق(ع) است. فروغي سر ناسازگاري با فردوسيپور را از همان ابتدا عيان كرد چنانكه در ابتدا به كارلوس پويول، ستاره مطرح فوتبال جهان اجازه حضور در برنامه ويژه جام جهاني را نداد كه با دلخوري و قهر فردوسيپور همراه شد. پخش نشدن دو هفتهاي برنامه 90 كه با بهانه همزماني با مسابقات ليگ ملتهاي اروپا آغاز شد و با دامن زدن به يك اظهار نظر فردوسيپور كش پيدا كرد، ادامه پروسه عبور از فردوسيپور بود. عادل كه نميخواست برنامه محبوبش كه سالها براي آن زحمت كشيده را از دست بدهد، حتي تن به اجراي برنامه زير 60 دقيقه براي اولين بار هم داد.
** سپردن برنامه به شاگرد فردوسيپور!
بعد از برنامه موفق بيست هجده ويژه جام جهاني پيشبيني ميشد تهيهكنندگي و اجراي برنامه جام ملتهاي آسيا هم به او سپرده شود، اما فردوسيپور جايي در پازل مديران تلويزيون نداشت و شاگرد او ميثاقي اجراي برنامه «آسيا 2019» را برعهده گرفت و با سپردن گزارش بازيهاي ايران به محمدرضا احمدي به بهانه حضور او در امارات، ردي از فردوسيپور در جام ملتهاي آسيا باقي نماند.
برخي معتقدند ميثاقي با علم به اينكه قرار است از او براي كمرنگ كردن فردوسيپور استفاده شود، اجراي برنامه «آسيا 2019» را پذيرفته است. با وجود همه حمايتهاي آشكار و پنهان، به نظر نميرسد صداوسيما در غياب عادل فردوسيپور توانسته باشد رضايت مخاطبانش را جلب كند. شايد يكي از نشانههاي نارضايتي، آمار كساني باشد كه در مسابقه پيشبيني برنامه «آسيا 2019» شركت ميكنند؛ كمتر از 400 هزار نفر در شب بازي تيم ملي آن هم براي مسابقهاي كه جوايز 20 و 30 ميليون توماني دارد!
**آقاي فروغي چه در ذهن داريد؟
سكانسي از پروژه عبور از فردوسيپور با اعلام نتايج نظرسنجي سازمان صداوسيما رقم خورد، جايي كه برنامه 90 كه همواره در سالهاي اخير در جمع پربينندهترين برنامههاي تلويزيون بود، اينبار جايي در فهرست بالانشينها ندارد و پايينتر از خندوانه، برندهباش و حالا خورشيد در رده چهارم قرار گرفته است. برنامهاي كه با ميزان پيامكها و بازخوردها نشان داده كه چه ميزان طرفدار دارد و حتي در روزهاي جام ملتهاي آسيا هم خلأ اين برنامه حس ميشود و حداقل در زمينه فوتبال هيچكدام از برنامهها نتوانستهاند جاي خالي 90 را پر كنند، فعلاً محبوب مديران شبكه سه نيست و بايد ديد اين روند تا چه زماني ادامه دارد. در نهايت پس از مدتها سياسيترين بازي جام ملتهاي آسيا به فردوسيپور رسيد تا گزارش كند.
ديدار تيمهاي عربستان و قطر از دور سوم رقابتهاي گروهي جام ملتها را گزارش كرد و البته در بخشي از آن انتقادات خود به كيروش را علني كرد و در شرايطي كه بازي با نتيجه يك بر صفر به سود قطر در حال پيگيري بود، فردوسيپور با اشاره به حرفهاي مسئولان عربستان درباره جدايي ورزش و سياست گفت: «اين جوري هم نبود كه عربستانيها بايد به قطر 10 تا بزنند و مثلا امارات را يك بر صفر ببرند.»
در شرايطي كه واكنشها نسبت به حرفهاي مسعود دهنمكي پايان ندارد، قطر با پيروزي 0-2 مقابل عربستان به مصاف عراق رفت و عربستان نيز به ژاپن برخورد كرد.» اما اين گزارش به معناي بازگشت عادل فردوسيپور به روزهاي اوج و فراغ بال در گزارش و برنامه سازي و... نيست چرا كه سايه سياست ورزي فروغي بر سر فردوسيپور است.
**چتر حمايتي فروغي بر سر اصولگرايان
به هر حال مدير شبكه سه از هر ابزاري به نمايان ساختن ارادت خود به اصولگرايان استفاده ميكند، چنانكه حتي شايد اگر از او پرسيده شود دليل كمرنگ شدن حضور فردوسيپور چيست پاسخي خواهد داد كه به مسعود دهنمكي پاسخ داده است: «زياد تمايل ندارم در خصوص اين مساله اظهارنظر كنم اما براي من و علاقهمندان اخراجيها اصلا مهم نيست كه عادل فردوسيپور در برنامه نود چه چيزي گفته است، فردوسيپور عددي نيست كه بخواهد درباره اخراجيها حرفي بزند.»
عادل فردوسيپور با زيركي خاصي كنايهاي به رقيب جدي فيلم سينمايي «جدايي نادر از سيمين» زد و در بخش معرفي برنامه نود گفت: «اخراجيها اصلا فيلم خندهداري نيست.» مسعود دهنمكي كه از اين ماجرا به شدت ناراحت است، درباره جمله معروف عادل فردوسيپور كه در برنامه نود عليه اخراجيها به كار برد و گفت: «اگر كسي به اخراجيهاي3 نخنديد، به اين ماجرا خنديد» ميگويد: «زياد تمايل ندارم در خصوص اين مساله اظهارنظر كنم اما براي من و علاقهمندان اخراجيها اصلا مهم نيست كه عادل فردوسيپور در برنامه نود چه چيزي گفته است، فردوسيپور عددي نيست كه بخواهد درباره اخراجيها حرفي بزند».
** نخبهكشي با چه هدفي؟
اثرات منفي تلاش براي عبور از فردوسيپور از برنامههاي ورزشي شبكه سه و شبكه ورزش تبعات خودش را نمايان كرد چنانكه با وجود اينكه صداوسيما تمام بازيهاي جام ملتهاي آسيا را تحت پوشش قرار داده و پخش ميكند، ولي گويا استقبال خاصي از اين بازيها نشده است. برنامهاي، چون فوتبال آسيايي كمتر از 200، 300 هزار پيامك دارد در حالي كه در گذشته و برنامههايي، چون 90 بيش از 1.5ميليون نفر پيامك ميزدند و مورد توجه قرار ميگرفت. دليل اين كاهش مخاطب جز بيعلاقگي جامعه از رفتارهاي سياسي و تلاش براي محدودكردن نخبگان رسانهاي ندارد.
نكته قابل تامل و علني كردن مخالفت مدير جوان اصولگرا با فردوسيپور آن زماني بود كه روابط عمومي شبكه سه صداوسيما اعلام كرد برنامه 90 به دليل «رفتار غيرحرفهاي تهيه كننده و مجري» آن دوشنبه شب پخش نميشود. در بيانيه تند و كم سابقه شبكه سه آمده است كه رفتار عادل فردوسيپور در پي توقف پخش اين برنامه در بعد از بازي انگليس و اسپانيا «غيرحرفهاي» بوده و فردوسيپور برخلاف ابلاغ گروه ورزش به رفتار خارج از عرف خود ادامه داده است. البته رفتارهاي فروغي در زماني كه هنوز كليد رياست شبكه سه را دريافت نكرده بود، قابل مشاهده است به عنوان نمونه يكي از مستنداتي كه زمان مديريت فروغي در بسيج صدا وسيما به كارگرداني مهدي نقوي ساخته و با حاشيههاي فراواني همراه شد، «خارج از ديد» بود.
موضوع اين مستند، روايت انتخابات رياستجمهوري سال 88 و حوادث پس از آن بود كه از پنجم تا نهم ديماه سال گذشته هرشب روي آنتن شبكه سه سيما رفت. شب نهم ديماه، درحاليكه قرار بود پنجمين قسمت از اين مستند 10قسمتي پخش شود، پخش نشد. پس از انتصاب فروغي به عنوان مدير شبكه سه برخي چنين عنوان كردند: «تغيير مديريت شبكه سه صداوسيما، آخرين سنگري بود كه فتح شد.»
بيترديد يك آفتي كه در سياست هست به تدريج در حال رخنه به ورزش است و آن هم حذف نخبگان و شخصيتهاي محبوب جامعه. روزي جواد خياباني تصميم به ترك عرصه گزارشگري ورزشي گرفت، اما روزي جرياني مشكوك به دنبال كمرنگ شدن حضور عادل فردوسيپور است و اين تلاش در شرايطي صورت ميگيرد كه پروژه عبور فردوسيپور امروز و فردوسي پورهاي فردا را كليد زدهاند. هرچند با اين روند مخاطبان صداوسيما كه طي سالهاي اخير با كاهش مواجه شده، به مرز بحران ميرسد، اما هدف چيست كه حاضر است به علي انصاريان ميدان بدهد تا ناخواسته به اتباع افغاني توهين كند اما حاضر نيستند فردوسيپور كارگردان و گزارشگر با تجربه و محبوب كشور را تحمل كنند؟
به عبارتي بايد به اين سخن دكتر محمدرضا تاجيك بازگشت كه چندي قبل به «آرمان» گفته بود «نخبهكشي در ذات هر ايراني است». در نهايت سكوت عادل فردوسيپور در قبال رفتاري كه با او ميشود هم محل تامل است. البته در پس پرده پنهان نخواهد ماند. مدير شبكه ورزش ميگويد: «عادل فردوسيپور در اين مدت مشغوليتهاي ديگري داشتهاند كه بهتر است خود ايشان در اين زمينه توضيح بدهند. به دليل همين مشغوليت ايشان كمتر در شبكه ورزش گزارش كردند، اما با اصرار ما قرار است از اين هفته بازيها را گزارش كنند.» اما او بهتر از هر فردي دليل امتناع فردوسيپور از حضورش را ميداند و شايد تصور ميكند مصلحت آن است كه از مخاطبان كم شود اما عادل لب به سخن دراين باره نگشايد.
منبع: روزنامه آرمان؛ 1397.10.30
گروه اطلاع رساني**9370**2002
تهران- ايرنا- عادل فردوسيپور را همه ميشناسند حتي در دورترين روستاهاي كشور هم بعيد است كه جوانان و ميانسالان گزارشگر معروف فوتبال را نشناسند، اما چند زماني است كه چهره و صداي او از رسانه ملي كمتر ديده و شنيده ميشود كه همين غيبت شائبه عبور از او جدي كرده است.